Новини

Чи правильно ви зберігаєте крупи та борошно?

Температурний режим, рівень вологості, обрана ємність для сипких продуктів – це має значення. Адже найчастіше саме неправильне зберігання призводить до псування продовольства. А зіпсовані продукти не тільки втрачають смакові якості, але й стають небезпечними для здоров’я.

1. Не потрібно зберігати крупи на світлі (від ультрафіолету руйнуються деякі вітаміни та мікроелементи).

2. Для зберігання краще використовувати герметичний посуд (наприклад, банки), але не тонкі поліетиленові пакети, які легко прогризаються шкідниками.

3. Періодично перевіряйте крупи: вони не мусять мати стороннього, невластивого крупі, запаху (затхлого, пліснявого, гнильного) і стороннього присмаку (кислого, прогорклого).

4. Якщо ви помітили зміни, але вони незначні, використовуйте такі запаси насамперед.

5. Зберігайте крупи на нижніх полицях, бо на верхніх температурах повітря вища.

6. Крупа з пропареного зерна пліснявіє швидше, ніж з непропареного.

7. Якщо у вас дуже великі запаси і ви переживаєте, що вони зіпсуються, ви можете прогріти крупу, чи то просо, пшоно, гречка, рис або інша. Для цього розподіліть крупу тонким шаром по деку і відправте в духовку на 2-5 хвилин при температурі приблизно 80 градусів. Така обробка знищить невидимі оку личинки так званих шкідників хлібних запасів, якщо вони є. Виняток становить борошно. Воно містить клейковину, яка має білкову структуру. При температурі вище 50 градусів білок згортається, і клейковина тіста з такого борошна буде нееластичною, випічка вийде непишною.

8. Відправляючи крупи на зберігання, переконайтеся, що у шафі не живуть шкідники інших круп або сухофруктів. Останні можуть бути заражені сухофруктовою вогнівкою або іншими метеликами-шкідниками, тому сухофрукти також слід зберігати у закритому посуді.

9. Намагайтеся зберігати зерно за однакової температури. Наприклад, якщо ви перемістите банку з холоду у тепло, то в ній може утворитися конденсат, а вологе середовище сприятливе для утворення мікроорганізмів, які також призведуть до псування продуктів.

Новое на сайте

  • Статті

Якщо ви запідозрили інтернет-шахрайство: як подати заяву до кіберполіції

Інтернет-шахраї не дрімають: крадуть гроші з карток та видають себе за банківських працівників.

06/07/2025 15:56
  • Статті

SOS після сонця: 3 прості маски для спасіння шкіри

Сонце – радість, але й стрес для шкіри Навіть коротке перебування на сонці може залишити…

06/07/2025 14:27
  • Новини

Парламент продовжить воєнний стан і мобілізацію до листопада: шістнадцяте рішення поспіль

На найближчому пленарному тижні Верховна Рада України розгляне питання про продовження воєнного стану та загальну…

06/07/2025 13:36
  • Новини

Кислий сир – не вирок: ідеальна запіканка з «проблемного» продукту

Кислий сир – не привід викидати продукт. За допомогою простого трюку та доступних інгредієнтів можна…

06/07/2025 11:58
  • Новини

Пенсії як привілеї: чому кожен п’ятий українець отримує особливі виплати

В Україні майже кожен п'ятий пенсіонер отримує виплати за спеціальним законодавством. Але вже незабаром система…

06/07/2025 10:59
  • Новини

Новий урожай українських кавунів вже у продажу: чому дорого і що буде далі

Українські фермери розпочали збір кавунів, але поки що врожай продають за підвищеною ціною. Чому кавуни…

06/07/2025 09:54