Про це розповіла Оксана Пузняк, заступниця директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту картоплярства НААН України. За її словами, цей сорт було виявлено внаслідок домінантності сортів жовтого люпину. Головною його цінністю є те, що він нетрансгенний, а отже, не шкідливий ні для людей, ні для тварин.
– Побачили, що цвіте таким фіолетовим кольором. Відібрали, посіяли, – каже Оксана Пузняк. – Зробили видове схрещування і, відповідно, отримали цей білий люпин. Побачимо, як він спрацює в Україні, які показники дасть. Сподіваємося, що буде новий білий безалкалоїдний люпин, який замінить сою у харчовій промисловості. І я гарантую, що він не буде гіршим за сою!
До речі, волиняни є оригінаторами жовтих сортів цієї рослини і залишаються єдиними в Україні, які займаються саме безалкалоїдним люпином, який придатний як сидеральна культура і для годування тварин. За словами Оксани Пузняк, останніми роками наш волинський жовтий люпин дуже затребуваний, адже він іде на експорт, де використовується як соя у харчовій промисловості.
Читайте також:
Джерело: Аgronews.ua
21 серпня в Івано-Франківській, Закарпатті та Чернігівській області очікується невеликий дощ.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні…
Навіщо купувати соус, якщо можна приготувати його самому натуральний, ароматний і без консервантів? Ми ділимося…
Вже з вересня українські пенсіонери можуть зіткнутися із важливими змінами. Розповідаємо, кого торкнуться нововведення.
З липня 2025 року всі аптеки, що беруть участь у програмі, зобов'язані укласти договір із…
Навіть досвідчені господині припускаються помилок, через які котлети стають гумовими або розвалюються. Розбираємо головні кулінарні…