Новини

Так якісний та натуральний чай не повинен заварюватися – ось на що потрібно звернути увагу

Види класичного чаю

Класичні види чаю отримують із чайного листа.

Чорний – найпопулярніший у європейських країнах. Цікаво, що китайці називають його червоним. Терпкий насичений смак пов’язаний із окисленням сировини.

Зелений – найменш ферментований чай. Він зберігає високий вміст амінокислот, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. У країнах Азії його люблять через приємний трав’яний присмак.

Білий – чай, у складі якого є бруньки чайного дерева. Найбільш популярний у Китаї. Тут його вважають найкориснішим.

Жовтий – чай зі слабоферментованої сировини. За рівнем окислення знаходиться між білим і зеленим. Рідкісний у країнах Європи, трапляється у Китаї.

Улун – середня ланка між чорним та зеленим чаєм.

Пуер – темні та світлі чаїнки, які при запарюванні утворюють червоно-коричневий або жовто-зелений настій.

Зелений чай вважають тонізуючим, білий – освіжаючим, чорний – стимулюючим. Улун здатен виводить токсини та зайву воду, а пуер – розщеплює жири та виводить «некорисний» холестерин.

Як визначити натуральність чаю?

У натуральному чаї відсутні барвники. Якщо суху заварку залити холодною водою, рідина не змінить кольору. У натуральній сировині присутні олії, які можуть пофарбити холодну воду лише через 3-9 годин. Якщо ж вода набула будь-якого відтінку, це свідчить про додані барвники.

Якісний чай не повинен містити сміття та чайного порошку.

Трав’яні та фруктові чаї

Чаєм також прийнято називати настої з трав, рослин та фруктів. Серед них виділяють такі:

  • мате – парагвайський чай, настій сухого подрібненого листя та гілочок падуба парагвайського;
  • каркаде – яскраво-червоний кислуватий на смак напій із сушених навколоцвіть квіток розелли;
  • ройбос або ройбош – напій із висушених подрібнених листків і пагонів аспалатуса лінійного;
  • анчан – самобутній напій з квітів в’юнкої рослини з оригінальною назвою кліторія трійчаста.

Фіточаєм називають трав’яні та деревні збори. Для них використовують суцвіття, листя, коріння, кору, гілки, насіння рослин.

Фруктово-ягідні напої виготовляються із висушених натуральних плодів.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Гороскоп здоров’я на листопад 2025: поради зірок для міцного імунітету

Листопад – місяць турботи про себе. Осінь вступає у свої права, і наш організм потребує…

28/10/2025 19:44
  • Новини

Чи повинні переселенці повідомляти Пенсійний фонд про своє працевлаштування

Пенсійний фонд України нагадав: переселенці, які отримують допомогу на проживання, мають повідомити про будь-які зміни,…

28/10/2025 18:59
  • Новини

Знищено головний склад ліків у Києві — чи загрожує Україні дефіцит медикаментів

Втрати оцінюють у 100 мільйонів доларів. Як атака РФ вдарила по українському ринку медикаментів?

28/10/2025 18:30
  • Новини

Кому потрібно повторно зареєструвати квартиру: роз’яснюємо правила

Внесення даних до електронного реєстру допоможе уникнути проблем під час продажу чи успадкування житла.

28/10/2025 17:59
  • Новини

Україна готує мобілізацію пенсіонерів: кого можуть призвати до війська

Тих, хто ще не старий для служби, можуть призвати в армію. У Міноборони пояснили, хто…

28/10/2025 17:30
  • Новини

В Україні різко переписали ціни на картоплю: що на нас чекає

В Україні зафіксовано тимчасову зміну цін на картопля. Проте експерти попереджають: вже з настанням холодів…

28/10/2025 17:04