Новини

Чому з віком не варто відмовлятися від м’яса?

Повна відмова від м’яса може призвести до проявів білкової недостатності, погіршення функції печінки, підшлункової залози, передчасного старіння.

Крім того, недостатнє споживання білка (а м’ясо в першу чергу – джерело повноцінного, багатого на незамінні амінокислоти білка) може призвести до втрати м’язової маси і зниження щільності кісткової тканини, через що підвищується ризик травматизму.

Також дефіцит білка призводить до порушень у роботі серцево-судинної, опорно-рухової та сечостатевої систем, знижує стійкість організму до інфекцій, збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Білок м’яса засвоюється в організмі приблизно на 90%, тоді як рослинні білки (із хліба, круп, бобових) – лише на 60-80%. Крім того, м’ясні продукти важливі як джерела заліза, цинку, вітамінів групи В (В1, В2, В6, РР).

Особливо важливо підкреслити, що м’ясо – єдине харчове джерело вітаміну В12. З рослинних продуктів він міститься лише у морських водоростях. Залізо і вітамін В12 – найважливіші незамінні харчові речовини, що у кровотворенні. При їх недостатності розвивається анемія (малокровність).

Червоне м’ясо можна іноді заміняти куркою чи рибою, але треба знати, що це неповноцінна заміна. У червоному м’ясі набагато більше заліза та вітаміну В12.

Як правильно вживати м’ясо у похилому віці?

  • Їжте м’ясо 2-3 рази на тиждень.
  • В інші дні потрібно вживати молочні продукти середньої жирності (ні в якому разі не знежирені!), Рибу. Активність травних ферментів у людей похилого віку знижена, а білок риби і молока перетравлюється простіше.
  • З м’ясних продуктів варто віддавати перевагу нежирній яловичині, тому що білок яловичини легше перетравлюється, ніж білок свинини або баранини, а також птиці (курка, індичка).
  • Водоплавний птах (гуска, качка) вживати не варто через високу жирність.
  • Вживати м’ясо краще у відвареному вигляді, причому бульйон використовувати небажано, тому що при варінні в бульйон переходять пуринові сполуки, що збільшують ризик розвитку подагри.

ВАЖЛИВО! У день літній людині без шкоди здоров’ю слід з’їдати 50-75 г м’яса чи риби.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

На що можна витратити «тисячу Зеленського»: повний перелік товарів і послуг

Українці можуть отримати 1000 грн “Зимової підтримки” до 24 грудня і витратити їх на товари…

19/11/2025 10:00
  • Статті

Сирі чи приготовані: як отримати максимум користі від овочів і фруктів – відповідь вас здивує

Ми звикли вважати, що будь-які овочі та фрукти корисні, але їхня реальна поживна цінність залежить…

19/11/2025 09:26
  • Новини

Як легко зняти шкірку з гарбуза: три прості способи

Очистити гарбуз від твердої шкірки можна набагато швидше, ніж здається. Існує три прості способи, які…

19/11/2025 08:56
  • Новини

ID-картка замість паспорта-книжечки: міграційна служба пояснила, кому треба замінити документ

У Державній міграційній службі повідомили, чи дійсні паспорти-книжечки і кому треба оформлювати ID-картку.

19/11/2025 07:33
  • Новини

6500 гривень цієї зими: хто гарантовано отримає виплату

Крім тисячі Зеленського, українці зможуть отримати ще одну допомогу у розмірі 6500 гривень. Розповідаємо хто…

19/11/2025 06:30
  • Новини

5 помилок при квашенні капусти: чому вона не виходить хрусткою і смачною

Квашена капуста — проста, недорога та дуже корисна заготівля, але інколи навіть досвідченим господиням вона…

19/11/2025 05:31