Новини

Чи вмієте ви пекти справжню паляницю?

Паляниця – це хліб із пшеничного борошна, за формою – плескатий, округлий, як правило, з характерним «козирком» з кірки зверху, утвореним завдяки надрізу перед випічкою.

Найменування пов’язують з тим, що зазвичай свіжовпечені паляниці в Україні нанизували на кіл, яким знімали їх з пода.

Паляниця вважалася святковою стравою (тоді як хліб для повсякденного вживання випікався з житнього борошна). У неврожайні роки паляниці випікали з домішкою ячмінного борошна, висівок.

Складові:

  • пшеничне борошно – 400 г,
  • сухі дріжджі – 1,5 чайної ложки,
  • вода – 250 мл
  • сіль – 1 чайна ложка,
  • цукор – 1 столова ложка.

Як готувати?

  • Для опари потрібно змішати борошно (1-2 столові ложки із загальної кількості) із сухими дріжджами. Додати 200 мл теплої води і добре розмішати.
  • Опару накрити і залишити у теплому місці на 2-3 години. Поверхня тіста має покритися бульбашками.
  • До опари додайте борошно, яке залишилося. Візьміть 50 мл теплої води і розчиніть у ній цукор та сіль. А потім додайте у тісто.
  • Тісто потрібно добре вимішати до однорідного стану – воно має стати гладким. З тіста зліпити кулю, злегка змастити її олією.
  • Накрити тісто і залишити в теплі доти, доки куля не збільшиться приблизно вдвічі.
  • Тісто ще раз сформувати в кулю, покласти на змащене олією і посипане борошном деко. Залишити ще на годину. Зробити надріз.
  • Випікати 45-60 хвилин у нагрітій до 190-200 градусів духовці. У духовку бажано поставити ємність із водою.
  • Готова паляниця має рум’яний колір і, якщо по ній постукати, видає глухий звук.

Новое на сайте

  • Новини

За що українці платять більше: топ комунальних послуг, що подорожчали

2025 року українці відчули, що стабільність — не для всіх комунальних послуг. Одні тарифи завмерли,…

10/07/2025 17:44
  • Статті

Самокати на наших вулицях: чи буде покарання порушникам

Самокати: зручний транспорт чи загроза для пішоходів? Ця тема болить багатьом — особливо людям поважного…

10/07/2025 16:21
  • Новини

Скручене листя на помідорах: що не так і як допомогти

Якщо помідори стали надто «пишними», не поспішайте з новими добривами — іноді рішення ховається у...…

10/07/2025 15:32
  • Новини

Кабачковий рулет з вершковим сиром: найкраща літня закуска

Кабачковий рулет – це справжній хіт літа! Соковитий, яскравий і апетитний, він стане окрасою будь-якого…

10/07/2025 14:32
  • Новини

Затримки пенсій: що буде з виплатами через розширення повноважень Пенсійного фонду

Призначення соціальних допомог перейшло від органів соцзахисту до Пенсійного фонду України. Чи будуть через це…

10/07/2025 13:30
  • Новини

Укрпошта знизила комісію за комуналку: кому дозволили платити менше

Комунальні платежі без зайвих витрат і готівка без комісії – Укрпошта знижує фінансове навантаження на…

10/07/2025 12:13