Про що ви дізнаєтеся:
- Чим відрізняється топлене вершкове масло від звичайного
- Яка користь і шкода від топленого вершкового масла
- Як правильно приготувати топлене вершкове масло
На перший погляд, вершкове і топлене масло майже не відрізняються. Та дієтологи мають іншу думку. Розповідаємо, у чому різниця і який продукт краще обрати для вживання, щоб принести організму більше користі.
Раніше ми розповідали, який продукт корисніший: сметана чи грецький йогурт.
Топлене вершкове масло дуже популярне в Індії і називається також «масло гхі». У аюрверді, індійській народній медицині, цей продукт вважається чудо-засобом від усіх хвороб. Втім, як пише видання про здоров’я WebMD, воно може принести як користь, так і шкоду.
Шкода топленого вершкового масла
Гхі повільно готують на слабкому вогні, після чого з нього випаровується лактоза і залишаються жирні частинки. Його калорійність становить майже 900 ккал на 100 г. Через високу калорійність зловживати ним не варто. При занадто частому вживанні підвищується ризик:
- серцево-судинних захворювань, зокрема ішимічної хвороби серця;
- захворювань печінки.
Користь топленого вершкового масла
Втім, має топлене вершкове масло й корисні властивості, зокрема:
- завдяки вищій температурі димлення воно не настільки шкідливе для приготування їжі, як звичайне вершкове масло;
- його можна використовувати кілька разів, а вершкове – тільки один, інакше воно стане канцерогеном;
- містить багато вітамінів, корисних жирів та антиоксидантів. У невеликій кількості його вживання знижує рівень шкідливого холестерину, а також покращує стан шкіри;
- нешкідливе для людей з непереносимістю лактози.
Як приготувати топлене вершкове масло самостійно
Топлене масло легко приготувати в домашніх умовах. При правильному приготуванні воно набуває приємного карамельно-горіхового смаку й добре смакуватиме з кашами, бутербродами, супами та випічкою.
Щоб розтопити вершкове масло правильно, дотримуйтесь простих інструкцій:
- Продукт жирністю щонайменше 80% (можна домашній) кладемо в каструлю з товстим дном.
- Нагріваємо масло на мінімальному вогні 40-60 хвилин, періодично помішуючи.
- Чекаємо, поки страва не розділиться на прозору рідину і каламутний осад, після чого проціджуємо в чисту банку через марлю, складену в чотири шари.
З 200 г звичайного вершкового масла вийде приблизно 170 г гхі. Зберігається воно довше, ніж звичайне – близько місяця при кімнатній температурі.
Вас також можуть зацікавити новини: