Новини

Баклажани по-турецьки: соковитий рецепт з м’ясною начинкою та томатним соусом

Ключові тези:

  • Баклажани по-турецьки (карніярик) – це традиційна страва з насиченим смаком та ароматною м’ясною начинкою, запечена в томатному соусі.
  • Приготувати страву нескладно: важливо вибрати баклажани з мінімальною кількістю насіння, щоб уникнути гіркоти.
  • Гіркоту легко прибрати: достатньо замочити баклажани у підсоленій воді або натерти сіллю перед приготуванням.

Баклажани по-турецьки

В українській кухні існує чимало страв з баклажанів, але чому б нам не запозичити ще одну? Карниярик (фаршировані баклажани) – це одна з найсмачніших страв турецької кухні. Фарширують синенькі м’ясним фаршем та овочами під томатним соусом. Запечені баклажани виходять соковитими і дуже смачними. Важливо, щоб у плодів не було багато насіння, інакше синенькі будуть гірчити. У класичному рецепті баклажани фарширують яловичим м’ясом, ви ж можете взяти будь-яке інше.

Інгредієнти

  • Баклажани 1, 2 кілограма,
  • фарш 250 грамів,
  • солодкий перець 200 грамів,
  • помідор 100 грамів,
  • олія 6 столових ложок,
  • томатна паста 4 столові ложки,
  • цибуля ріпчаста 180 грамів,
  • часник 4 зубчики,
  • вода 400 мілілітрів,
  • петрушка, чорний мелений перець, сіль за смаком.

Приготування

  1. Баклажани очистити від шкірки. Зверху зробіть по одному надрізу, приблизно по 2-3 сантиметри углиб.
  2. Деко з пергаментом та баклажани (покладені надрізом вгору) змастити олією. На це знадобиться десь чотири столові ложки олії.
  3. Баклажани відправити у розігріту духовку, запікати 30 хвилин при температурі 200 градусів.
  4. Поки баклажани запікатимуться, розігріти сковороду. Підсмажити на олії нарізану цибулю, додати подрібнений часник, нарізаний солодкий перець. Додати до суміші фарш, посолити, поперчити. Помішуючи, обсмажити близько п’яти хвилин.
  5. Подрібнити свіжу петрушку, додати до фаршу. Перемішати і зняти з вогню.
  6. Деко з баклажанами вийняти з духовки. Обережно у баклажанах посередині сформувати місце для начинки так, щоб з плодів вийшли човники. Наповнити їх обсмаженим фаршем.
  7. Нарізати помідори та солодкий перець, які залишилися, викласти зверху на баклажани.
  8. У томатну пасту влити воду, додати сіль, добре перемішати і полити цим соусом кожен баклажан і дно дека. Поставити у розігріту духовку на 20 хвилин.

Подавати гарячими з рисом або кускусом.

Як позбутися гіркоти?

Багато хто не додає баклажани до щоденного раціону через гіркий присмак. Проте його легко позбутися:

  • замочивши плоди у підсоленій воді на півгодини;

  • натерши баклажани сіллю на 30 хвилин, потім сіль потрібно змити водою (ця процедура до того ж зробить баклажани м’якшими і запобігатиме надмірному вбиранню олії при смаженні).

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Шахраї оформлюють кредити від чужого імені: як уберегти свої дані й не стати жертвою

В Україні зростає кількість випадків, коли шахраї отримують доступ до персональних даних громадян і використовують…

30/10/2025 06:30
  • Новини

Чи потрібно повторно реєструвати нерухомість, придбану до 2013 року: заява Мін’юсту

У Міністерстві юстиції пояснили, чи потрібно перереєструвати нерухомість та що буде, якщо цього не зробити.

30/10/2025 05:31
  • Новини

Небезпечні волоські горіхи: як відрізнити свіжі від зіпсованих

Неправильне зберігання може призвести до прогоркання, втрати аромату і навіть утворення токсинів. У цій публікації…

30/10/2025 05:00
  • Статті

Як обрати надійну, мобільну та просту у використанні охоронну систему

Бездротові системи охоронної сигналізації стають все більш популярними завдяки своїй естетичності, автономності та легкості монтажу.…

29/10/2025 23:52
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 30 жовтня: метеорологи говорять про ідеальний синоптичний осінній день

Місцями, особливо на заході та в горах, можливі пориви вітру до 15–20 м/с - будьте…

29/10/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 30 жовтня 2025 року: метеозалежним треба потерпіти ще трохи

Очікувалося, що до 30 жовтня магнітосфера почне стабілізуватися, проте цього не сталося.

29/10/2025 22:40