В Україні шипшину збирають переважно з дикорослих кущів, втім, промислові плантації цієї культури можуть давати значний прибуток, тому економічна ніша видається досить привабливою.
Фермерський кооператив в Одеській області вирощує високовітамінні промислові сорти шипшини. Вони відрізняються від дикорослих тим, що деякі сорти не мають колючок, тому плоди легше збирати.
Плоди шипшини містять велику концентрацію каротину, вітаміну С та інших корисних речовин. Зберігати шипшину у свіжому вигляді не можна – сушити треба відразу після збирання.
– Перевагою сортової шипшини є те, що вона легко відділяється від гілки, таким чином, ягоди не пошкоджуються, – зазначає Павло Тулба, голова кооперативу.
Урожайність шипшини може сягати шести тонн з гектара. Після збирання врожаю в кооперативі шипшину переносять до сушарки, яку обладнали фермери. Ягоди сортують. Частина продається в цілому вигляді, а частину подрібнюють. Подрібнена шипшина – це борошно зі шкірки, його використовують для виробництва чаю та біодобавок.
Насіння ж шипшини, яке залишилися після подрібнення, йде на виробництво олії. Таку олію закуповують фармацевтичні компанії. Кілограм свіжих ягід коштує 20 гривень. Втім, переробка дозволяє збільшити вартість шипшини втричі.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Одеській області саджають найбільшу плантацію шипшини в Європі.
Джерело: www.seeds.org.ua
Українці можуть отримати 1000 грн “Зимової підтримки” до 24 грудня і витратити їх на товари…
Ми звикли вважати, що будь-які овочі та фрукти корисні, але їхня реальна поживна цінність залежить…
Очистити гарбуз від твердої шкірки можна набагато швидше, ніж здається. Існує три прості способи, які…
У Державній міграційній службі повідомили, чи дійсні паспорти-книжечки і кому треба оформлювати ID-картку.
Крім тисячі Зеленського, українці зможуть отримати ще одну допомогу у розмірі 6500 гривень. Розповідаємо хто…
Квашена капуста — проста, недорога та дуже корисна заготівля, але інколи навіть досвідченим господиням вона…