На пенсії - Живемо!

Ніколи не вживайте яйця, які мають ці ознаки – вони небезпечні для вашого здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке

Как проверить свежесть яиц
Іноді при купівлі яєць важко визначити, наскільки вони свіжі, якщо немає інформації про термін придатності продукту. На ринку, в магазині, а часом і у власному холодильнику можна натрапити на яйце, яке зіпсувалося.

Тож аби не наражати на небезпеку отруєння своєї сім’ї, а також щоб не зіпсувати страву, в яку додаємо яйця, варто знати кілька способів перевірки їхньої свіжості.

Раніше ми розповідали, як не можна їсти курячі яйця.

Зверніть увагу на шкаралупу

У свіжих курячих яєць шкаралупа матова і дещо шершава. З часом вона набуває більш гладкої текстури та специфічного глянцевого блиску. Хоча фактура може бути пов’язана з породою курей, які несуть яйця. Тож такий спосіб підійде для випадків, коли треба вибракувати кілька «старих» яєць, які потрапили до свіжих.

Занурюємо яйце у ​​воду

Яйця різного ступеню свіжості будуть по-різному себе поводити у холодній воді. Свіже яйце ляже на бік. Таке, яке курка знесла від одного до двох тижнів тому опуститься на дно, але стоятиме на кінчику. Такі яйця можна сміливо вживати у їжу. Однак якщо яйце спливло – це явна ознака, що воно вже зіпсоване. Його навіть не варто розбивати, запах вам точно не сподобається.

Як перевірити яйце за допомогою світла

Завдяки світлу можна просвітити яйце і подивитися, що у нього під шкарлупою. Спрямуйте ліхтарик на яйце і зверніть увагу на розмір повітряної кишені: чим свіжіше яйце – тим він менший. Якщо помітили затемнення у білку, таке яйце їсти вже не можна.

Якщо яйце звучить під час струшування

Спробуйте потрусити яйце біля вуха. Якщо воно свіже – жодних звуків ви не почуєте. Характерне хлюпання притаманне зіпсованим яйцям.

Білок та жовток покажуть свіжість

Якщо попередні способи залишили у вас сумніви у свіжості яйця, тоді розбийте його в окремій посудині і оцініть, як виглядають білок і жовток. У якісному продукті білок буде досить густий і триматиме форму, тоді як у зіпсованому він розтечеться. Жовток свіжого яйця має характерний колір і також тримає форму. У несвіжому яйці його не вдасться залишити цілим, він може мати повністю або частково змінений колір і дуже рідку або, навпаки, занадто густу або зі згустками консистенцію. Крім того, несвіжі яйця дуже неприємно пахнуть.

Як зберегти свіжість курячих яєць

Аби яйця довше залишалися свіжими, зберігайте їх у холодильнику. Мити цей продукт рекомендується лише перед приготуванням, інакше змивається захисний шар на шкаралупі та яйце швидше псується.

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?