Щоб отримати щедрий і смачний урожай брюссельської капусти, важливо вчасно провести одну просту, але ефективну процедуру — прищипку верхівки. Вона допомагає кочанчикам дозріти рівномірно, стати щільнішими і смачнішими. Але зробити це треба правильно, інакше можна нашкодити рослині.
Прищипка верхівки особливо важлива для пізньостиглих сортів брюссельської капусти. Для ранніх сортів ця процедура доцільна при вирощуванні в північних регіонах.
Раніше ми розповідали, як врятувати капусту від шкідників без краплі хімії.
Прищипуючи верхівку, не слід відламувати нижнє листя — саме через них рослина отримує харчування та формує врожай. Видаляти потрібно тільки пожовкле листя в нижній частині стебла: це покращує повітрообмін і загальний стан рослини.
Прищипують верхівку приблизно за 3–4 тижні до збирання врожаю — це прискорює дозрівання та сприяє одночасному досягненню технічної стиглості. Завдяки прищипці кочанчики стають соковитішими і щільнішими.
Збирати врожай можна, коли листя починає жовтіти, а головки набувають характерного блиску. Не поспішайте: зріла капуста добре переносить заморозки до –7 °C.
Якщо ви вирощуєте капусту у відкритому ґрунті, важливо враховувати погодні умови: прищипку не варто проводити під час спеки або в дощову погоду, щоб уникнути стресу для рослини та ризику загнивання. Найкраще — обрати похмурий або теплий вечір після поливу.
Читайте також:
4 листопада в Україні переважатиме прохолодна погода.
Мені 62 роки, і коли я вийшов на пенсію, найбільше мене лякала не тиша, а…
Серія сонячних спалахів класу M, що сталася 3 листопада, відправила в космос корональний викид маси.
Спробуйте оновити класичний рецепт - додайте в квашену капусту трохи гарбуза. Результат здивує і зовнішнім…
Восени на полицях з'являється сонячна хурма — фрукт, який не тільки тішить смак, а й…
З грудня українці матимуть змогу отримати фінансову допомогу від держави — від 1000 до 6500…