Новини

Баклажани по-турецьки: соковитий рецепт з м’ясною начинкою та томатним соусом

Ключові тези:

  • Баклажани по-турецьки (карніярик) – це традиційна страва з насиченим смаком та ароматною м’ясною начинкою, запечена в томатному соусі.
  • Приготувати страву нескладно: важливо вибрати баклажани з мінімальною кількістю насіння, щоб уникнути гіркоти.
  • Гіркоту легко прибрати: достатньо замочити баклажани у підсоленій воді або натерти сіллю перед приготуванням.

Баклажани по-турецьки

В українській кухні існує чимало страв з баклажанів, але чому б нам не запозичити ще одну? Карниярик (фаршировані баклажани) – це одна з найсмачніших страв турецької кухні. Фарширують синенькі м’ясним фаршем та овочами під томатним соусом. Запечені баклажани виходять соковитими і дуже смачними. Важливо, щоб у плодів не було багато насіння, інакше синенькі будуть гірчити. У класичному рецепті баклажани фарширують яловичим м’ясом, ви ж можете взяти будь-яке інше.

Інгредієнти

  • Баклажани 1, 2 кілограма,
  • фарш 250 грамів,
  • солодкий перець 200 грамів,
  • помідор 100 грамів,
  • олія 6 столових ложок,
  • томатна паста 4 столові ложки,
  • цибуля ріпчаста 180 грамів,
  • часник 4 зубчики,
  • вода 400 мілілітрів,
  • петрушка, чорний мелений перець, сіль за смаком.

Приготування

  1. Баклажани очистити від шкірки. Зверху зробіть по одному надрізу, приблизно по 2-3 сантиметри углиб.
  2. Деко з пергаментом та баклажани (покладені надрізом вгору) змастити олією. На це знадобиться десь чотири столові ложки олії.
  3. Баклажани відправити у розігріту духовку, запікати 30 хвилин при температурі 200 градусів.
  4. Поки баклажани запікатимуться, розігріти сковороду. Підсмажити на олії нарізану цибулю, додати подрібнений часник, нарізаний солодкий перець. Додати до суміші фарш, посолити, поперчити. Помішуючи, обсмажити близько п’яти хвилин.
  5. Подрібнити свіжу петрушку, додати до фаршу. Перемішати і зняти з вогню.
  6. Деко з баклажанами вийняти з духовки. Обережно у баклажанах посередині сформувати місце для начинки так, щоб з плодів вийшли човники. Наповнити їх обсмаженим фаршем.
  7. Нарізати помідори та солодкий перець, які залишилися, викласти зверху на баклажани.
  8. У томатну пасту влити воду, додати сіль, добре перемішати і полити цим соусом кожен баклажан і дно дека. Поставити у розігріту духовку на 20 хвилин.

Подавати гарячими з рисом або кускусом.

Як позбутися гіркоти?

Багато хто не додає баклажани до щоденного раціону через гіркий присмак. Проте його легко позбутися:

  • замочивши плоди у підсоленій воді на півгодини;

  • натерши баклажани сіллю на 30 хвилин, потім сіль потрібно змити водою (ця процедура до того ж зробить баклажани м’якшими і запобігатиме надмірному вбиранню олії при смаженні).

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Пільги на комунальні послуги можна оформити за фактичним місцем проживання

Наразі оформити пільги на комунальні послуги можна за місцем фактичного проживання, а не лише за…

14/09/2025 10:54
  • Статті

Чи пенсіонери підуть на війну: нові правила військової служби для людей 60+

Війна змінює все. І якщо ще нещодавно чоловіки віком понад 60 років не підлягали мобілізації,…

14/09/2025 09:51
  • Статті

Сила Хреста: чому Церква святкує Воздвиження

14 вересня Церква відзначає Воздвиження Животворчого Хреста Господнього — свято, в якому поєднуються скорбота про…

14/09/2025 07:48
  • Новини

Кому з ВПО доведеться повернути виплачені кошти добровільно або через суд

Суд зобов’язав повернути кошти, які жителька Дніпропетровщини отримувала як ВПО. Скільки доведеться сплатити і що…

14/09/2025 06:33
  • Статті

Astroscope.com.ua – найкращий астрономічний магазин в Україні

Аматорська астрономія за останні роки стрімко розвивається, і все більше людей прагнуть глянути на зоряне…

13/09/2025 23:03
  • Новини

Як раз і назавжди позбутися портулаку на ділянці: поради для городників

Портулак надзвичайно живучий бур’ян, якого вкрай важко позбутися. Ця рослина може стати великою проблемою для…

13/09/2025 21:01