В Україні шипшину збирають переважно з дикорослих кущів, втім, промислові плантації цієї культури можуть давати значний прибуток, тому економічна ніша видається досить привабливою.
Фермерський кооператив в Одеській області вирощує високовітамінні промислові сорти шипшини. Вони відрізняються від дикорослих тим, що деякі сорти не мають колючок, тому плоди легше збирати.
Плоди шипшини містять велику концентрацію каротину, вітаміну С та інших корисних речовин. Зберігати шипшину у свіжому вигляді не можна – сушити треба відразу після збирання.
– Перевагою сортової шипшини є те, що вона легко відділяється від гілки, таким чином, ягоди не пошкоджуються, – зазначає Павло Тулба, голова кооперативу.
Урожайність шипшини може сягати шести тонн з гектара. Після збирання врожаю в кооперативі шипшину переносять до сушарки, яку обладнали фермери. Ягоди сортують. Частина продається в цілому вигляді, а частину подрібнюють. Подрібнена шипшина – це борошно зі шкірки, його використовують для виробництва чаю та біодобавок.
Насіння ж шипшини, яке залишилися після подрібнення, йде на виробництво олії. Таку олію закуповують фармацевтичні компанії. Кілограм свіжих ягід коштує 20 гривень. Втім, переробка дозволяє збільшити вартість шипшини втричі.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Одеській області саджають найбільшу плантацію шипшини в Європі.
Джерело: www.seeds.org.ua
Хочеться повернути шкірі пружність та сяйво? Маска для в'янучої шкіри з медом - натуральний спосіб…
Українці тепер можуть користуватися новою розробкою Укрпошти — мобільним додатком, який вже доступний на Android…
Майонез без хімії – це реально. Забудьте про магазинні соуси з консервантами та цукром: домашній…
Щоб ця технологія приносила максимум користі, важливо розуміти її класи, сценарії використання та підходи до…
Багато українців переходять на електроопалення, розраховуючи на пільговий тариф, але одержують рахунки на повну. Чому…
Які кімнати у квартирі дають шанс вижити. Експерти назвали безпечні зони в оселі.