Новини

Так якісний та натуральний чай не повинен заварюватися – ось на що потрібно звернути увагу

Види класичного чаю

Класичні види чаю отримують із чайного листа.

Чорний – найпопулярніший у європейських країнах. Цікаво, що китайці називають його червоним. Терпкий насичений смак пов’язаний із окисленням сировини.

Зелений – найменш ферментований чай. Він зберігає високий вміст амінокислот, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. У країнах Азії його люблять через приємний трав’яний присмак.

Білий – чай, у складі якого є бруньки чайного дерева. Найбільш популярний у Китаї. Тут його вважають найкориснішим.

Жовтий – чай зі слабоферментованої сировини. За рівнем окислення знаходиться між білим і зеленим. Рідкісний у країнах Європи, трапляється у Китаї.

Улун – середня ланка між чорним та зеленим чаєм.

Пуер – темні та світлі чаїнки, які при запарюванні утворюють червоно-коричневий або жовто-зелений настій.

Зелений чай вважають тонізуючим, білий – освіжаючим, чорний – стимулюючим. Улун здатен виводить токсини та зайву воду, а пуер – розщеплює жири та виводить «некорисний» холестерин.

Як визначити натуральність чаю?

У натуральному чаї відсутні барвники. Якщо суху заварку залити холодною водою, рідина не змінить кольору. У натуральній сировині присутні олії, які можуть пофарбити холодну воду лише через 3-9 годин. Якщо ж вода набула будь-якого відтінку, це свідчить про додані барвники.

Якісний чай не повинен містити сміття та чайного порошку.

Трав’яні та фруктові чаї

Чаєм також прийнято називати настої з трав, рослин та фруктів. Серед них виділяють такі:

  • мате – парагвайський чай, настій сухого подрібненого листя та гілочок падуба парагвайського;
  • каркаде – яскраво-червоний кислуватий на смак напій із сушених навколоцвіть квіток розелли;
  • ройбос або ройбош – напій із висушених подрібнених листків і пагонів аспалатуса лінійного;
  • анчан – самобутній напій з квітів в’юнкої рослини з оригінальною назвою кліторія трійчаста.

Фіточаєм називають трав’яні та деревні збори. Для них використовують суцвіття, листя, коріння, кору, гілки, насіння рослин.

Фруктово-ягідні напої виготовляються із висушених натуральних плодів.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Які надбавки та доплати можуть отримувати пенсіонери віком від 70 років в Україні?

На які доплати та надбавки можуть розраховувати пенсіонери, досягнувши віку 70 років і більше, що…

06/06/2025 09:27
  • Новини

Деяким українцям доведеться повернути пільги на оплату комуналки державі: зачепить навіть родичів

Частину українців змусять повернути гроші, виплачені на оплату комунальних послуг, назад державі. Стало відомо, кого…

06/06/2025 07:55
  • Новини

Ця недорога риба в рази корисніша за лосося: ви будете здивовані, дізнавшись про її властивості

Багато хто вважає, що кориснішої риби ніж лосось немає і бути не може. Але це…

06/06/2025 06:37
  • Новини

Що буде, якщо довго не знімати пенсію з картки: погані новини, для тих, хто збирає гроші

Частина українських пенсіонерів отримують виплати від Пенсійного фонду на банківські картки. Що треба знати пенсіонерам…

06/06/2025 05:35
  • Статті

Твій світ техніки з МТА: гарантія та 200 грн на першу покупку

Мрієш про новий смартфон, геймерську консоль чи розумний гаджет для дому? Тоді час зазирнути до…

06/06/2025 02:07
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 6 червня

6 червня очікується погода без опадів, за винятком західних областей. У п'ятницю буде дуже тепло,…

05/06/2025 22:16