Новини

Чому помідори всередині з білими жорсткими прожилками – чи можна їх їсти

Однією з головних причин появи білої серединки може бути захворювання на фітоплазмоз або стовбур. Ця хвороба найчастіше зустрічається на півдні, де з ранньої весни до пізньої осені зберігається висока температура та знижена вологість повітря. Стовбур може призвести до втрати 70% урожаю. Головна ознака стовбура – плоди не зав’язуються, а якщо рослина була заражена після початку плодоношення, помідори всередині стають жорсткими та білими. Зверху томати мають зеленувато-жовту пляму, яка відходить від плодоніжки майже до середини плода.

Цю інфекцію переносять попелиці, совки, цикадки, пінниці та листоблошки, з насінням хвороба не передається. Тому так важливо проводити обробку проти шкідників, одразу ж після висадки рослин у ґрунт. Хороший ефект дає застосування Циткору або Актари. Ці препарати борються із шкідниками, але не з фітоплазмозом. Проти нього слід застосовувати препарат Фітоплазмін.

Не варто забувати про регулярне прополювання бур’янів, це знижує ризик появи хвороби. Стовбур практично не вражає штамбові або низькорослі сорти томатів.

На формування білої серединки впливають погодні умови. Якщо не поливати помідори при підвищеній температурі повітря в плодах перестане накопичуватися лікопін, який відповідає за забарвлення. Томати стануть світлими, щільними та несмачними.

Також білі жорсткі прожилки можуть з’явитися через надлишок або брак поживних речовин (калій, азот або кальцій). Голодування у рослини проявляється особливо яскраво у спекотні періоди.

А ще, біла, жорстка м’якоть у томатів може бути ознакою надмірного підживлення селітрою (нітрати). Недозрілі, волокнисті чи бліді всередині помідори не варто їсти, отруєння вони не викличуть, але й користі організму не принесуть.

Тому, якщо ви купили помідори, а в середині вони білі та з жорсткими прожилками, то краще їх не їсти, вони можуть бути перегодовані нітратами. Якщо ж такі помідори виросли на грядці, і ви не застосовували хімічні препарати, білу частину можна просто вирізати, а сам томат використовувати для соку або приготування соусів.

Раніше ми розповідали, як з томатів зробити смачну консервацію без оцту.

Новое на сайте

  • Новини

В Україні четвертий тиждень поспіль зростає ціна на один із найпопулярніших овочів

Купівля одного з найпопулярніших овочів з кожним днем ​​все помітніше відбивається на гаманці споживача. У…

12/10/2025 12:19
  • Статті

Соцвиплати онлайн: покрокова інструкція подання на базову соціальну допомогу

Подати заяву на базову соціальну допомогу (БСД) тепер можна, не виходячи з дому через додаток…

12/10/2025 11:17
  • Статті

Українців можуть змусити платити аліменти на батьків похилого віку через суд

В умовах постійного зростання цін на продукти, комунальні послуги та ліки людям похилого віку все…

12/10/2025 10:19
  • Новини

Чому банк може списати гроші з картки

Пенсіонер виявив списання з картки банку. Розповідаємо, які дії вжити і куди скаржитися.

12/10/2025 08:51
  • Новини

Пісочний штрудель з капустою – несподіваний варіант улюбленого рецепту

Зазвичай штрудель печуть із тонкого тіста з солодкою начинкою. Але є й інший варіант.

12/10/2025 07:44
  • Новини

Що відбувається зі спадком, якщо немає спадкоємців?

Процедура спадкування в Україні чітко врегульована Цивільним кодексом. Вона визначає, хто має право отримати спадщину,…

12/10/2025 06:31