Цей рецепт перевірила на своїй кухні редактор “Пенсійної телепрограми” Діана Боровська і він їй дуже сподобався.
Раніше ми розповідали, як спекти традиційну паску с скеретним компонентом.
Пропонуємо і вам спробувати рецепт простого дріжджового тіста без яєць, молока та вершкового масла, а в начинці – тушкована капуста з морквою та цибулею. Виходять ідеальні пиріжки у духовці.
Інгредієнти:
- 250 мл води,
- 15 г пресованих дріжджів,
- 4 столові ложки олії,
- 30 г цукру (1 столова ложка),
- 400 г борошна,
- 1 чайна ложка солі (без гірки).
- Начинка:
- 0,5 кг капусти,
- 1 морква,
- 1 цибулина,
- 1 столова ложка томатної пасти,
- сіль, перець до смаку,
- олія для смаження.
Приготування:
Приготування тіста:
-
- В миску для замісу вилийте 250 мл теплої води (приблизно 35–40°C). Додайте 15 г пресованих дріжджів та 1 столову ложку цукру (30 г). Все добре перемішайте, доки дріжджі повністю не розчиняться.
- Всипте трохи борошна із загальної кількості (приблизно 2–3 ст. ложки). Прямо на борошно додайте 1 чайну ложку солі (без гірки) та 3 столові ложки олії (1 ложку залишити для вимішування). Перемішайте масу ложкою або лопаткою.
- Всипте основну частину борошна — 370 г із 400 г за рецептом. Залишок (30 г) залиште на підпил при вимішуванні.
- Перемішайте масу лопаткою, очищаючи стінки миски, щоб усе увійшло в тісто.
- Влийте ложку олії, що залишилася, ретельно вмішайте її в тісто (можна лопаткою або руками).
- Коли тісто збереться в м’яку, але все ще липку грудочку, викладіть її на стіл.
- Продовжуйте вимішувати, при необхідності додаючи потроху борошно — тільки якщо тісто починає прилипати. Бажано використовувати не більше 400 г, але у всіх борошно різне, тому може знадобитися трохи більше. Не забивайте тісто борошном: воно має залишитися м’яким, але не липким.
- Щойно тісто стане зручним у роботі, перестаньте додавати борошно. Змастіть килимок або стіл рослинною олією (1 столова ложка) – цього має вистачити на весь заміс. Перекладіть тісто і продовжуйте вимішувати його вже на олії. Поступово воно перестане прилипати, стане еластичним, гладким, але все ще м’яким.
- Тісто ще не зовсім однорідне — продовжуйте місити його руками близько 10 хвилин, як звичайне дріжджове.
- Наприкінці замісу можна тісто трохи відбити: піднімайте і злегка кидайте об стіл з різних боків. Це покращить структуру і тісто стане пишним.
- Через кілька хвилин відчуєте, що тісто стало гладким, повітряним і зовсім не липким. Воно готове до вистоювання.
- Змастіть миску і саме тісто олією. Накрийте та залиште на 30 хвилин за кімнатної температури.
- Зробіть обминку, знову накрийте та дайте постояти ще 20 хвилин.
- Тісто, що підійшло, розділіть на 12 шматочків по ~60 г. Сформуйте кульки, вичавлюючи повітря. Залишіть на 5–7 хвилин, накривши плівкою.
Приготування начинки:
- Нашинкуйте капусту, натріть моркву, наріжте цибулю.
- Обсмажте цибулю з морквою на олії, додайте капусту і тушкуйте до м’якості.
- Додайте томатну пасту, посоліть, поперчіть до смаку. Остудіть.
Ліплення пиріжків:
- Кожну кульку розкотіть у коржик завтовшки близько 2–3 мм.
- У центр покладіть повну столову ложку начинки.
- Сформуйте пиріжок у вигляді човника: защипніть середину, потім краї. Робіть обережно, щоб начинка не потрапила на шов.
Випічка пиріжків з капустою:
- Викладіть пиріжки у форму швом донизу, щільно один до одного. Накрийте та залиште на вистоювання на 15 хвилин.
- Тим часом приготуйте мастило: розчиніть цукор у воді.
- Обережно змастіть пиріжки, посипте кунжутом.
- Випікайте в розігрітій до 190°С духовці, 20 хвилин, на другому рівні знизу, режим верх-низ без конвекції.
- Після випічки залиште пиріжки у формі на 5 хвилин, потім перекладіть на ґрати.
І як результат, пиріжки виходять м’які, з тонкою скоринкою, добре пропечені та дуже смачні. Начинки багато, тісто не рветься і не липне. Особливо зручно вимішувати на силіконовому килимку – тоді точно нічого не прилипне.
Спробуйте приготувати – такі пиріжки точно сподобаються усій родині!
Читайте також: