Новини

Не менше 1 разу на тиждень: названо найкориснішу рибу, яку обов’язково потрібно їсти взимку

Експертка із харчування нутриціологиня Ганна Журня каже, що в осінньо-зимовий період людині потрібно більше поживних речовин для підтримки імунної системи.

Чим корисний оселедець

Оселедець є джерелом жирних кислот омега-3, які важливі для серцево-судинної системи. Судини стають більш еластичними, знижується ризик тромбозів. Цинк сприяє зміцненню захисних функцій організму, що стає особливо актуально у час застуд та вірусів. Кальцій, магній та фосфор, які  значній кількості містяться в оселедцях,  потрібні для формування та підтримки кісткової тканини.

Для здоров’я щитовидної залози в оселедці є селен та йод. Вітамін В 12 важливий для роботи нервової системи. А ще є вітамін D, який у похмуру погоду важко синтезується в організмі. Білок важливий для підтримки м’язів і відновлення тканин.

«Білок риби краще засвоюється в порівнянні з його аналогом у м’ясі птиці, свинині чи яловичині. Оселедець чудово підходить людям, які мають проблеми із травленням, намагаються вести здоровий спосіб життя, стежать за м’язовою масою та вагою», – пояснює Ганна Журня.

Кому не варто їсти оселедець

Солоною рибою не можна зловживати тим, хто страждає на хронічні захворювання. Люди з гіпертонією, проблемами з нирками повинні контролювати кількість солі в своєму раціоні. Адже її надмірна кількість підвищує артеріальний тиск та посилює захворювання нирок і серцево-судинної системи.

Але зовсім відмовлятися від оселедців не потрібно. Обирайте малосолену або мариновану рибу. Їже її не частіше одного разу на тиждень.

За словами нутриціолога, пресерви з оселедця містять консерванти. Це –  лимонна кислота, бензоат натрію і сорбат калію. Але ці речовини не шкодять організму, якщо вживаються в помірній кількості.

З чим їсти оселедець

Оселедець чудово поєднується зі свіжими та маринованими овочами. Багатьом смакує оселедець з картоплею. Досить популярним є салат «Оселедць під шубою», де його доповнюють корисні овочі. Однак наявність майонезу робить його менш корисним. Тому експертка радить обирати низькокалорійний майонез або змішувати його зі сметаною.

Досить поживним і корисним буде поєднання оселедця з хлібом. Але найкраще, якщо це буде цільнозерновий хліб.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Свята та народні прикмети 7 квітня – чому сьогодні не можна заплітати коси

7 квітня в Україні відзначають Всесвітній день здоров'я. Християни вшановують пам'ять святого преподобного Юрія Мелітійського.…

07/04/2025 06:36
  • Новини

Виплати та пільги для людей з інвалідністю І групи у 2025 році: скільки і хто отримує

До першої групи інвалідності належать люди, які повністю втратили працездатність і вимагають постійної опіки. Вони…

07/04/2025 05:25
  • Статті

Ірина Білик: примадонні української естради – 55

6 квітня святкує свій 55-й день народження Ірина Білик. Ім’я співачки стало символом нової вітчизняної…

06/04/2025 23:26
  • Новини

Посипте грядки перед посівом цим простим засобом – і кабачки збиратимете ящиками

Досвідчені овочівники розповіли, чим потрібно підживити кабачки та цукіні, щоб урожаю вистачило і для власного…

06/04/2025 22:43
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 7 квітня

7 квітня очікується мокрий сніг у північних та місцями центральних областях, у західних - подекуди…

06/04/2025 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 7 квітня 2025 року

Чи варто турбуватися про здоров'я? Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

06/04/2025 20:56