Новини

Всіми улюблений торт «Сметанник» на новий лад: вийде ще смачніше – оригінальний рецепт

“Сметанник” – це популярний домашній торт, який обов’язково був на святковому столі ще 30-40 років тому. А взагалі історія цього торта сягає часів Київської Русі і готували його спочатку селяни, у яких були свої молоко та сметана.

Пізніше торт завоював загальну любов і став популярним частуванням не лише у селах, а й у містах. Зараз на святковий стіл прийнято готувати щось вишуканіше, хоча «Сметанник» – це наше дитинство. Та й сам торт дуже смачний, ніжний та соковитий.

Читайте також: Смак дитинства: готуємо торт «Сметанник» за класичним рецептом – м’який та неймовірно соковитий

Пропонуємо рецепт зі згущеним молоком. Саме завдяки згущеному молоку, ви отримаєте неймовірно м’які коржі з легким відтінком карамелі.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 1 банку згущеного молока
  • 100 г вершкового масла
  • 300 г пшеничного борошна
  • 400 г 20% сметани
  • 150 г цукру
  • 2 яйця
  • 1 ч. ложка соди
  • 1 ч. ложка оцту (9%)
  • 2 ст. ложки какао

Для крему:

  • 600 г сметани
  • 150 із цукрової пудри

Приготування:

  1. Дістаньте вершкове масло з холодильника заздалегідь, щоб воно стало м’яким. Не розтоплюйте його на плиті або в мікрохвильовій печі.
  2. У глибокій мисці з’єднайте масло та яйця, ретельно перемішайте віночком або міксером до однорідної маси. Потім додайте згущене молоко і знову перемішайте.
  3. Погасіть оцтом соду і додайте в яєчну масу. Поступово просіюйте борошно, ретельно перемішуючи до отримання однорідного тіста.
  4. Поділіть тісто на дві рівні частини. В одну частину додайте какао і добре розмішайте.
  5. Ще один момент, у частину, де буде какао, додайте на дві столові ложки менше борошна, а в ту частину, де не буде какао, на дві столові ложки більше.
  6. Підготуйте форму для випікання, змастивши її олією або застеливши пергаментом. Вилийте першу частину тіста і випікайте в розігрітій до 180 ° C духовці протягом 30-40 хвилин. Після випікання дайте коржу охолонути, потім повторіть процес з другою частиною тіста.
  7. Кожен корж розріжте навпіл, щоб отримати чотири тонкі коржі. В окремій мисці збийте сметану з пудрою до однорідної консистенції (рекомендується збивати 10-15 хвилин для досягнення найкращого результату). Приберіть крем у холодильник на 1 годину.
  8. Після охолодження зберіть торт. На перший шоколадний корж нанесіть крем, потім накрийте другим білим, змастивши знову. Повторіть із третім коржем. Краї торта обережно обріжте, щоб він виглядав акуратно. Використовуйте обрізки для крихти, щоб прикрасити торт.
  9. Приберіть готовий торт у холодильник на ніч. Вранці ви зможете насолодитися чудовим «Сметанником».

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Що поставити під ялинку, щоб 2026 рік приніс мир і достаток у дім

Свята наближаються. Ось які символи удачі добробуту й оновлення кладуть під ялинку на Різдво.

09/12/2025 20:30
  • Новини

Як зміниться мобілізація у 2026 році: хто, крім ТЦК, вручатиме повістки призовникам

Мобілізаційні міри у наступному році стануть жорсткіші. Чому перелік «вручальників» повісток стане ширшим і кого…

09/12/2025 19:30
  • Новини

Дві зимові допомоги одночасно: чи можна отримати 1000 та 6500 гривень в одні руки ?

Подвійна підтримка українців взимку в дії. Кому доступні обидві державні виплати?

09/12/2025 18:30
  • Новини

Дає до 20 кг помідорів з одного куща: найкращий сорт, який за будь-якої погоди тішить врожаєм

Помідори вже багато років залишаються головною культурою у нашій родині. Ми вирощуємо їх виключно зі…

09/12/2025 18:00
  • Новини

Державна опіка в Україні: кого беруть на повне забезпечення та які пенсії платять

Законодавство України передбачає надання соціальної допомоги найбільш вразливим верствам населення. Що означає повне держутримання та…

09/12/2025 17:30
  • Новини

Відключення світла та харчові ризики: які продукти зіпсуються у холодильнику найшвидше

Ці продукти та страви категорично не підходять для зберігання в теплі під час блекаутів. Повний…

09/12/2025 16:30