ГоловнаНовиниУлюблена риба багатьох українців може зникнути з прилавків

Улюблена риба багатьох українців може зникнути з прилавків

Этот материал также доступен на русском языке
Внаслідок перевилову деякі рибні популяції перебувають на межі зникнення, що ставить під загрозу стабільність рибного промислу. Що можна купити замість звичних видів риб – читайте в нашому огляді.

Раніше ми писали, що в Україну завезли партію небезпечних фруктів: що в жодному разі не можна купувати

Запаси скумбрії в північно-східній Атлантиці стрімко зменшуються через надмірний вилов, і в окремих регіонах популяція вже не здатна відновлюватися самостійно, пише The Guardian. Є реальна загроза того, що скумбрія зникне з полиць магазинів, зокрема і в Україні. Екологи радять замінити її на лосося або анчоусів, що можуть стати більш сталими варіантами.

Про це йдеться в останньому звіті британської організації Marine Conservation Society (MCS) – Good Fish Guide, заснованому на глибокому аналізі ситуації з рибним промислом в Атлантиці. Основною причиною зменшення популяції скумбрії фахівці називають систематичний перевилов риби.

До нещодавнього часу атлантична скумбрія вважалася стабільним видом, але за останні чотири роки обсяги її вилову на 25% перевищували науково обґрунтовані норми. Найгірша ситуація спостерігалася у 2009 році, коли окремі країни перевищили квоти на вилов на цілих 80%.

Серед головних порушників міжнародних угод щодо обмеження вилову скумбрії – Норвегія, Ісландія, Велика Британія та Фарерські острови. Ці країни неодноразово порушували встановлені квоти, ігноруючи екологічні наслідки.

Екологи також звертають увагу на шкоду від тралового методу вилову, який використовує донні сітки і спричиняє руйнування морських екосистем, а також знищення популяцій. Внаслідок цього скумбрія, виловлена таким способом, отримала рейтинг “4” у системі Good Fish Guide, що означає, що її продаж в ресторанах і супермаркетах не рекомендується.

Щоб запобігти катастрофі, необхідно ухвалити узгоджені рішення на міжнародному рівні, засновані на наукових рекомендаціях щодо обсягів вилову. Водночас організація MCS пропонує звернути увагу на альтернативні види риби з стабільними популяціями та екологічною стійкістю, серед яких:

  • Оселедець – схожий за смаком на скумбрію, підходить для копчення та засолювання.
  • Сардини – мають насичений смак і можуть бути споживані як свіжими, так і консервованими.
  • Анчоуси – ідеальні для соусів, піци чи пасти.
  • Лосось – багатий на омега-3 жирні кислоти, може стати хорошою альтернативою в раціоні.

Також експерти радять купувати рибу у місцевих магазинах, де можна отримати поради щодо відповідально виловленої продукції та сезонних видів риби, щоб зменшити тиск на популяцію скумбрії і підтримати екологічний баланс.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні