Цінний гриб росте в грабових, букових, дубових та горіхових лісах переважно у Франції та Італії.
Але, за словами фермера, виростити трюфель можна і в Україні. Зібрати власний урожай дорогих грибів Михайло мріяв понад десять років. Але перша вдала спроба була лише торік.
– Потрібно було вдосконалити технологію вирощування міцелію. Він закладається за певної температури. Йому потрібно, щоб усе було стерильно, є свої складнощі вирощування, а трюфель посіяли – і чекаєте, – розповідає Михайло Козьма.
За словами Михайла, коли гриб викопали, потрібно його очистити щіточкою та поставити зберігати у холодне місце у рис. Так він може стояти кілька місяців і залишатись свіжим. Можна трюфель і заморожувати. Для цього чоловік облаштував лабораторію.
Найціннішими вважаються білі трюфелі. Їхня вартість у ЄС – 400 євро за 100 грамів. З одного гектара грибної плантації збирають до 15 кг трюфелів. Для їхнього вирощування можна застосовувати штучне зрошування, адже грибам потрібно багато вологи.
Читайте також:
21 серпня в Івано-Франківській, Закарпатті та Чернігівській області очікується невеликий дощ.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні…
Навіщо купувати соус, якщо можна приготувати його самому натуральний, ароматний і без консервантів? Ми ділимося…
Вже з вересня українські пенсіонери можуть зіткнутися із важливими змінами. Розповідаємо, кого торкнуться нововведення.
З липня 2025 року всі аптеки, що беруть участь у програмі, зобов'язані укласти договір із…
Навіть досвідчені господині припускаються помилок, через які котлети стають гумовими або розвалюються. Розбираємо головні кулінарні…