Новини

Так якісний та натуральний чай не повинен заварюватися – ось на що потрібно звернути увагу

Види класичного чаю

Класичні види чаю отримують із чайного листа.

Чорний – найпопулярніший у європейських країнах. Цікаво, що китайці називають його червоним. Терпкий насичений смак пов’язаний із окисленням сировини.

Зелений – найменш ферментований чай. Він зберігає високий вміст амінокислот, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. У країнах Азії його люблять через приємний трав’яний присмак.

Білий – чай, у складі якого є бруньки чайного дерева. Найбільш популярний у Китаї. Тут його вважають найкориснішим.

Жовтий – чай зі слабоферментованої сировини. За рівнем окислення знаходиться між білим і зеленим. Рідкісний у країнах Європи, трапляється у Китаї.

Улун – середня ланка між чорним та зеленим чаєм.

Пуер – темні та світлі чаїнки, які при запарюванні утворюють червоно-коричневий або жовто-зелений настій.

Зелений чай вважають тонізуючим, білий – освіжаючим, чорний – стимулюючим. Улун здатен виводить токсини та зайву воду, а пуер – розщеплює жири та виводить «некорисний» холестерин.

Як визначити натуральність чаю?

У натуральному чаї відсутні барвники. Якщо суху заварку залити холодною водою, рідина не змінить кольору. У натуральній сировині присутні олії, які можуть пофарбити холодну воду лише через 3-9 годин. Якщо ж вода набула будь-якого відтінку, це свідчить про додані барвники.

Якісний чай не повинен містити сміття та чайного порошку.

Трав’яні та фруктові чаї

Чаєм також прийнято називати настої з трав, рослин та фруктів. Серед них виділяють такі:

  • мате – парагвайський чай, настій сухого подрібненого листя та гілочок падуба парагвайського;
  • каркаде – яскраво-червоний кислуватий на смак напій із сушених навколоцвіть квіток розелли;
  • ройбос або ройбош – напій із висушених подрібнених листків і пагонів аспалатуса лінійного;
  • анчан – самобутній напій з квітів в’юнкої рослини з оригінальною назвою кліторія трійчаста.

Фіточаєм називають трав’яні та деревні збори. Для них використовують суцвіття, листя, коріння, кору, гілки, насіння рослин.

Фруктово-ягідні напої виготовляються із висушених натуральних плодів.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

У Пенсійному фонді озвучили вимоги до банківського рахунку, щоб отримувати пенсію на картку

Пенсії в Україні виплачуються через відділення Укрпошти чи через банки. Пенсіонери можуть самі обирати зручний…

19/04/2025 15:12
  • Статті

Що таке технічні умови (ТУ) та навіщо їх розробляти?

У сучасному виробничому процесі технічні умови (ТУ) відіграють ключову роль. Це не просто внутрішній документ…

19/04/2025 14:24
  • Новини

Навіщо сіяти гірчицю на городі: користь сидерата, про яку варто знати кожному дачнику

Багато городників не приділяють уваги гірчиці як сидерату, вважаючи її другорядною рослиною. Але дарма!

19/04/2025 13:44
  • Новини

Шоколадна паска: святкова насолода з горіхами, цукатами та ніжною глазур’ю

Великдень — це час, коли хочеться тепла, домашнього затишку й особливих смаків. Якщо вам до…

19/04/2025 12:43
  • Новини

В Україні впроваджують нові стандарти якості електропостачання: що зміниться для українців з 1 липня 2025 року

З 1 липня в Україні набудуть чинності зміни, які стосуються кожного домогосподарства. Однією з головних…

19/04/2025 11:31
  • Новини

Нацбанк готує валютну революцію: як це позначиться на гаманцях українців

В Україні можуть змінити головний фінансовий орієнтир – Нацбанк вже працює над стратегією, яка повністю…

19/04/2025 10:41