Новини

Чому помідори всередині з білими жорсткими прожилками – чи можна їх їсти

Однією з головних причин появи білої серединки може бути захворювання на фітоплазмоз або стовбур. Ця хвороба найчастіше зустрічається на півдні, де з ранньої весни до пізньої осені зберігається висока температура та знижена вологість повітря. Стовбур може призвести до втрати 70% урожаю. Головна ознака стовбура – плоди не зав’язуються, а якщо рослина була заражена після початку плодоношення, помідори всередині стають жорсткими та білими. Зверху томати мають зеленувато-жовту пляму, яка відходить від плодоніжки майже до середини плода.

Цю інфекцію переносять попелиці, совки, цикадки, пінниці та листоблошки, з насінням хвороба не передається. Тому так важливо проводити обробку проти шкідників, одразу ж після висадки рослин у ґрунт. Хороший ефект дає застосування Циткору або Актари. Ці препарати борються із шкідниками, але не з фітоплазмозом. Проти нього слід застосовувати препарат Фітоплазмін.

Не варто забувати про регулярне прополювання бур’янів, це знижує ризик появи хвороби. Стовбур практично не вражає штамбові або низькорослі сорти томатів.

На формування білої серединки впливають погодні умови. Якщо не поливати помідори при підвищеній температурі повітря в плодах перестане накопичуватися лікопін, який відповідає за забарвлення. Томати стануть світлими, щільними та несмачними.

Також білі жорсткі прожилки можуть з’явитися через надлишок або брак поживних речовин (калій, азот або кальцій). Голодування у рослини проявляється особливо яскраво у спекотні періоди.

А ще, біла, жорстка м’якоть у томатів може бути ознакою надмірного підживлення селітрою (нітрати). Недозрілі, волокнисті чи бліді всередині помідори не варто їсти, отруєння вони не викличуть, але й користі організму не принесуть.

Тому, якщо ви купили помідори, а в середині вони білі та з жорсткими прожилками, то краще їх не їсти, вони можуть бути перегодовані нітратами. Якщо ж такі помідори виросли на грядці, і ви не застосовували хімічні препарати, білу частину можна просто вирізати, а сам томат використовувати для соку або приготування соусів.

Раніше ми розповідали, як з томатів зробити смачну консервацію без оцту.

Новое на сайте

  • Новини

Ніякої щорічної пересадки: найкращі морозостійкі багаторічники для яскравої клумби

Якщо шукаєте рослини, які переживуть зиму без укриття та не вимагатимуть щорічних клопотів із пересадкою,…

26/11/2025 14:42
  • Новини

Хрумка і дуже смачна: квашена капуста «за три дні» за швидким рецептом

Хочете приготувати смачну квашену капусту якомога швидше? Просто скористайтеся цим рецептом – будете у захваті!

26/11/2025 13:41
  • Новини

Снігопади і морози чи тепла зима: якою буде погода у грудні

Синоптики зробили прогноз на перший місяць зими. Чи очікувати холоду і опадів, чи температура за…

26/11/2025 12:50
  • Новини

Ощадбанк змінює тарифи: скільки доведеться платити клієнтам

Клієнти одного з популярних українських банків будуть змушені платити значно більше за деякі послуги. Що…

26/11/2025 11:55
  • Новини

Залишилось п’ять днів: українцям потрібно подати заяву, щоб не втратити субсидію

Частина українців має терміново подати заяву, щоб не втратити частину допомоги на оплату житлово-комунальних послуг.…

26/11/2025 11:06
  • Новини

Пенсіонери почали отримувати повідомлення з незвичайною вимогою – що відбувається

В деяких телеграм-каналах почала з'являтися інформація про те, що пенсіонери мають звернутися до Пенсійного фонду,…

26/11/2025 10:31