Новини

Знаменитий суп Бозбаш – неповторний смак кавказької кухні

Інгредієнти:

  • ребра баранячі – 1 кг,
  • нут – 2 склянки,
  • картопля – 4 шт.,
  • масло вершкове топлене – 100 г,
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.,
  • морква – 2 шт.,
  • томати у власному соку – 400 г,
  • болгарський перець – 2 шт.,
  • айва – 2 шт.,
  • часник – 6 зубчиків,
  • перець гострий – 1 шт.,
  • паприка – 1 столова ложка,
  • зерна коріандру розтерті – 1 столова ложка,
  • гранатовий сік – 100 г,
  • свіжа зелень – 70 г (кінза, петрушка, базилік),
  • перець чорний мелений, сіль – до смаку.

Приготування:

  1. Замочуємо нут на ніч у холодній воді. Вранці зливаємо воду, заливаємо свіжу, ставимо на вогонь і варимо приблизно 1,5 години – до повної готовності.
  2. Ребра розрізаємо на частини, промиваємо, заливаємо приблизно чотирма літрами води, ставимо на вогонь. Коли вода закипить, необхідно зняти піну і покласти моркву і цибулину в каструлю. Варимо бульйон годину.
  3. Після часу овочі дістаємо і викидаємо, а реберця перекладаємо в окрему тарілку. Бульйон проціджуємо.
  4. У сковороді розігріваємо топлене вершкове масло і обсмажуємо на ньому варені баранячі ребра.
  5. Обсмажені ребра перекладаємо в тарілку, а на сковороді смажимо цибулю, нарізану півкільцями, до золотистого кольору. Потім додаємо нарізану півкільцями моркву і смажимо все разом ще 10 хвилин.
  6. Томати у власному соку очищаємо від шкірки, нарізаємо на шматки та викладаємо до обсмажених овочів, готуємо ще 5-7 хвилин.
  7. Перець очищаємо від насіння та нарізаємо півкільцями, айву ріжемо на невеликі шматки. Коли нут звариться, зливаємо з нього воду, викладаємо в каструлю баранячі ребра, обсмажені моркву та цибулю, перець та айву. Заливаємо м’ясо та овочі процідженим бульйоном і ставимо на півгодини варитись на повільному вогні. Потім додаємо нарізану кубиками картоплю, а коли вона розм’якшиться, додаємо подрібнений часник. Кидаємо в суп гострий перець (за бажанням). Наприкінці вливаємо гранатовий сік, додаємо коріандр, базилік і паприку, солимо і перчимо, варимо буквально пару хвилин, потім знімаємо з вогню і даємо настоятися. Готовий бозбаш подаємо, прикрасивши свіжою зеленню.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на четвер, 21 серпня

21 серпня в Івано-Франківській, Закарпатті та Чернігівській області очікується невеликий дощ.

20/08/2025 23:14
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 21 серпня 2025 року: хвилюватись або відпочивати

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні…

20/08/2025 22:46
  • Новини

Забудьте про магазин: 2 рецепти натуральних домашніх соусів з яскравим смаком

Навіщо купувати соус, якщо можна приготувати його самому натуральний, ароматний і без консервантів? Ми ділимося…

20/08/2025 22:13
  • Новини

Пенсії з вересня 2025 року: хто отримає доплати і що важливо знати

Вже з вересня українські пенсіонери можуть зіткнутися із важливими змінами. Розповідаємо, кого торкнуться нововведення.

20/08/2025 21:36
  • Новини

Українці зможуть отримати безкоштовні ліки та медвироби – Кабмін оновив список

З липня 2025 року всі аптеки, що беруть участь у програмі, зобов'язані укласти договір із…

20/08/2025 20:52
  • Новини

Ідеальні котлети: секрети, які знають не всі господині

Навіть досвідчені господині припускаються помилок, через які котлети стають гумовими або розвалюються. Розбираємо головні кулінарні…

20/08/2025 19:49