Новини

Так якісний та натуральний чай не повинен заварюватися – ось на що потрібно звернути увагу

Види класичного чаю

Класичні види чаю отримують із чайного листа.

Чорний – найпопулярніший у європейських країнах. Цікаво, що китайці називають його червоним. Терпкий насичений смак пов’язаний із окисленням сировини.

Зелений – найменш ферментований чай. Він зберігає високий вміст амінокислот, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. У країнах Азії його люблять через приємний трав’яний присмак.

Білий – чай, у складі якого є бруньки чайного дерева. Найбільш популярний у Китаї. Тут його вважають найкориснішим.

Жовтий – чай зі слабоферментованої сировини. За рівнем окислення знаходиться між білим і зеленим. Рідкісний у країнах Європи, трапляється у Китаї.

Улун – середня ланка між чорним та зеленим чаєм.

Пуер – темні та світлі чаїнки, які при запарюванні утворюють червоно-коричневий або жовто-зелений настій.

Зелений чай вважають тонізуючим, білий – освіжаючим, чорний – стимулюючим. Улун здатен виводить токсини та зайву воду, а пуер – розщеплює жири та виводить «некорисний» холестерин.

Як визначити натуральність чаю?

У натуральному чаї відсутні барвники. Якщо суху заварку залити холодною водою, рідина не змінить кольору. У натуральній сировині присутні олії, які можуть пофарбити холодну воду лише через 3-9 годин. Якщо ж вода набула будь-якого відтінку, це свідчить про додані барвники.

Якісний чай не повинен містити сміття та чайного порошку.

Трав’яні та фруктові чаї

Чаєм також прийнято називати настої з трав, рослин та фруктів. Серед них виділяють такі:

  • мате – парагвайський чай, настій сухого подрібненого листя та гілочок падуба парагвайського;
  • каркаде – яскраво-червоний кислуватий на смак напій із сушених навколоцвіть квіток розелли;
  • ройбос або ройбош – напій із висушених подрібнених листків і пагонів аспалатуса лінійного;
  • анчан – самобутній напій з квітів в’юнкої рослини з оригінальною назвою кліторія трійчаста.

Фіточаєм називають трав’яні та деревні збори. Для них використовують суцвіття, листя, коріння, кору, гілки, насіння рослин.

Фруктово-ягідні напої виготовляються із висушених натуральних плодів.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Знижка для дисциплінованих платників: як «Нафтогаз» стимулює оплату газу у вересні

«Нафтогаз» повідомив, що побутові споживачі, які вчасно розрахуються за газ, зможуть зекономити. Що варто знати…

12/09/2025 12:05
  • Новини

Як обрати якісні крабові палички – ось що має бути вказано на етикетці

Уже давно не таємниця, що крабові палички називаються так лише умовно. Справжнє м'ясо краба вважається…

12/09/2025 11:30
  • Новини

Служили в армії — вийшли на пенсію: як оформити виплати за віком чи інвалідністю

Звільнення з армії – це перехід до цивільного життя, але з ним приходять питання про…

12/09/2025 11:05
  • Здоров'я

Кава від старіння мозку: вчені пояснили, чим цей напій корисний для літніх людей

Це відкриття змусить вас переглянути свої звички. Дослідження показали, кому насправді корисна кава і чому.

12/09/2025 10:05
  • Новини

В Україні рекордно подорожчають два основні продукти: експерти радять зробити запаси

Восени на українців чекає істотне подорожчання головних продуктів споживчого кошика. Експерти радять споживачам стежити за…

12/09/2025 09:15
  • Новини

У чому насправді небезпека речей із секонд-хенду: що кажуть цілителі

Багато хто купує речі в секонд-хенді і навіть не здогадується, чим вони можуть нашкодити. Але…

12/09/2025 08:32