Новини

Чи безпечна їжа, приготована в тефлоновому посуді – що насправді кажуть дослідники

Що таке тефлон

Тефлон – це торгова назва полімеру, який науковці називають політетрафлуоретеном. Цю пластичну масу широко використовують в різних галузях, зокрема, нею покривають сковорідки, каструлі та форми для випікання.

Раніше ми розповідали, що треба зробити, щоб стара чавунна сковорода блищала, як нова.

З точки зору фізики, тефлон — біла речовина, яка нагадує парафін або поліетилен. Він характеризується високою тепло- і морозостійкістю, витримує температури від —250 до +250 °C. Тефлон утворює міцну поверхневу плівку та не вступає в реакцію з іншими сполуками. Саме тому до сковорідок з таким покриттям нічого не пригорає та не прилипає, вони легко очищуються від бруду і миються.

Тефлонове покриття характеризується невеликою міцністю, тому при приготуванні їжі в такому посуді рекомендується використовувати тільки м’які предмети: дерев’яні або пластикові. Посуд з тефлоновим покриттям потрібно мити в теплій воді м’якою губкою з додаванням рідкого мийного засобу. У жодному разі не можна користуватися абразивними матеріалами та засобами: металевим скребками, губками, а також порошками та пастами для чищення.

Чи безпечна їжа з тефлонового посуду

Твердження про небезпеку тефлону, як правило, не мають доказового джерела, на яке б посилалися. Існує версія, що звинувачення у шкоді цього матеріалу походять від війни конкурентів між компаніями, що виготовляють посуд на території США.

Навіть знято фільм «Темні води» про історію адвоката, який розкриває зв’язок між низкою таємничих смертей і захворювань у маленькому містечку та хімічною компанією, яка нібито протягом декількох десятиліть незаконно зливала хімічні сполуки до річки. Фігурує в історії також і виробник тефлону – пише Вікіпедія.

Читайте також: До сковороди більше нічого ніколи не прилипне: 2 лайфхаки, щоб нічого не пригорало

Проте дослідження лабораторії Гаскеля та американського управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) доводить: використання виробів, які містять тефлон, є безпечним. Адже полімер за звичайних умов дуже стійкий та інертний, він не вступає в реакцію з їжею, водою та побутовою хімією. Навіть при потраплянні в організм людини не завдає шкоди.

Виняток становлять 2 моменти: потенційна небезпека можлива при виробництві тефлону, а також при його перегріванні. Тому такий посуд не можна нагрівати більш, як до 200 градусів. Для смаження з апетитною скоринкою достатньо температури 120—180°С.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на четвер, 22 травня

22 травня невеликий дощ очікується у більшості західних областей, на решті територіях країни без опадів.…

21/05/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 22 травня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

21/05/2025 22:37
  • Статті

Сім’я і кохання у старшому віці: які періоди життя найскладніші для стосунків

Які вони – сім’я і кохання у поважному віці? Чому в одних пар з віком…

21/05/2025 21:59
  • Статті

Струнку поставу та здоров’я повернуть вправи: навіщо витягувати хребет у зрілому віці

З віком хребет може «просідати», що нерідко призводить до опущення внутрішніх органів.

21/05/2025 21:25
  • Статті

Фрукти подорожчають, ягід поменшає: як вплинули заморозки на врожай

Спостерігаючи за сюрпризами природи, ми стурбовано прикидаємо, скільки коштуватимуть фрукти та ягоди, чи буде врожай…

21/05/2025 20:19
  • Новини

Виплати для пенсіонерів у 9 областях: нові подробиці про грошову допомогу

Пенсіонери та люди з інвалідністю у травні продовжують отримувати грошову допомогу від ВПП ООН. Що…

21/05/2025 19:39