Щоб отримати щедрий і смачний урожай брюссельської капусти, важливо вчасно провести одну просту, але ефективну процедуру — прищипку верхівки. Вона допомагає кочанчикам дозріти рівномірно, стати щільнішими і смачнішими. Але зробити це треба правильно, інакше можна нашкодити рослині.
Прищипка верхівки особливо важлива для пізньостиглих сортів брюссельської капусти. Для ранніх сортів ця процедура доцільна при вирощуванні в північних регіонах.
Раніше ми розповідали, як врятувати капусту від шкідників без краплі хімії.
Прищипуючи верхівку, не слід відламувати нижнє листя — саме через них рослина отримує харчування та формує врожай. Видаляти потрібно тільки пожовкле листя в нижній частині стебла: це покращує повітрообмін і загальний стан рослини.
Прищипують верхівку приблизно за 3–4 тижні до збирання врожаю — це прискорює дозрівання та сприяє одночасному досягненню технічної стиглості. Завдяки прищипці кочанчики стають соковитішими і щільнішими.
Збирати врожай можна, коли листя починає жовтіти, а головки набувають характерного блиску. Не поспішайте: зріла капуста добре переносить заморозки до –7 °C.
Якщо ви вирощуєте капусту у відкритому ґрунті, важливо враховувати погодні умови: прищипку не варто проводити під час спеки або в дощову погоду, щоб уникнути стресу для рослини та ризику загнивання. Найкраще — обрати похмурий або теплий вечір після поливу.
Читайте також:
В Україні продовжують діяти обов’язкові вимоги щодо повірки лічильників комунальних послуг. Втім, у 2025 році…
Осінь 2025 року в Україні обіцяє бути мінливою, але з довгими періодами тепла. Народний синоптик…
Частина українців, які отримують пільги на житлово-комунальні послуги, можуть бути змушені повернути кошти через переплату.
До 1 жовтня частина пенсіонерів можуть отримати додаткові виплати з бюджету. Кому їх нададуть та…
Пропонуємо вам приготувати незвичайний "Наполеон", який здивує вас своїм смаком та текстурою. А потрібно лише…
В Україні планують переглянути пенсійну систему. Новий міністр соціальної політики представив основні напрями майбутньої реформи.