Новини

Вчені визначили поєднання продуктів, які можуть підвищувати ризик деменції

Раніше ми писали, що неврологи розкрили секрети профілактики деменції: 5 незвичних звичок.

Французькі дослідники з Університету Бордо виявили, що не лише окремі продукти, але і їх певні поєднання можуть впливати на ризик розвитку деменції. Про це йдеться у їхній науковій роботі, опублікованій у журналі Neurology.

Що таке деменція та як вона пов’язана з харчуванням?

Деменція – це синдром, що супроводжується порушенням когнітивних функцій, зниженням пам’яті, уваги та мислення. Вона виникає через ураження нейронів головного мозку і може розвиватися під впливом різних факторів, включаючи неправильне харчування.

Попередні дослідження вже вказували на зв’язок між дієтою та ймовірністю виникнення деменції. Зокрема, недостатність корисних речовин, таких як вітаміни, мінерали та жирні кислоти, а також надмірне споживання продуктів, що містять шкідливі жири та добавки, можуть негативно впливати на здоров’я мозку.

Які продукти можуть бути небезпечними?

Науковці більше десяти років аналізували харчові звички сотень людей. У дослідженні взяли участь 626 осіб, з яких 208 упродовж цього періоду отримали діагноз «деменція». Їхній раціон порівнювали з харчуванням 418 здорових людей.

Результати виявили цікаву закономірність:

  • Люди, які згодом захворіли на деменцію, споживали менше свіжих овочів та фруктів. Натомість вони часто поєднували перероблене м’ясо (ковбасу, сосиски, шинку) з білим хлібом, картоплею та супами.
  • Вони також мали схильність до комбінацій ковбасних виробів із картоплею, супами, йогуртами та консервованими фруктами (наприклад, вареними у сиропі).
  • Часто поєднували алкоголь із м’ясними та ковбасними закусками, що теж могло впливати на стан їхнього мозку.

Які висновки зробили вчені?

Дослідники наголошують, що отримані дані потребують подальших перевірок, але вже зараз можна зробити висновок:

  1. Надмірне споживання переробленого м’яса та його поєднання з незбалансованими продуктами може сприяти розвитку деменції.
  2. Важливо контролювати свій раціон, замінюючи шкідливі продукти на корисні – овочі, фрукти, рибу та цільнозернові продукти.
  3. Дотримання принципів здорового харчування може знизити ризик когнітивних порушень у майбутньому.

Вчені радять мінімізувати споживання ковбасних виробів та натомість віддавати перевагу свіжій їжі, яка забезпечить мозок необхідними поживними речовинами.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на неділю, 8 червня: до чого готуватися

Чи буде магнітна буря 8 червня, які прогнози роблять науковці та до чого готуватись метеочутливим…

07/06/2025 21:54
  • Статті

Чому День Святої Трійці вважається днем ​​народження Церкви Христової

Свято Святої Трійці, або П'ятидесятниці, - один із найважливіших днів у церковному календарі. Воно знаменує…

07/06/2025 21:14
  • Новини

Грошова допомога для ВПО: на що можуть претендувати переселенці

Держава продовжує надавати внутрішньо переміщених особам різноманітну допомогу. На що саме мають право ВПО у…

07/06/2025 20:35
  • Новини

Податок за вирощену сільгоспродукцію: хто та скільки має заплатити у 2025 році (відео)

Частина українців у 2025 році мають заплатити податки за продаж власноруч вирощених овочів та фруктів,…

07/06/2025 19:20
  • Новини

Якщо на вершковому маслі з’явився такий наліт, ви купили підробку

Вершкове масло - це продукт, який найчастіше підробляють. При виготовленні масла недобросовісні виробники додають рослинні…

07/06/2025 17:32
  • Новини

Власникам лічильників доведеться платити більше: як уникнути додаткових сум у платіжках

Комунальники нагадали про додаткові нарахування для споживачів, у чиїх оселях встановлені лічильники. Кому вони загрожують…

07/06/2025 16:38