На пенсії - Живемо!

На яйці тріснула шкаралупа: чи можна його їсти або краще викинути – відповідь здивує багатьох

Этот материал также доступен на русском языке

Яйцо
Багато українців люблять вживати яйця. Хтось їх варить, інші готують яєчню або просто смажать, а треті вживають сирими. Але що робити, якщо яйце тріснуло, чи можна його їсти?

Таке явище зустрічається досить часто і від нього ніхто не застрахований, але як бути, щоб не зашкодити здоров’ю?

Раніше ми розповідали, чи потрібно мити яйця перед зберіганням.

Якщо йдеться про сирі яйця з тріснутою шкаралупою, то від їх вживання краще відмовитися, бо на поверхні може перебувати збудник інфекції, наприклад, сальмонела.

Але якщо яйце, що тріснуло, пройде термічну обробку, то їсти його можна. При 70 градусів усі мікроби, у тому числі сальмонела, гинуть.

А без обробки сирі яйця вживати небажано, бо бруд та різні мікроби зосереджуються саме на шкаралупі. Тому навіть цілі яйця потрібно перед приготуванням вимити.

Як зберігати яйця з шкаралупою, що тріснула?

Якщо шкаралупа розбилася, вологу частину слід перелити у скляну ємність та вжити протягом 24 годин. Яйця, що тріснули, можна зберігати в холодильнику до 3 днів, додавши дрібку солі.

Facebook
X (Twiiter)
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
купити ноутбук Львів, ціни в Україні

Перейти на українську версію сайту?