Новини

Вчені визначили поєднання продуктів, які можуть підвищувати ризик деменції

Раніше ми писали, що неврологи розкрили секрети профілактики деменції: 5 незвичних звичок.

Французькі дослідники з Університету Бордо виявили, що не лише окремі продукти, але і їх певні поєднання можуть впливати на ризик розвитку деменції. Про це йдеться у їхній науковій роботі, опублікованій у журналі Neurology.

Що таке деменція та як вона пов’язана з харчуванням?

Деменція – це синдром, що супроводжується порушенням когнітивних функцій, зниженням пам’яті, уваги та мислення. Вона виникає через ураження нейронів головного мозку і може розвиватися під впливом різних факторів, включаючи неправильне харчування.

Попередні дослідження вже вказували на зв’язок між дієтою та ймовірністю виникнення деменції. Зокрема, недостатність корисних речовин, таких як вітаміни, мінерали та жирні кислоти, а також надмірне споживання продуктів, що містять шкідливі жири та добавки, можуть негативно впливати на здоров’я мозку.

Які продукти можуть бути небезпечними?

Науковці більше десяти років аналізували харчові звички сотень людей. У дослідженні взяли участь 626 осіб, з яких 208 упродовж цього періоду отримали діагноз «деменція». Їхній раціон порівнювали з харчуванням 418 здорових людей.

Результати виявили цікаву закономірність:

  • Люди, які згодом захворіли на деменцію, споживали менше свіжих овочів та фруктів. Натомість вони часто поєднували перероблене м’ясо (ковбасу, сосиски, шинку) з білим хлібом, картоплею та супами.
  • Вони також мали схильність до комбінацій ковбасних виробів із картоплею, супами, йогуртами та консервованими фруктами (наприклад, вареними у сиропі).
  • Часто поєднували алкоголь із м’ясними та ковбасними закусками, що теж могло впливати на стан їхнього мозку.

Які висновки зробили вчені?

Дослідники наголошують, що отримані дані потребують подальших перевірок, але вже зараз можна зробити висновок:

  1. Надмірне споживання переробленого м’яса та його поєднання з незбалансованими продуктами може сприяти розвитку деменції.
  2. Важливо контролювати свій раціон, замінюючи шкідливі продукти на корисні – овочі, фрукти, рибу та цільнозернові продукти.
  3. Дотримання принципів здорового харчування може знизити ризик когнітивних порушень у майбутньому.

Вчені радять мінімізувати споживання ковбасних виробів та натомість віддавати перевагу свіжій їжі, яка забезпечить мозок необхідними поживними речовинами.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Як отримати 15 мільйонів гривень сім’ї загиблого військового: покрокова інструкція

Сім'я військовослужбовця, який загинув під час захисту України, може розраховувати на державну підтримку — одноразову…

28/07/2025 16:47
  • Новини

Нарахування пенсій особам з інвалідністю I, II і III групи з 1 серпня: як зміняться виплати

Пенсії по інвалідності в Україні виплачують особам, які повністю або частково втратили працездатність. Є три…

28/07/2025 15:56
  • Новини

Всього кілька дій – і отримаєте рекордний урожай винограду: перевірено досвідом

Хороший врожай залежить не лише від погоди. Є кілька ключових прийомів, які допоможуть зібрати повні…

28/07/2025 15:41
  • Новини

Знамените шоколадне печиво з тріщинками: готуємо улюблені ласощі за простим рецептом

Розповідаємо, як приготувати ефектне шоколадне печиво з хрусткою скоринкою й м’якою серединкою. Вам знадибиться усього…

28/07/2025 15:10
  • Новини

У школах вводять новий предмет: що вивчатимуть діти

Українські учні вже цього навчального року вивчатимуть новий предмет. Навіщо це потрібно – пояснив міністр…

28/07/2025 14:35
  • Новини

Українським пенсіонерам загрожують штрафи: за що доведеться заплатити

Не всі пенсіонери знають, що через одну банальну дію можуть отримати штраф до 300 гривень.…

28/07/2025 13:46