Новини

Готуємо шедевр східної кухні: рис по-перськи тахдіг

Рис по-перськи тахдіг

Тахдіг у перекладі означає «дно горщика» і називається так через хрусткий, маслянистий рис шафранного кольору. На дні горщика рис утворює чудову хрустку скоринку.

Інгредієнти :

  • Рис басматі — 2 склянки,
  • шафран — 2 чайні ложки,
  • окріп — 40 мілілітрів,
  • сіль — 1 столова ложка,
  • олія соняшникова — 3 столові ложки,
  • масло вершкове — 2 столові ложки.

Приготування:

  1. Ретельно промити рис декілька разів. Залити рис свіжою водою і залишити на 30 хвилин.
  2. Подрібнити шафран у ступці до дрібного порошку. Змішати порошок шафрану з окропом у невеликій мисці і відкласти убік.
  3. Додати сіль у велику каструлю, залити водою і довести до кипіння.
  4. Злити воду з рису і додати просушений рис у каструлю.
  5. Варити рис 7-10 хвилин. Відкинути рис на друшляк і обдати прохолодною водою.
  6. Розігріти олію та шафранову воду на сковороді з товстим дном.
  7. Покрити кілька ложок рису олією і шафрановою водою. Сформувати рівний шар просоченого шафраном рису завтовшки 1 см на дні та частково з боків каструлі.
  8. Додати решту рису поверх шафранового шару рівним шаром, не перемішуючи.
  9. Зробити в рисі 4-6 заглиблень, змастити заглиблення вершковим маслом.
  10. Натягнути чистий сухий рушник поверх каструлі і накрити кришкою. Попарити рис 5 хвилин, зменшити вогонь до мінімального і готувати ще 20 хвилин.
  11. Зняти каструлю з вогню і дати настоятися 10 хвилин під кришкою.
  12. Покласти велику тарілку на каструлю і перевернути рис на тарілку.

Подавати зі смаженими або тушкованими овочами, томатним соусом або аджикою.

Цю страву можна готувати і в дні посту, якщо вершкове масло замінити на рослинну олію.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Лічильник без повірки – гроші на вітер: як уникнути переплат за газ

Багато українців не знають, що прострочена перевірка газового лічильника може обернутися значними переплатами.

14/10/2025 23:29
  • Новини

Погода в Україні на середу, 15 жовтня

Синоптик Наталка Діденко так говорить про погоду в середу: "Холодна погода, місцями навіть із нулями…

14/10/2025 22:42
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 15 жовтня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Що про це говорять астрофізики?

14/10/2025 22:13
  • Новини

Кістковий бульйон: здоров’я у тарілці чи просто смачний міф?

Кістковий бульйон називають рідким золотом і приписують йому чи не магічні властивості. Але як це…

14/10/2025 21:39
  • Новини

4,37 мільйона українців під захистом Євросоюзу, де їх найбільше

Українці продовжують шукати захист у країнах ЄС: влітку 2025 року їх побільшало на 31 тисячу.…

14/10/2025 20:59
  • Новини

«Чушка Бюрек» – чому варто їсти і як приготувати з болгарського перцю

Рецепт «Чушка Бюрек» - смачний і корисний спосіб включити болгарський перець до раціону, особливо в…

14/10/2025 19:59