Новини

Небезпечна морська риба: на що потрібно звернути увагу при купівлі – поради експерта

Небезпечна риба для людини

Експерт зі здорового харчування та фітнес-тренер Юрій Попко назвав види риби, які, на його думку, не варто споживати. До таких належать великі глибоководні рибини з атлантичного басейну, тому що він вважається найбільш забрудненим. У водоймах знаходять чимало токсичних речовин, важких металів.

Читайте також: Найкраща риба для пенсіонерів – і ціни не кусаються, і корисна для здоров’я та самопочуття

«Чим більша тушка, тим більша ймовірність, що вона увібрала в себе багато шкідливих речовин. Мова йде про тунця. Камбала і палтус із цих регіонів також не рекомендовано для споживання, це небезпечна риба для людини», – пояснює експерт.

Любителям рибних консерв Юрій Попко рекомендує обирати ті, що приготовані у власному соку, а не в олії. Адже окислені жири некорисні.

Експерт також радить звернути увагу на те, що певні види риби накопичують ртуть. Йдеться про тилапію, пангасіуса, морського окуня.

Популярні риб з родини лососевих – сьомга і форель – часто вирощені в штучних умовах. Тому вони не мають тієї користі, яку можна отримати від риби, що виросла в природних умовах.

 

Експерт назвав найкорисніші види риби

Не вся морська риба є небезпечною для здоров’я, є й корисні види. Цінні жири, вітаміни та мікроелементи містять минтай, тріска, хек, сибас, дорадо, зубатка, осетер, а також морський окунь і палтус із чистих водойм.

При виборі продукту, експерт рекомендує звертати увагу не стільки на ціну, скільки на зовнішні ознаки риби. Це має бути тушка не надто великого розміру. Адже чим більша рибина, тим вона старша. А значить, більше часу перебувала у забрудненій водоймі і накопичувала в собі шкідливі речовини.

Дуже корисними видами риби Юрій Попко називає дикі лососеві: нерку, кіжуч, кету, горбушу. Також багато корисних речовин є у анчоусах і сардині.

Читайте також: Не проходьте повз: ця річкова риба просто на вагу золота – справжня криниця вітамінів

Він також радить не нехтувати можливістю споживати досить доступну рибу: оселедець і скумбрію. Це бюджетні продукти, які за користю не поступаються дорогим.

Червона ікра є рекордсменом за вмістом Омег-3. А от ікра щуки містить лише білок, хоча цим також корисна.

Справжнім суперфудом експерт називає печінку тріски. Через великий вміст вітаміну А вона здатна зміцнювати імунітет, а також дбати про здорову шкіру і волосся.

Метки: польза рыба

Новое на сайте

  • Новини

Цей салат стане справжньою окрасою новорічного столу: швидкий, бюджетний і дуже смачний

На новорічні свята без яскравого та апетитного салату — ніяк! Пропонуємо вам простий, смачний та…

05/12/2025 13:33
  • Новини

Українців налякали, що можуть відібрати городи — чи так це насправді

У засобах масової інформації почали зявлятися новини про те, що мешканці сіл можуть залишитися без…

05/12/2025 12:43
  • Новини

Які продукти не варто гріти у мікрохвильовці: зробите тільки гірше

Мікрохвильова піч давно стала незамінною на кухні: вона швидко розігріває їжу та економить час. Проте…

05/12/2025 11:41
  • Новини

Як зараховується стаж мобілізованим українцям: пояснення Пенсійного фонду

Чи входить військова служба в Україні до страхового стажу, чи зараховується до вислуги років і…

05/12/2025 10:47
  • Новини

У Мінсоцполітики оновили інформацію стосовно виплати тисячі Зеленського: що треба знати

В Україні стартувала виплата тисячі від Зеленського, проте не усі громадяни, хто подав заявки, отримують…

05/12/2025 09:32
  • Новини

Споживачам вказали на важливу деталь повірки лічильника газу, про яку часто мовчать газівники

Повірка лічильника газу — це не просто формальність, а перевірка точності та справності приладу, який…

05/12/2025 08:37