В Україні шипшину збирають переважно з дикорослих кущів, втім, промислові плантації цієї культури можуть давати значний прибуток, тому економічна ніша видається досить привабливою.
Фермерський кооператив в Одеській області вирощує високовітамінні промислові сорти шипшини. Вони відрізняються від дикорослих тим, що деякі сорти не мають колючок, тому плоди легше збирати.
Плоди шипшини містять велику концентрацію каротину, вітаміну С та інших корисних речовин. Зберігати шипшину у свіжому вигляді не можна – сушити треба відразу після збирання.
– Перевагою сортової шипшини є те, що вона легко відділяється від гілки, таким чином, ягоди не пошкоджуються, – зазначає Павло Тулба, голова кооперативу.
Урожайність шипшини може сягати шести тонн з гектара. Після збирання врожаю в кооперативі шипшину переносять до сушарки, яку обладнали фермери. Ягоди сортують. Частина продається в цілому вигляді, а частину подрібнюють. Подрібнена шипшина – це борошно зі шкірки, його використовують для виробництва чаю та біодобавок.
Насіння ж шипшини, яке залишилися після подрібнення, йде на виробництво олії. Таку олію закуповують фармацевтичні компанії. Кілограм свіжих ягід коштує 20 гривень. Втім, переробка дозволяє збільшити вартість шипшини втричі.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Одеській області саджають найбільшу плантацію шипшини в Європі.
Джерело: www.seeds.org.ua
Погода в Україні на середу, 21 травня у східних областях, місцями у центральних, західних, південних…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня: як поводитися метеозалежним.
Святих Костянтина Великого і його матір Олену названо «рівноапостольними» за великі заслуги перед християнською Церквою.
У 2025 році громадяни України мають можливість добровільно докупити страховий стаж для отримання або збільшення…
До утворення здуття свіжого або старого лінолеуму може призвести безліч причин. Але в будь-якому випадку…
Чимало українських пенсіонерів, які не виїхали з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей і…