Тефлон – це торгова назва полімеру, який науковці називають політетрафлуоретеном. Цю пластичну масу широко використовують в різних галузях, зокрема, нею покривають сковорідки, каструлі та форми для випікання.
Раніше ми розповідали, що треба зробити, щоб стара чавунна сковорода блищала, як нова.
З точки зору фізики, тефлон — біла речовина, яка нагадує парафін або поліетилен. Він характеризується високою тепло- і морозостійкістю, витримує температури від —250 до +250 °C. Тефлон утворює міцну поверхневу плівку та не вступає в реакцію з іншими сполуками. Саме тому до сковорідок з таким покриттям нічого не пригорає та не прилипає, вони легко очищуються від бруду і миються.
Тефлонове покриття характеризується невеликою міцністю, тому при приготуванні їжі в такому посуді рекомендується використовувати тільки м’які предмети: дерев’яні або пластикові. Посуд з тефлоновим покриттям потрібно мити в теплій воді м’якою губкою з додаванням рідкого мийного засобу. У жодному разі не можна користуватися абразивними матеріалами та засобами: металевим скребками, губками, а також порошками та пастами для чищення.
Твердження про небезпеку тефлону, як правило, не мають доказового джерела, на яке б посилалися. Існує версія, що звинувачення у шкоді цього матеріалу походять від війни конкурентів між компаніями, що виготовляють посуд на території США.
Навіть знято фільм «Темні води» про історію адвоката, який розкриває зв’язок між низкою таємничих смертей і захворювань у маленькому містечку та хімічною компанією, яка нібито протягом декількох десятиліть незаконно зливала хімічні сполуки до річки. Фігурує в історії також і виробник тефлону – пише Вікіпедія.
Читайте також: До сковороди більше нічого ніколи не прилипне: 2 лайфхаки, щоб нічого не пригорало
Проте дослідження лабораторії Гаскеля та американського управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) доводить: використання виробів, які містять тефлон, є безпечним. Адже полімер за звичайних умов дуже стійкий та інертний, він не вступає в реакцію з їжею, водою та побутовою хімією. Навіть при потраплянні в організм людини не завдає шкоди.
Виняток становлять 2 моменти: потенційна небезпека можлива при виробництві тефлону, а також при його перегріванні. Тому такий посуд не можна нагрівати більш, як до 200 градусів. Для смаження з апетитною скоринкою достатньо температури 120—180°С.
Навіть досвідчені господині припускаються помилок, через які котлети стають гумовими або розвалюються. Розбираємо головні кулінарні…
Народження дитини в Україні наразі принесе більше фінансової підтримки. Верховна Рада ухвалила закон, який значно…
Деякі українські пенсіонери, котрі вимушено тимчасово живуть за кордоном, досі стикаються із загрозою припинення виплат.…
Поранення на війні ще не гарантія компенсації. Без потрібних довідок та точних формулювань у документах…
Довга дорога завжди викликає хвилювання. Особливо, якщо вона веде в іншу країну. Але сьогодні подорож…
Фікус, сансевієрія чи монстера — не завжди потребують простору. Дізнайтесь, які квіти комфортно ростуть у…