Новини

Баклажани по-турецьки: соковитий рецепт з м’ясною начинкою та томатним соусом

Ключові тези:

  • Баклажани по-турецьки (карніярик) – це традиційна страва з насиченим смаком та ароматною м’ясною начинкою, запечена в томатному соусі.
  • Приготувати страву нескладно: важливо вибрати баклажани з мінімальною кількістю насіння, щоб уникнути гіркоти.
  • Гіркоту легко прибрати: достатньо замочити баклажани у підсоленій воді або натерти сіллю перед приготуванням.

Баклажани по-турецьки

В українській кухні існує чимало страв з баклажанів, але чому б нам не запозичити ще одну? Карниярик (фаршировані баклажани) – це одна з найсмачніших страв турецької кухні. Фарширують синенькі м’ясним фаршем та овочами під томатним соусом. Запечені баклажани виходять соковитими і дуже смачними. Важливо, щоб у плодів не було багато насіння, інакше синенькі будуть гірчити. У класичному рецепті баклажани фарширують яловичим м’ясом, ви ж можете взяти будь-яке інше.

Інгредієнти

  • Баклажани 1, 2 кілограма,
  • фарш 250 грамів,
  • солодкий перець 200 грамів,
  • помідор 100 грамів,
  • олія 6 столових ложок,
  • томатна паста 4 столові ложки,
  • цибуля ріпчаста 180 грамів,
  • часник 4 зубчики,
  • вода 400 мілілітрів,
  • петрушка, чорний мелений перець, сіль за смаком.

Приготування

  1. Баклажани очистити від шкірки. Зверху зробіть по одному надрізу, приблизно по 2-3 сантиметри углиб.
  2. Деко з пергаментом та баклажани (покладені надрізом вгору) змастити олією. На це знадобиться десь чотири столові ложки олії.
  3. Баклажани відправити у розігріту духовку, запікати 30 хвилин при температурі 200 градусів.
  4. Поки баклажани запікатимуться, розігріти сковороду. Підсмажити на олії нарізану цибулю, додати подрібнений часник, нарізаний солодкий перець. Додати до суміші фарш, посолити, поперчити. Помішуючи, обсмажити близько п’яти хвилин.
  5. Подрібнити свіжу петрушку, додати до фаршу. Перемішати і зняти з вогню.
  6. Деко з баклажанами вийняти з духовки. Обережно у баклажанах посередині сформувати місце для начинки так, щоб з плодів вийшли човники. Наповнити їх обсмаженим фаршем.
  7. Нарізати помідори та солодкий перець, які залишилися, викласти зверху на баклажани.
  8. У томатну пасту влити воду, додати сіль, добре перемішати і полити цим соусом кожен баклажан і дно дека. Поставити у розігріту духовку на 20 хвилин.

Подавати гарячими з рисом або кускусом.

Як позбутися гіркоти?

Багато хто не додає баклажани до щоденного раціону через гіркий присмак. Проте його легко позбутися:

  • замочивши плоди у підсоленій воді на півгодини;

  • натерши баклажани сіллю на 30 хвилин, потім сіль потрібно змити водою (ця процедура до того ж зробить баклажани м’якшими і запобігатиме надмірному вбиранню олії при смаженні).

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Як працює кондиціонер у режимі обігріву

Кондиціонери з функцією обігріву - це зручне рішення для підтримки комфортної температури в будинку в…

16/12/2025 00:11
  • Статті

Як обрати велосипед для щоденних поїздок та активного відпочинку

Вибір велосипеда в Україні стає дедалі складнішим через різноманітність моделей. Щоб катання було комфортним і…

15/12/2025 23:31
  • Новини

Опади відступають: якою буде погода в Україні 16 грудня

Погода в Україні поступово стабілізується після періоду опадів. Уже у вівторок синоптики прогнозують сухіший день…

15/12/2025 22:30
  • Новини

Сонце заспокоїлося: що чекати від магнітного поля Землі 16 грудня

Фахівці з космічної погоди оприлюднили прогноз геомагнітної активності на вівторок. Дані свідчать про спокійну ситуацію…

15/12/2025 21:30
  • Новини

Батарея не сідає: як користуватися смартфоном дуже довго без підзарядки

В умовах частих відключень електроенергії автономність смартфона критично важлива. Продовжити роботу пристрою можна без додаткових…

15/12/2025 20:30
  • Новини

Рада підтримала заміну “копійок” на “шаги”: що зміниться для гаманців українців

В Україні готуються до символічної, але масштабної грошової реформи. Верховна Рада може вже найближчим часом…

15/12/2025 19:30