Зміцнити серце і судини – означає оздоровити і весь організм загалом, оскільки будь-які порушення у роботі серцево-судинної системи призводять до недостатності всіх органів і їх систем. Через порушення кровообігу можливий розвиток патологій нирок, печінки, легенів чи навіть мозку.
Пояснює лікар-кардіолог Олександр Яремчук:
– Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують щодня з’їдати п’ять-шість видів овочів різного кольору. Наприклад, червоний помідор, жовтий перець, зелену капусту броколі, помаранчеву моркву або гарбуз, фіолетовий баклажан. Людина отримає і клітковину, і різноманітні вітаміни, і три найважливіші мікроелементи – калій, кальцій та магній. Якщо їх не вистачає, ризик розвитку гіпертензії підвищується. Також свіжі овочі та фрукти багаті на антиоксиданти, вітаміни групи В.
Крім того, у плодах багато клітковини, яка сприяє схуднення, допомагає знизити рівень холестерину і обмежує його всмоктування у кров у товстому кишечнику. Ще одна корисна властивість клітковини в тому, що її велика кількість допомагає впоратися із запорами.
– Чи можна їсти хліб?
– Чому ні? У складі хліба з цільного зерна або такого, що містить висівки, багато клітковини і вітамінів групи В. Люди, бажаючи схуднути, роблять помилку, відмовляючись від хліба взагалі.
– А що з їжі треба обмежувати?
– Продукти, що містять насичені жири: свинину, качку, гуску. Також важливо менше їсти їжі, багатої на холестерин: жирного м’яса, сала, смальцю, субпродуктів, яєць, домашніх молочних продуктів з високою жирністю – сиру, вершків, сметани.
– Які жири є корисними?
– Ті, що містять ненасичені жирні кислоти: олії – оливкова, кукурудзяна, соняшникова. Дуже корисна морська риба, причому не лише червона. Улюблений народом оселедець і скумбрія теж містять необхідні нам жирні кислоти омега-3. Потрібні організму жири та мікроелементи є в горіхах (волоських, кедрових, мигдалі, фісташках), насінні – соняшниковому, гарбузовому, а також насінні льону, кунжуту. Головне – вживати їх несолоними. Адже кількість солі, враховуючи приховану в готових продуктах, не має перевищувати п’ять-шість грамів на день.
За матеріалами fakty.ua
Біла, жовта або фіолетова цибуля — яка з них корисніша? Дієтологи пояснюють, як правильно використовувати…
Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.
Що робити зі старим самоваром, підсклянником із богатирями чи бабусиним буфетом? Ми відповідаємо на запитання…
Ви помічаєте, що знову хочеться їсти, хоча ситно пообідали лише півгодини тому? Надмірно підвищений апетит…
В Україні пенсіонери, що працюють, — звичайне явище. Але чи можна одночасно отримувати пенсію та…
На Одещині зіграли весілля переселенці з Донецької області. Молодятами стали – 83-річний Олексій та 75-річна…