Новини

Чи правильно ви зберігаєте крупи та борошно?

Температурний режим, рівень вологості, обрана ємність для сипких продуктів – це має значення. Адже найчастіше саме неправильне зберігання призводить до псування продовольства. А зіпсовані продукти не тільки втрачають смакові якості, але й стають небезпечними для здоров’я.

1. Не потрібно зберігати крупи на світлі (від ультрафіолету руйнуються деякі вітаміни та мікроелементи).

2. Для зберігання краще використовувати герметичний посуд (наприклад, банки), але не тонкі поліетиленові пакети, які легко прогризаються шкідниками.

3. Періодично перевіряйте крупи: вони не мусять мати стороннього, невластивого крупі, запаху (затхлого, пліснявого, гнильного) і стороннього присмаку (кислого, прогорклого).

4. Якщо ви помітили зміни, але вони незначні, використовуйте такі запаси насамперед.

5. Зберігайте крупи на нижніх полицях, бо на верхніх температурах повітря вища.

6. Крупа з пропареного зерна пліснявіє швидше, ніж з непропареного.

7. Якщо у вас дуже великі запаси і ви переживаєте, що вони зіпсуються, ви можете прогріти крупу, чи то просо, пшоно, гречка, рис або інша. Для цього розподіліть крупу тонким шаром по деку і відправте в духовку на 2-5 хвилин при температурі приблизно 80 градусів. Така обробка знищить невидимі оку личинки так званих шкідників хлібних запасів, якщо вони є. Виняток становить борошно. Воно містить клейковину, яка має білкову структуру. При температурі вище 50 градусів білок згортається, і клейковина тіста з такого борошна буде нееластичною, випічка вийде непишною.

8. Відправляючи крупи на зберігання, переконайтеся, що у шафі не живуть шкідники інших круп або сухофруктів. Останні можуть бути заражені сухофруктовою вогнівкою або іншими метеликами-шкідниками, тому сухофрукти також слід зберігати у закритому посуді.

9. Намагайтеся зберігати зерно за однакової температури. Наприклад, якщо ви перемістите банку з холоду у тепло, то в ній може утворитися конденсат, а вологе середовище сприятливе для утворення мікроорганізмів, які також призведуть до псування продуктів.

Новое на сайте

  • Новини

Гетманцев: Індексація пенсій у 2026 році — фікція, а не допомога

Незважаючи на формальне підвищення пенсій у 2026 році, українські пенсіонери не відчують реального зростання доходів.…

05/10/2025 11:51
  • Новини

Українцям потрібно оновити реєстрацію нерухомості, придбаної до 2013 року

Міністерство юстиції України нагадує: якщо ви придбали нерухомість до 2013 року, зареєструйте своє право у…

05/10/2025 10:56
  • Новини

Коли підвищать пенсію: що зміниться з 2026 року та на скільки виростуть виплати

У проєкті Держбюджету на 2026 рік нарешті переглянули розмір прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати,…

05/10/2025 09:59
  • Новини

Піца у формі булочок – ідеальний швидкий сніданок за 30 хвилин

Поки сім'я у вихідні ще ніжиться в ліжку, можна приготувати швидкий і незвичайний сніданок. Любите…

05/10/2025 08:35
  • Новини

Газета «На пенсії» святкує 20 років і презентує нове гасло

4 жовтня газеті «На пенсії» 20 років. За цей час вона стала надійним другом і…

05/10/2025 07:18
  • Статті

Менінгіт — реальна загроза здоров’ю або лише «страшилка» з дитинства

Менінгіт - одне з тих захворювань, про яке багато хто чув ще в дитинстві. Батьки…

05/10/2025 06:14