Кабачки – популярний овоч, який вирощує багато українців, але не всі знають, що є звичайне добриво, яке буквально лежить під ногами і яке просто творить дива з кабачками. Урожай збільшує у рази.
Вам буде цікаво: Ось на якому місці треба посадити кабачки для рекордного врожаю
Відмінним помічником у вирощуванні кабачків буде зола.
Деревна зола багата на такі важливі елементи, як калій, фосфор і кальцій, які відіграють ключову роль у зростанні рослин. Ці компоненти зміцнюють стебла кабачків та сприяють утворенню зав’язей.
Якщо у вас на ділянці кислий ґрунт, то це може бути перешкодою для зростання кабачків, тому без золи не обійтись.
Зола допомагає нейтралізувати надмірну кислотність, створюючи оптимальні умови для засвоєння поживних речовин.
Крім того, зола покращує структуру ґрунту. Її частки розпушують землю, забезпечуючи корінням доступ кисню, що сприяє швидшому розвитку рослин навіть у важких глинистих ґрунтах.
На відміну від хімічних добрив, зола діє повільно та поступово, не викликаючи різких змін у зростанні. Це знижує ймовірність стресу для цукіні та збільшує їх стійкість до хвороб.
Для досягнення найкращих результатів досвідчені овочівники радять обирати золу від листяних дерев, таких як береза, яблуня чи клен. Хвойні породи містять менше корисних речовин і можуть порушити баланс у ґрунті.
Перед посадкою потрібно посипати ділянку, де висаджуватимете кабачки золою з розрахунку 100-150 г золи на квадратний метр грядки і ретельно перемішати із землею. Це допоможе рівномірно розподілитися мінералам у верхньому шарі ґрунту.
Коли кабачки почнуть цвісти, підготуйте їм підживлення із золи. Для цього 1 столову ложку золи розчиніть у літрі води. Поливайте цим розчином раз на два тижні, уникаючи потрапляння на листя.
Але намагайтеся не перестаратися із золою. Лужне середовище може блокувати засвоєння заліза та марганцю, що проявляється у пожовтінні листя та уповільненні росту.
Якщо на вашій ділянці часто бувають слимаки, то просіяна навколо рослин зола, врятує їх від цих шкідників.
Підтвердженням того, що зола працює буде яскрава зелень листя та активне плодоношення кабачків та цукіні.
Читайте також: