Новини

Традиційна паска с секретним компонентом – дуже ароматна і довго не черствіє: найкращий рецепт

Рецепт паски на Великдень досить простий, проте є один компонент, який варто додати для смаку і того, аби паска якомога довше залишалася свіжою.

Раніше ми розповідали, як спекти паску на олександрійському тісті.

Інгредієнти:

  • 250 мл молока,
  • 30 г пресованих дріжджів,
  • 175 г цукру,
  • 120 г вершкового масла,
  • 1 столова ложка рослинної олії,
  • 2 яйця,
  • 4 яєчні жовтки,
  • 50 г сметани (15-20%),
  • 2 чайні ложки ванільного екстракту,
  • 15 г коньяку,
  • 1/2 чайної ложки солі,
  • 750 г борошна (з вмістом білка не нижче 10,5%).
  • Начинка: 200 г родзинок, 30 г коньяку.

Розмір форм: діаметр – 11 см; висота – 10 см; діаметр – 8,5 см, висота – 9 см; діаметр – 7 см, висота – 9 см.

Приготування:

  1. Родзинки заливаємо гарячою водою на 10 хвилин, обсушуємо і заливаємо коньяком. Краще зробити це напередодні – за ніч вони стануть м’якими та ароматними.
  2. У теплому молоці (30-35 градусів) розчиняємо дріжджі, додаємо 250 г борошна і перемішуємо до однорідності. Виходить негуста опара. Накриваємо та залишаємо в теплому місці на 40 хвилин.
  3. Поки підходить опара, готуємо здобу. У мисці змішуємо яйця, жовтки, сметану, сіль, олію, ванільний екстракт і весь цукор. Збиваємо міксером на середній швидкості до легкого освітлення маси. Коли цукор майже розчинився, додаємо коньяк. Не бійтеся додавати спиртне, воно випаровується, залишається аромат і випічка довго не черствіє.
  4. До опари, що підійшла, вливаємо здобну суміш і додаємо решту борошна – все відразу. Вимішуємо тісто у мисці: спочатку ложкою, потім рукою. Воно виходить м’яким і трохи липким – так і має бути. На цьому етапі місити 7-10 хвилин. Залишаємо на півгодини.
  5. Тепер додаємо вершкове масло – м’яке, але не розтоплене. Вмішуємо його порціями, добре з’єднуючи з тістом. На це йде 10-15 хвилин.
  6. Коли масло повністю вмісили, тісто накриваємо і залишаємо в теплому місці на 1 годину. Потім вмішуємо родзинки, обвалявши їх злегка в борошні – так вони краще розподіляться в тісті і не випадуть при формуванні.
  7. Ділимо його на порції – по 425 г, 225 г і 150 г. Формуємо кульки, підтягуючи краї всередину, і укладаємо у форми. Даємо підійти ще 1 годину.
  8. Випікаємо при 170 градусах: маленькі паски – 30 хвилин, середні – 35, великі – до 45. Верх за необхідності прикриваємо пергаментом.

Готові паски – м’які, еластичні, з гарною волокнистою структурою. Не осідають і довго залишаються свіжими.

Уточнення. Якщо ви захочете збільшити порцію і зробити тісто не на склянку, а на 0,5 л або 1 л молока, то для кращого вимішування тісто краще розділити на частини. Так вам буде набагато легше, та й тісто вийде повітряніше.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Руки з віком стали менш рухливими: як повернуть їм гнучкість та легкість

З віком руки стають менш рухливими через болі в суглобах, перенесені травми або просто від…

16/04/2025 20:49
  • Статті

Що готують на Великдень у різних країнах світу

Великдень – одне з головних християнських свят. Йому передує Великий піст з обмеженнями на знак…

16/04/2025 19:59
  • Статті

Кому треба подати заяву для отримання субсидії?

Деяким категоріям українців потрібно подати заяву на отримання субсидії. Хто ризикує залишитись без допомоги?

16/04/2025 18:59
  • Статті

Навіщо потрібний магазинний чек і чому треба вимагати його видачі

Чек — це не звичайний папірець, а ваш доказ покупки. Він гарантує, що ви придбали…

16/04/2025 17:59
  • Статті

Коли та як перевіряють лічильники води: що має знати споживач

На електронну пошту редакції надійшов лист з питанням: як часто потрібно перевіряти лічильники води і…

16/04/2025 16:36
  • Статті

Перерахунок пенсій не лише у квітні: кому треба написати заяву у Пенсійний фонд

Пенсії в Україні отримують більше 10 млн українців, проте є й ті, що продовжують працювати.…

16/04/2025 16:06