Паляниця – це хліб із пшеничного борошна, за формою – плескатий, округлий, як правило, з характерним «козирком» з кірки зверху, утвореним завдяки надрізу перед випічкою.
Найменування пов’язують з тим, що зазвичай свіжовпечені паляниці в Україні нанизували на кіл, яким знімали їх з пода.
Паляниця вважалася святковою стравою (тоді як хліб для повсякденного вживання випікався з житнього борошна). У неврожайні роки паляниці випікали з домішкою ячмінного борошна, висівок.
6 грудня за новоюліанським календарем і 19 грудня за юліанським ми відзначаємо свято Миколая. Хто…
Польська пенсія для українців часто здається досить високим доходом. Наскільки ці виплати відрізняються від тих,…
У п'ятницю, у більшості регіонів України очікується зниження температури до зимових стандартів. Синоптики повідомили, як…
Потужний спалах зафіксовано на Сонці, через це магнітосфера Землі знаходиться у збудженому стані. Наскільки це…
Чи варто розраховувати на короткий робочий тиждень на свята? Чи будуть вихідні на Різдво і…
Непросте завдання вибору солодких мандаринів, насправді вирішується легко. Ось як вибрати найсмачніші фрукти без дегустації.