Новини

Так якісний та натуральний чай не повинен заварюватися – ось на що потрібно звернути увагу

Види класичного чаю

Класичні види чаю отримують із чайного листа.

Чорний – найпопулярніший у європейських країнах. Цікаво, що китайці називають його червоним. Терпкий насичений смак пов’язаний із окисленням сировини.

Зелений – найменш ферментований чай. Він зберігає високий вміст амінокислот, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. У країнах Азії його люблять через приємний трав’яний присмак.

Білий – чай, у складі якого є бруньки чайного дерева. Найбільш популярний у Китаї. Тут його вважають найкориснішим.

Жовтий – чай зі слабоферментованої сировини. За рівнем окислення знаходиться між білим і зеленим. Рідкісний у країнах Європи, трапляється у Китаї.

Улун – середня ланка між чорним та зеленим чаєм.

Пуер – темні та світлі чаїнки, які при запарюванні утворюють червоно-коричневий або жовто-зелений настій.

Зелений чай вважають тонізуючим, білий – освіжаючим, чорний – стимулюючим. Улун здатен виводить токсини та зайву воду, а пуер – розщеплює жири та виводить «некорисний» холестерин.

Як визначити натуральність чаю?

У натуральному чаї відсутні барвники. Якщо суху заварку залити холодною водою, рідина не змінить кольору. У натуральній сировині присутні олії, які можуть пофарбити холодну воду лише через 3-9 годин. Якщо ж вода набула будь-якого відтінку, це свідчить про додані барвники.

Якісний чай не повинен містити сміття та чайного порошку.

Трав’яні та фруктові чаї

Чаєм також прийнято називати настої з трав, рослин та фруктів. Серед них виділяють такі:

  • мате – парагвайський чай, настій сухого подрібненого листя та гілочок падуба парагвайського;
  • каркаде – яскраво-червоний кислуватий на смак напій із сушених навколоцвіть квіток розелли;
  • ройбос або ройбош – напій із висушених подрібнених листків і пагонів аспалатуса лінійного;
  • анчан – самобутній напій з квітів в’юнкої рослини з оригінальною назвою кліторія трійчаста.

Фіточаєм називають трав’яні та деревні збори. Для них використовують суцвіття, листя, коріння, кору, гілки, насіння рослин.

Фруктово-ягідні напої виготовляються із висушених натуральних плодів.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 28 липня

У понеділок на погоду впливатиме циклон на ім'я Karlheinс із центром над Польщею. Тому в…

27/07/2025 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 28 липня 2025 року: чи будуть цього дня геомагнітні хвилювання

Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров'я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори…

27/07/2025 20:59
  • Новини

Гороскоп на 28 липня – 3 серпня 2025 року: ілюзії розсіюються, почуття оголюються

Новий тиждень обіцяє емоційні глибини та внутрішню правду. Настав час розібратися в почуттях та бути…

27/07/2025 19:46
  • Новини

Пенсії рахуватимуть по-новому: затверджено важливий показник

У червні 2025 року Пенсійний фонд зафіксував рекордну офіційну зарплату – понад 22 тисячі гривень.…

27/07/2025 18:57
  • Новини

Буряк із сюрпризом: оригінальний рецепт з куркою та сиром

Запечені буряки з ніжною курячою начинкою та ароматними спеціями — це не просто закуска, а…

27/07/2025 17:59
  • Статті

Де безкоштовно замінити колінний або кульшовий суглоб: адреси та телефони в містах України

Часто багато пенсіонерів відмовляються від операції із заміни колінного або кульшового суглоба через непомірно високу…

27/07/2025 16:59