Літо – найкращий час для того, щоб підтримати здоров’я серця без ліків. Деякі сезонні овочі та фрукти містять речовини, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск і зміцнити судини. Розповідаємо про сім найкорисніших продуктів, які варто додати до раціону вже зараз.
Раніше ми розповідали, чи справді мед корисніший, ніж цукор.
Як наголошує дієтологиня Шеррі Грей у коментарі видання про здоров’я Verywell, обирати краще місцеві, а не імпортні продукти, адже вони містять багато поживних речовин і є досить доступними в сезон.
Сім найкорисніших фруктів і овочів для підтримки здоров’я серця й судин
Помідори
Помідори багаті калієм, вітаміном С і фолієвою кислотою – ці речовини допомагають знизити рівень гомоцистеїну, тобто ризик серцевих захворювань.
Чорниця
Чорниця містить антоціанами – це антиоксидантами, які ефективно борються з окислювальним стресом і запаленням, також зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань.
А завдяки високій кількості клітковини, регулярне вживання чорниці допомагає також контролювати холестерин.
Персики
Персики містить калій, вітамін С, клітковина і бета-каротин. Ці речовини знижують артеріальний тиск, покращують рівень холестерину й зменшують ризик серцевих захворювань. Після перетворення в організмі на вітамін А бета-каротин забезпечує додатковий захист серця.
Абрикоси
Абрикоси містять необхідні для здоров’я серця та судин антиоксиданти, клітковину, вітаміни A, B і C, а також фенольні сполуки й каротиноїдіви.
Ну а пектин в їхньому складі покращує травлення й зменшує ризики закрепів.
Кавун
Калій, клітковина, лікопін і L-цитрулін – речовини, які містить кавун, і які нормалізують артеріальний тиск і знижують ризик серцево-судиннихзахворювань.
Цукіні
Цукіні та інші кабачки містять багато калію, який є ключовою речовиною для контролю артеріального тиску і зниження ризику інсульту та серцевих захворювань.
Вітамін С і клітковина в складі цукіні допомагають травленню і виводять поганий холестерин із крові.
Полуниця
Згідно із дослідженням, проведеним у 2021 році, регулярне вживання полуниці покращує кардіометаболічні фактори ризику та резистентність до інсуліну.
Антиоксиданти та вітамін С, які містить полуниця, допомагають боротися з вільними радикалами, знижуючи ризик серцевих захворювань.
Вас також можуть зацікавити новини: