Новини

Традиційна паска с секретним компонентом – дуже ароматна і довго не черствіє: найкращий рецепт

Рецепт паски на Великдень досить простий, проте є один компонент, який варто додати для смаку і того, аби паска якомога довше залишалася свіжою.

Раніше ми розповідали, як спекти паску на олександрійському тісті.

Інгредієнти:

  • 250 мл молока,
  • 30 г пресованих дріжджів,
  • 175 г цукру,
  • 120 г вершкового масла,
  • 1 столова ложка рослинної олії,
  • 2 яйця,
  • 4 яєчні жовтки,
  • 50 г сметани (15-20%),
  • 2 чайні ложки ванільного екстракту,
  • 15 г коньяку,
  • 1/2 чайної ложки солі,
  • 750 г борошна (з вмістом білка не нижче 10,5%).
  • Начинка: 200 г родзинок, 30 г коньяку.

Розмір форм: діаметр – 11 см; висота – 10 см; діаметр – 8,5 см, висота – 9 см; діаметр – 7 см, висота – 9 см.

Приготування:

  1. Родзинки заливаємо гарячою водою на 10 хвилин, обсушуємо і заливаємо коньяком. Краще зробити це напередодні – за ніч вони стануть м’якими та ароматними.
  2. У теплому молоці (30-35 градусів) розчиняємо дріжджі, додаємо 250 г борошна і перемішуємо до однорідності. Виходить негуста опара. Накриваємо та залишаємо в теплому місці на 40 хвилин.
  3. Поки підходить опара, готуємо здобу. У мисці змішуємо яйця, жовтки, сметану, сіль, олію, ванільний екстракт і весь цукор. Збиваємо міксером на середній швидкості до легкого освітлення маси. Коли цукор майже розчинився, додаємо коньяк. Не бійтеся додавати спиртне, воно випаровується, залишається аромат і випічка довго не черствіє.
  4. До опари, що підійшла, вливаємо здобну суміш і додаємо решту борошна – все відразу. Вимішуємо тісто у мисці: спочатку ложкою, потім рукою. Воно виходить м’яким і трохи липким – так і має бути. На цьому етапі місити 7-10 хвилин. Залишаємо на півгодини.
  5. Тепер додаємо вершкове масло – м’яке, але не розтоплене. Вмішуємо його порціями, добре з’єднуючи з тістом. На це йде 10-15 хвилин.
  6. Коли масло повністю вмісили, тісто накриваємо і залишаємо в теплому місці на 1 годину. Потім вмішуємо родзинки, обвалявши їх злегка в борошні – так вони краще розподіляться в тісті і не випадуть при формуванні.
  7. Ділимо його на порції – по 425 г, 225 г і 150 г. Формуємо кульки, підтягуючи краї всередину, і укладаємо у форми. Даємо підійти ще 1 годину.
  8. Випікаємо при 170 градусах: маленькі паски – 30 хвилин, середні – 35, великі – до 45. Верх за необхідності прикриваємо пергаментом.

Готові паски – м’які, еластичні, з гарною волокнистою структурою. Не осідають і довго залишаються свіжими.

Уточнення. Якщо ви захочете збільшити порцію і зробити тісто не на склянку, а на 0,5 л або 1 л молока, то для кращого вимішування тісто краще розділити на частини. Так вам буде набагато легше, та й тісто вийде повітряніше.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 3 листопада

На початку тижня в країні зберігатимуться помірно теплі для початку листопада температури, місцями — ранкові…

02/11/2025 23:28
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 3 листопада 2025 року: з’явилася велика дірка

Вплив на магнітосферу Землі продовжує надавати потік сонячного вітру з корональних дірок на Сонці.

02/11/2025 22:38
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 3 по 9 листопада: енергія прокидається, бажання вимагають кроку вперед

Під впливом повного місяця в Тельці, Венери в Скорпіоні та ретроградного Меркурія на нас чекає…

02/11/2025 21:34
  • Новини

Як повернути блиск старим сковородам: прості домашні методи без хімії

Навіть якщо сковорода виглядає безнадійно, не поспішайте відправляти її на звалище. Усього два доступні засоби…

02/11/2025 18:59
  • Новини

Базова соціальна допомога по-новому: хто може отримати та як подати заявку онлайн

Міністерство цифрової трансформації запустило оновлену систему базової соціальної допомоги. Тепер українці зможуть оформити виплати на…

02/11/2025 17:34
  • Новини

Чому оливки зелені, а маслини чорні: пояснення, яке здивує

Багато хто впевнений, що чорні маслини – це просто пофарбовані оливки. Насправді, все не так…

02/11/2025 15:42