Класичні види чаю отримують із чайного листа.
Чорний – найпопулярніший у європейських країнах. Цікаво, що китайці називають його червоним. Терпкий насичений смак пов’язаний із окисленням сировини.
Зелений – найменш ферментований чай. Він зберігає високий вміст амінокислот, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. У країнах Азії його люблять через приємний трав’яний присмак.
Білий – чай, у складі якого є бруньки чайного дерева. Найбільш популярний у Китаї. Тут його вважають найкориснішим.
Жовтий – чай зі слабоферментованої сировини. За рівнем окислення знаходиться між білим і зеленим. Рідкісний у країнах Європи, трапляється у Китаї.
Улун – середня ланка між чорним та зеленим чаєм.
Пуер – темні та світлі чаїнки, які при запарюванні утворюють червоно-коричневий або жовто-зелений настій.
Зелений чай вважають тонізуючим, білий – освіжаючим, чорний – стимулюючим. Улун здатен виводить токсини та зайву воду, а пуер – розщеплює жири та виводить «некорисний» холестерин.
У натуральному чаї відсутні барвники. Якщо суху заварку залити холодною водою, рідина не змінить кольору. У натуральній сировині присутні олії, які можуть пофарбити холодну воду лише через 3-9 годин. Якщо ж вода набула будь-якого відтінку, це свідчить про додані барвники.
Якісний чай не повинен містити сміття та чайного порошку.
Чаєм також прийнято називати настої з трав, рослин та фруктів. Серед них виділяють такі:
Фіточаєм називають трав’яні та деревні збори. Для них використовують суцвіття, листя, коріння, кору, гілки, насіння рослин.
Фруктово-ягідні напої виготовляються із висушених натуральних плодів.
Читайте також:
У понеділок на погоду впливатиме циклон на ім'я Karlheinс із центром над Польщею. Тому в…
Магнітні бурі можуть негативно впливати на здоров'я людей. Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори…
Новий тиждень обіцяє емоційні глибини та внутрішню правду. Настав час розібратися в почуттях та бути…
У червні 2025 року Пенсійний фонд зафіксував рекордну офіційну зарплату – понад 22 тисячі гривень.…
Запечені буряки з ніжною курячою начинкою та ароматними спеціями — це не просто закуска, а…
Часто багато пенсіонерів відмовляються від операції із заміни колінного або кульшового суглоба через непомірно високу…