Новини

Знаменитий суп Бозбаш – неповторний смак кавказької кухні

Інгредієнти:

  • ребра баранячі – 1 кг,
  • нут – 2 склянки,
  • картопля – 4 шт.,
  • масло вершкове топлене – 100 г,
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.,
  • морква – 2 шт.,
  • томати у власному соку – 400 г,
  • болгарський перець – 2 шт.,
  • айва – 2 шт.,
  • часник – 6 зубчиків,
  • перець гострий – 1 шт.,
  • паприка – 1 столова ложка,
  • зерна коріандру розтерті – 1 столова ложка,
  • гранатовий сік – 100 г,
  • свіжа зелень – 70 г (кінза, петрушка, базилік),
  • перець чорний мелений, сіль – до смаку.

Приготування:

  1. Замочуємо нут на ніч у холодній воді. Вранці зливаємо воду, заливаємо свіжу, ставимо на вогонь і варимо приблизно 1,5 години – до повної готовності.
  2. Ребра розрізаємо на частини, промиваємо, заливаємо приблизно чотирма літрами води, ставимо на вогонь. Коли вода закипить, необхідно зняти піну і покласти моркву і цибулину в каструлю. Варимо бульйон годину.
  3. Після часу овочі дістаємо і викидаємо, а реберця перекладаємо в окрему тарілку. Бульйон проціджуємо.
  4. У сковороді розігріваємо топлене вершкове масло і обсмажуємо на ньому варені баранячі ребра.
  5. Обсмажені ребра перекладаємо в тарілку, а на сковороді смажимо цибулю, нарізану півкільцями, до золотистого кольору. Потім додаємо нарізану півкільцями моркву і смажимо все разом ще 10 хвилин.
  6. Томати у власному соку очищаємо від шкірки, нарізаємо на шматки та викладаємо до обсмажених овочів, готуємо ще 5-7 хвилин.
  7. Перець очищаємо від насіння та нарізаємо півкільцями, айву ріжемо на невеликі шматки. Коли нут звариться, зливаємо з нього воду, викладаємо в каструлю баранячі ребра, обсмажені моркву та цибулю, перець та айву. Заливаємо м’ясо та овочі процідженим бульйоном і ставимо на півгодини варитись на повільному вогні. Потім додаємо нарізану кубиками картоплю, а коли вона розм’якшиться, додаємо подрібнений часник. Кидаємо в суп гострий перець (за бажанням). Наприкінці вливаємо гранатовий сік, додаємо коріандр, базилік і паприку, солимо і перчимо, варимо буквально пару хвилин, потім знімаємо з вогню і даємо настоятися. Готовий бозбаш подаємо, прикрасивши свіжою зеленню.

Новое на сайте

  • Новини

В Ощадбанку вводять перевірки для клієнтів: кого торкнуться нові правила контролю

В Ощадбанку нагадали, що при розрахунках через касу клієнтам необхідно враховувати як комісії, так і…

05/10/2025 12:59
  • Новини

Індексація пенсій у 2026 році: що варто очікувати українцям

Данило Гетьманцев заявив, що індексація не покриває інфляцію та посилює соціальну несправедливість.

05/10/2025 11:51
  • Новини

Деяким українцям доведеться поновити документи на нерухомість

Міністерство юстиції України нагадує: якщо ви придбали нерухомість до цього року, зареєструйте своє право у…

05/10/2025 10:56
  • Новини

Коли підвищать пенсію: що зміниться з 2026 року та на скільки виростуть виплати

У проєкті Держбюджету на 2026 рік нарешті переглянули розмір прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати,…

05/10/2025 09:59
  • Новини

Піца у формі булочок – ідеальний швидкий сніданок за 30 хвилин

Поки сім'я у вихідні ще ніжиться в ліжку, можна приготувати швидкий і незвичайний сніданок. Любите…

05/10/2025 08:35
  • Новини

Газета «На пенсії» святкує 20 років і презентує нове гасло

4 жовтня газеті «На пенсії» 20 років. За цей час вона стала надійним другом і…

05/10/2025 07:18