Щоб отримати щедрий і смачний урожай брюссельської капусти, важливо вчасно провести одну просту, але ефективну процедуру — прищипку верхівки. Вона допомагає кочанчикам дозріти рівномірно, стати щільнішими і смачнішими. Але зробити це треба правильно, інакше можна нашкодити рослині.
Прищипка верхівки особливо важлива для пізньостиглих сортів брюссельської капусти. Для ранніх сортів ця процедура доцільна при вирощуванні в північних регіонах.
Раніше ми розповідали, як врятувати капусту від шкідників без краплі хімії.
Прищипуючи верхівку, не слід відламувати нижнє листя — саме через них рослина отримує харчування та формує врожай. Видаляти потрібно тільки пожовкле листя в нижній частині стебла: це покращує повітрообмін і загальний стан рослини.
Прищипують верхівку приблизно за 3–4 тижні до збирання врожаю — це прискорює дозрівання та сприяє одночасному досягненню технічної стиглості. Завдяки прищипці кочанчики стають соковитішими і щільнішими.
Збирати врожай можна, коли листя починає жовтіти, а головки набувають характерного блиску. Не поспішайте: зріла капуста добре переносить заморозки до –7 °C.
Якщо ви вирощуєте капусту у відкритому ґрунті, важливо враховувати погодні умови: прищипку не варто проводити під час спеки або в дощову погоду, щоб уникнути стресу для рослини та ризику загнивання. Найкраще — обрати похмурий або теплий вечір після поливу.
Читайте також:
Вперше за шість років Укрзалізниця збільшує вартість деяких товарів у поїздах — зміни торкнулися напоїв.
Легкий та швидкий рецепт овочевих котлет, які підійдуть і для буденної вечері, і для пісного…
Під час воєнного стану в Україні було змінено правила звільнення працівників, особливо тих, чиї робочі…
Україна змінює правила гри: тепер громадяни зможуть мати два і більше паспортів. Верховна Рада ухвалила…
Військовослужбовці, які зазнали поранення, травми або контузії під час служби, мають право на допомогу від…
Людині 85 років. Чи має він право та які документи потрібні для оформлення доплати до…