Новини

Вчені визначили поєднання продуктів, які можуть підвищувати ризик деменції

Раніше ми писали, що неврологи розкрили секрети профілактики деменції: 5 незвичних звичок.

Французькі дослідники з Університету Бордо виявили, що не лише окремі продукти, але і їх певні поєднання можуть впливати на ризик розвитку деменції. Про це йдеться у їхній науковій роботі, опублікованій у журналі Neurology.

Що таке деменція та як вона пов’язана з харчуванням?

Деменція – це синдром, що супроводжується порушенням когнітивних функцій, зниженням пам’яті, уваги та мислення. Вона виникає через ураження нейронів головного мозку і може розвиватися під впливом різних факторів, включаючи неправильне харчування.

Попередні дослідження вже вказували на зв’язок між дієтою та ймовірністю виникнення деменції. Зокрема, недостатність корисних речовин, таких як вітаміни, мінерали та жирні кислоти, а також надмірне споживання продуктів, що містять шкідливі жири та добавки, можуть негативно впливати на здоров’я мозку.

Які продукти можуть бути небезпечними?

Науковці більше десяти років аналізували харчові звички сотень людей. У дослідженні взяли участь 626 осіб, з яких 208 упродовж цього періоду отримали діагноз «деменція». Їхній раціон порівнювали з харчуванням 418 здорових людей.

Результати виявили цікаву закономірність:

  • Люди, які згодом захворіли на деменцію, споживали менше свіжих овочів та фруктів. Натомість вони часто поєднували перероблене м’ясо (ковбасу, сосиски, шинку) з білим хлібом, картоплею та супами.
  • Вони також мали схильність до комбінацій ковбасних виробів із картоплею, супами, йогуртами та консервованими фруктами (наприклад, вареними у сиропі).
  • Часто поєднували алкоголь із м’ясними та ковбасними закусками, що теж могло впливати на стан їхнього мозку.

Які висновки зробили вчені?

Дослідники наголошують, що отримані дані потребують подальших перевірок, але вже зараз можна зробити висновок:

  1. Надмірне споживання переробленого м’яса та його поєднання з незбалансованими продуктами може сприяти розвитку деменції.
  2. Важливо контролювати свій раціон, замінюючи шкідливі продукти на корисні – овочі, фрукти, рибу та цільнозернові продукти.
  3. Дотримання принципів здорового харчування може знизити ризик когнітивних порушень у майбутньому.

Вчені радять мінімізувати споживання ковбасних виробів та натомість віддавати перевагу свіжій їжі, яка забезпечить мозок необхідними поживними речовинами.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на неділю, 20 квітня 2025 року

Магнітні бурі серйозної небезпеки не несуть, але можуть ускладнити життя тим, хто має проблеми зі…

19/04/2025 20:48
  • Новини

Глобальне потепління загрожує психічному здоров’ю: нове сенсаційне дослідження вчених

Підвищення температури на планеті може спричинити різке зростання кількості психічних розладів до 2050 року. Вчені…

19/04/2025 19:38
  • Новини

У зоні, де панувала смерть, зростає життя: Чорнобиль вражає новим рекордом

Колись мертва зона сьогодні дивує життям. На території Чорнобильського заповідника зафіксували найбільше стадо благородних оленів…

19/04/2025 18:52
  • Новини

У Пенсійному фонді озвучили вимоги до банківського рахунку, щоб отримувати пенсію на картку

Пенсії в Україні виплачуються через відділення Укрпошти чи через банки. Пенсіонери можуть самі обирати зручний…

19/04/2025 15:12
  • Новини

У духовці — шедевр: м’ясо в секретному маринаді підкорює серця гурманів

Ніжне, соковите й з легкою пікантністю — м’ясо, запечене в цибульно-соєвому маринаді, стало справжнім гастрономічним…

19/04/2025 17:24
  • Новини

Якої висоти має бути паркан між сусідами: нормативи, які варто знати

Встановлюючи паркан між ділянками, важливо враховувати не лише свої бажання, а й норми законодавства —…

19/04/2025 16:35