Новини

Вертута з картоплею – швидко готуємо смакоту

Вертута з картоплею

Інгредієнти:

  • Тісто:

борошно – 400 грамів, вода (в міру тепла) – 200 мілілітрів, олія – 3-4 столові ложки, сіль – 0,5 чайної ложки.

  • Начинка:

картопля – 800 грамів, ріпчаста цибуля – 2 середні головки, сіль та перець, різні духмяні спеції – за смаком.

  • Для соусу:

часник, зелень (можна суху) та олія.

Вийде дві вертути.

Приготування:

  1. Чистимо картоплю, нарізаємо і ставимо варитися, як на пюре. Поки картопля вариться, замішуємо тісто: в борошно додаємо сіль, воду, олію і добре вимішуємо, щоб не прилипало до рук, але залишалося м’яким.
  2. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: тісту обов’язково треба відпочити десь хвилин 30 в целофановому пакеті або у харчовій плівці.
  3. Тим часом чистимо, дрібно ріжемо та смажимо цибулю і залишаємо охолоджуватися на пательні. За п’ять хвилин до того, як картоплю треба зливати, додаємо сіль за смаком, зливаємо воду і робимо пюре.
  4. Щоб вертута була смачною, треба в картоплю додати трохи води, в якій вона варилася, але пюре не повинно бути рідким. Після чого додаємо до картоплі смажену цибулю. Начинка готова.
  5. Беремося за тісто. Розділяємо його на дві частини. Розкочуємо тонесенько одну частину, акуратно викладаємо картоплю поверх тіста по всій площі, але так, щоб залишилося по краях 1-2 сантиметри без картоплі. Акуратно скатуємо вертуту, закриваємо кінці та відправляємо на дуже гарячу пательню, де вже є олія, щоб все відразу зашипіло.
  6. Смажимо вертуту під кришкою на маленькому вогні з двох боків до золотистого кольору. Перевертаємо за допомогою кришки від пательні або великої тарілки. Якщо перевертати декілька разів, вертута буде смачніша: у середину більше потрапить пари.
  7. Так робимо дві вертути.
  8. ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: смажити на пательні, де готували цибулю, – не можна, бо все буде пригорати, це зіпсує смак вертути.
  9. Поки вертута смажиться, робимо соус. Нарубаємо зелень, часник та змішуємо з олією.
  10. Щойно зняли з пательні вертуту, змазуємо соусом. І залишаємо охолонути. Потім нарізаємо на порційні шматочки. Смачного!

Приготуйте також:

Новое на сайте

  • Новини

Машина блокує двір: чи законно ставити автомобіль у сусідів “під вікнами”

Як уникнути конфлікту з сусідами через паркування у дворі? Українцям нагадали, де не можна залишати…

13/11/2025 18:30
  • Новини

Що робити, якщо військовий не пройшов ВЛК: чим можуть допомогти родичі

Коли військовий після поранення або психологічної травми не може з’явитися на військово-лікарську комісію (ВЛК), родичі…

13/11/2025 18:00
  • Новини

Третя платіжка за газ: кому і скільки доведеться сплатити у грудні

Безпека має ціну. Українцям надійдуть рахунки за техобслуговування мереж.

13/11/2025 17:30
  • Новини

Пішла з життя найстарша мати України Валентина Підвербна: хто ще народжував у 65+

У Чернігові попрощалися з Валентиною Підвербною — жінкою, яка увійшла в історію завдяки своєму материнству…

13/11/2025 17:00
  • Новини

Колір вставки USB вказує на швидкість: як відрізнити сучасний кабель (порт) від застарілого

Різноколірні вставки USB портів (кабелів) - не фантазії виробників, а технічний елемент, який вказує на…

13/11/2025 16:30
  • Статті

Коли мікрофлора дає збій: як розпізнати і подолати дисбактеріоз кишківника

Травна система — це складний механізм, у якому навіть незначний збій може викликати серйозний дискомфорт.…

13/11/2025 15:59