Щоб отримати щедрий і смачний урожай брюссельської капусти, важливо вчасно провести одну просту, але ефективну процедуру — прищипку верхівки. Вона допомагає кочанчикам дозріти рівномірно, стати щільнішими і смачнішими. Але зробити це треба правильно, інакше можна нашкодити рослині.
Прищипка верхівки особливо важлива для пізньостиглих сортів брюссельської капусти. Для ранніх сортів ця процедура доцільна при вирощуванні в північних регіонах.
Раніше ми розповідали, як врятувати капусту від шкідників без краплі хімії.
Прищипуючи верхівку, не слід відламувати нижнє листя — саме через них рослина отримує харчування та формує врожай. Видаляти потрібно тільки пожовкле листя в нижній частині стебла: це покращує повітрообмін і загальний стан рослини.
Прищипують верхівку приблизно за 3–4 тижні до збирання врожаю — це прискорює дозрівання та сприяє одночасному досягненню технічної стиглості. Завдяки прищипці кочанчики стають соковитішими і щільнішими.
Збирати врожай можна, коли листя починає жовтіти, а головки набувають характерного блиску. Не поспішайте: зріла капуста добре переносить заморозки до –7 °C.
Якщо ви вирощуєте капусту у відкритому ґрунті, важливо враховувати погодні умови: прищипку не варто проводити під час спеки або в дощову погоду, щоб уникнути стресу для рослини та ризику загнивання. Найкраще — обрати похмурий або теплий вечір після поливу.
Читайте також:
Багато українців навіть не здогадуються, що можуть законно збільшити свою пенсію на 2–3 тисячі гривень…
Через вибух бойлера повністю зруйнований будинок в Одеській області. Рятувальники та експерти радять перевірити своє…
Якою буде погода в Україні в суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.
Сланцева покрівля – елітний та дорогий покрівельний матеріал. При його видобуванні та виготовленні витрачається багато…
Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.
Святкуйте спокійно, знаючи, що точно виведете будь-які плями після застілля! Пропонуємо найпростіші й найефективніші способи…