Новини

Чому помідори всередині з білими жорсткими прожилками – чи можна їх їсти

Однією з головних причин появи білої серединки може бути захворювання на фітоплазмоз або стовбур. Ця хвороба найчастіше зустрічається на півдні, де з ранньої весни до пізньої осені зберігається висока температура та знижена вологість повітря. Стовбур може призвести до втрати 70% урожаю. Головна ознака стовбура – плоди не зав’язуються, а якщо рослина була заражена після початку плодоношення, помідори всередині стають жорсткими та білими. Зверху томати мають зеленувато-жовту пляму, яка відходить від плодоніжки майже до середини плода.

Цю інфекцію переносять попелиці, совки, цикадки, пінниці та листоблошки, з насінням хвороба не передається. Тому так важливо проводити обробку проти шкідників, одразу ж після висадки рослин у ґрунт. Хороший ефект дає застосування Циткору або Актари. Ці препарати борються із шкідниками, але не з фітоплазмозом. Проти нього слід застосовувати препарат Фітоплазмін.

Не варто забувати про регулярне прополювання бур’янів, це знижує ризик появи хвороби. Стовбур практично не вражає штамбові або низькорослі сорти томатів.

На формування білої серединки впливають погодні умови. Якщо не поливати помідори при підвищеній температурі повітря в плодах перестане накопичуватися лікопін, який відповідає за забарвлення. Томати стануть світлими, щільними та несмачними.

Також білі жорсткі прожилки можуть з’явитися через надлишок або брак поживних речовин (калій, азот або кальцій). Голодування у рослини проявляється особливо яскраво у спекотні періоди.

А ще, біла, жорстка м’якоть у томатів може бути ознакою надмірного підживлення селітрою (нітрати). Недозрілі, волокнисті чи бліді всередині помідори не варто їсти, отруєння вони не викличуть, але й користі організму не принесуть.

Тому, якщо ви купили помідори, а в середині вони білі та з жорсткими прожилками, то краще їх не їсти, вони можуть бути перегодовані нітратами. Якщо ж такі помідори виросли на грядці, і ви не застосовували хімічні препарати, білу частину можна просто вирізати, а сам томат використовувати для соку або приготування соусів.

Раніше ми розповідали, як з томатів зробити смачну консервацію без оцту.

Новое на сайте

  • Новини

Рахуємо пенсію: скільки платитимуть українцям з 29 роками стажу

За українським законодавством пенсія за віком залежить від досягнутого віку та наявного страхового стажу. Скориставшись…

25/08/2025 05:31
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 25 серпня

25 серпня в Україні переважно без опадів, лише найближчої ночі дощі пройдуть на Полтавщині, Харківщині,…

24/08/2025 21:51
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 25 серпня 2025 року: яким буде перший робочий день тижня

Умеренные солнечные вспышки не всегда означают угрозу. Что случилось на Солнце, насколько это важно для…

24/08/2025 20:59
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 25 по 31 серпня: перехідний міст між сезонами – як завершити серпень гармонійно

Фінальний тиждень серпня — це прощання з літом, напоєне світлом, творчістю та легким сумом. Планети…

24/08/2025 19:53
  • Новини

Вчені з’ясували, з якого віку з’являються перші спогади і чому існує «дитяча амнезія»

Ваш мозок зберігає більше дитячих спогадів, аніж ви думаєте. Вчені з'ясували, що пам'ятати себе можна…

24/08/2025 18:59
  • Новини

Дивовижне смарагдове варення із зелених помідорів – це не розіграш

Якщо у вас залишаться на грядках незрілі помідори або на базарі дешево продаватимуться - не…

24/08/2025 17:59