Четвер, 19 Червня, 2025
ГоловнаНовиниЗміцнять серце та нормалізують тиск: сім фруктів і овочів, які обов'язково потрібно...

Зміцнять серце та нормалізують тиск: сім фруктів і овочів, які обов’язково потрібно їсти після 60

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо турбує підвищений тиск або хочете зміцнити серцево-судинну систему – ці продукти стануть у пригоді. Дієтологи радять включати їх у меню щодня.

Літо – найкращий час для того, щоб підтримати здоров’я серця без ліків. Деякі сезонні овочі та фрукти містять речовини, які допомагають нормалізувати артеріальний тиск і зміцнити судини. Розповідаємо про сім найкорисніших продуктів, які варто додати до раціону вже зараз.

Раніше ми розповідали, чи справді мед корисніший, ніж цукор.

Як наголошує дієтологиня Шеррі Грей у коментарі видання про здоров’я Verywell, обирати краще місцеві, а не імпортні продукти, адже вони містять багато поживних речовин і є досить доступними в сезон.

Сім найкорисніших фруктів і овочів для підтримки здоров’я серця й судин

Помідори

Помідори багаті калієм, вітаміном С і фолієвою кислотою – ці речовини допомагають знизити рівень гомоцистеїну, тобто ризик серцевих захворювань.

Чорниця

Чорниця містить антоціанами – це антиоксидантами, які ефективно борються з окислювальним стресом і запаленням, також зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань.

А завдяки високій кількості клітковини, регулярне вживання чорниці допомагає також контролювати холестерин.

Персики

Персики містить калій, вітамін С, клітковина і бета-каротин. Ці речовини знижують артеріальний тиск, покращують рівень холестерину й зменшують ризик серцевих захворювань. Після перетворення в організмі на вітамін А бета-каротин забезпечує додатковий захист серця.

Абрикоси

Абрикоси містять необхідні для здоров’я серця та судин антиоксиданти, клітковину, вітаміни A, B і C, а також фенольні сполуки й каротиноїдіви.

Ну а пектин в їхньому складі покращує травлення й зменшує ризики закрепів.

Кавун

Калій, клітковина, лікопін і L-цитрулін – речовини, які містить кавун, і які нормалізують артеріальний тиск і знижують ризик серцево-судиннихзахворювань.

Цукіні

Цукіні та інші кабачки містять багато калію, який є ключовою речовиною для контролю артеріального тиску і зниження ризику інсульту та серцевих захворювань.

Вітамін С і клітковина в складі цукіні допомагають травленню і виводять поганий холестерин із крові.

Полуниця

Згідно із дослідженням, проведеним у 2021 році, регулярне вживання полуниці покращує кардіометаболічні фактори ризику та резистентність до інсуліну.

Антиоксиданти та вітамін С, які містить полуниця, допомагають боротися з вільними радикалами, знижуючи ризик серцевих захворювань.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні