Новини

Чому з віком не варто відмовлятися від м’яса?

Повна відмова від м’яса може призвести до проявів білкової недостатності, погіршення функції печінки, підшлункової залози, передчасного старіння.

Крім того, недостатнє споживання білка (а м’ясо в першу чергу – джерело повноцінного, багатого на незамінні амінокислоти білка) може призвести до втрати м’язової маси і зниження щільності кісткової тканини, через що підвищується ризик травматизму.

Також дефіцит білка призводить до порушень у роботі серцево-судинної, опорно-рухової та сечостатевої систем, знижує стійкість організму до інфекцій, збільшує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Білок м’яса засвоюється в організмі приблизно на 90%, тоді як рослинні білки (із хліба, круп, бобових) – лише на 60-80%. Крім того, м’ясні продукти важливі як джерела заліза, цинку, вітамінів групи В (В1, В2, В6, РР).

Особливо важливо підкреслити, що м’ясо – єдине харчове джерело вітаміну В12. З рослинних продуктів він міститься лише у морських водоростях. Залізо і вітамін В12 – найважливіші незамінні харчові речовини, що у кровотворенні. При їх недостатності розвивається анемія (малокровність).

Червоне м’ясо можна іноді заміняти куркою чи рибою, але треба знати, що це неповноцінна заміна. У червоному м’ясі набагато більше заліза та вітаміну В12.

Як правильно вживати м’ясо у похилому віці?

  • Їжте м’ясо 2-3 рази на тиждень.
  • В інші дні потрібно вживати молочні продукти середньої жирності (ні в якому разі не знежирені!), Рибу. Активність травних ферментів у людей похилого віку знижена, а білок риби і молока перетравлюється простіше.
  • З м’ясних продуктів варто віддавати перевагу нежирній яловичині, тому що білок яловичини легше перетравлюється, ніж білок свинини або баранини, а також птиці (курка, індичка).
  • Водоплавний птах (гуска, качка) вживати не варто через високу жирність.
  • Вживати м’ясо краще у відвареному вигляді, причому бульйон використовувати небажано, тому що при варінні в бульйон переходять пуринові сполуки, що збільшують ризик розвитку подагри.

ВАЖЛИВО! У день літній людині без шкоди здоров’ю слід з’їдати 50-75 г м’яса чи риби.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Сонце знову готує сюрприз: Землю накриє нова хвиля магнітних збурень

Затишшя перед бурею. Магнітосфера не заспокоюється — метеозалежним радять берегтися.

04/10/2025 21:00
  • Статті

Зворотній осмос чи проточна фільтрація: що вибрати для очищення води?

Дуже рідко питання: чи готові ви пити воду з-під крана без використання фільтра, можна почути…

04/10/2025 20:39
  • Новини

Східний сніданок на вашій кухні: як приготувати яйця по-турецьки за 20 хвилин

Швидко, красиво, смачно. Цей турецький рецепт вже став світовим трендом.

04/10/2025 19:50
  • Різне

Магніти на кухні небезпечні: зніміть їх з холодильника прямо зараз

Ці прикраси шкодять дому та здоров'ю. Експерти попередили про небезпеку магнітів.

04/10/2025 18:30
  • Новини

Як зберегти врожай буряка і моркви без льоху: три несподівані рішення

Прості способи зберегти моркву й буряк свіжими всю зиму. Де овочі почуватимуться найкраще?

04/10/2025 17:20
  • Новини

Дешеві чи дорогі макарони: як вибрати якісну пасту без переплати

Чим відрізняються макарони за 30 і 90 грн? Шукайте відповідь на упаковці.

04/10/2025 16:10