Після неочікуваних квітневих заморозків чимало українців шукають способи врятувати свої плодові дерева й майбутній урожай. Розповідаємо, що можна зробити.
Раніше ми розповідали, якими будуть наслідки квітневих заморозків.
Як зазначають досвідчені агрономи та садівники, найчутливішими до весняних заморозків є абрикоси (для них небезпечною є температура від мінус 1 до мінус 2 градусів за Цельсієм), персики й нектарини (від мінус 2 градусів), вишні й сливи (мінус три градуси) та яблуні (мінус чотири градуси).
Якщо гілки дерев або кущів сильно нагнулися від криги, поставте під гілки підпори, щоб підтримати їх і уникнути подальших пошкоджень.
Приберіть поламані гілки й обробіть зрізи садовим варом, щоб запобігти потраплянню інфекцій та поширенню хвороб. Не поспішайте обрізати відмерлі частини дерева, а трохи зачекайте, щоб впевнитися, що їх дійсно вже не врятувати.
Для допомоги деревам і підвищення їхнього імунітету обприскайте їх антистресовими препаратами (наприклад, “Епіном” чи “Цирконом”), внесіть підживлення (бор, калій, магній, а також органіку або гумати для загального зміцнення).
У жодному разі не поливайте дерева теплою водою – лише холодною.
Для мінімізації негативного впливу заморозків на плодові дерева слід висаджувати менш чутливі або пізньоцвітучі сорти.
Окрім цього, варто встановити вітрозахисні бар’єри (огорожі, живоплоти).
Також дерева, особливо молоді, слід укривати агроволокном.
Ефективним буде й застосування димлення (розпаливши багаття неподалік дерева) або поливу перед холодами.
Вас також можуть зацікавити новини:
Це тиждень інтенсивних змін: спочатку швидкий старт, потім пристрасть, а потім бажання зупинитися та насолодитися…
Великдень, або Воскресіння Христове є одним із найголовніших свят християн.
Весна – це час, коли нагадує про себе біль у попереку, який називають радикулітом. Чому…
Часто зварені яйця важко очистити від скорлуби: білок залишається на внутрішній стороні, розвалює яйця. Як…
З кінця березня набрала чинності постанова №299*. Вона змінює правила нарахування та виплати пенсій. Як…
Коли на свята на кухні багато яєць, завжди можна приготувати з них оригінальну та смачну…