Домашній сир вважають дуже корисним продуктом. Як його правильно обрати та перевірити на якість? Що цікавого відомо про кисломолочний сир, і чим він заслужив популярність?
Читайте також: З цими продуктами сир їсти не можна: серйозне навантаження на шлунок
Джерело білка
За вмістом білка та ступенем його засвоєння кисломолочний сир є лідером серед усіх молочних продуктів. 100 г сиру жирністю 9% містить приблизно 16 г білка. Казеїн – один із видів білка, може тривалий час живити організм амінокислотами та білковими пептидами.
Підвищує гемоглобін і зміцнює нерви
Домашній сир сприяє утворенню гемоглобіну в крові, а також покращує відновлення нервової системи.
Джерело кальцію
Мабуть, найвідоміший мікроелемент, який пов’язують із домашнім сиром, це кальцій. Корисна речовина є у всіх молочних продуктах, але в сирі її найбільше. А лактоза та ряд амінокислот збільшують засвоєння кальцію в організмі.
Чому заморожений сир краще не купувати
Заморожування та тривале зберігання знищує низку корисних властивостей сиру. Також після такої процедури погіршуються смакові властивості. Тому купуючи сир на ринку, будьте уважні до умов його зберігання.
Колись із сиру робили гудзики
У давнину сир пресували та зберігали на холоді. Перемерзлий сир набував міцної структури. Люди вигадали незвичайне застосування отриманій речовині – робили гудзики.
Для виробництва сиру потрібно в 7 разів більше молока
Якісний сир не може коштувати дешево. Адже для виробництва 15 кг продукту потрібно 100 літрів молока.
Купуючи сир на ринку, слід взяти до уваги кілька порад, які допоможуть не розчаруватися.
Колір
Натуральний сир має білий або кремовий колір. Можуть бути незначні вкраплення з більш інтенсивним кремовим відтінком – це залишки сметани на молоці, вони підвищують жирність сиру. Консистенція продукту повинна бути рівномірною, достатньо розсипчастою. Хороший сир відділяється пластами. Він не повинен бути слизьким на дотик.
Запах
Кисломолочний запах сиру легкий і досить приємний. Якщо ж відчули гіркі або надто кислі нотки, сторонні запахи – відмовтеся від покупки. Так само має насторожити відсутність будь-якого запаху. Можливо, продукт виготовлений із сумнівної сировини.
Читайте також: Масло, сир і молоко: як у домашніх умовах перевірити якість і не потрапити на фальсифікат
Недобросовісні господині, які продають сир на ринку, можуть використовувати крохмаль для загущення. Виявити це допоможе йод. Достатньо краплі аптечного засобу на шматочок сиру, щоб провести перевірку. Продукт із крохмалем посиніє за кілька хвилин. Натуральний сир буде жовтим або коричневим.
Якщо невелику грудку якісного домашнього сиру покласти в посудину з окропом, він розплавиться і перетвориться на тягучу масу. Підробка ж розпадеться на пластівці, жир від нього відокремиться.
Не за горами новий посадковий сезон і кожен овочівник уже сьогодні замислюється, які овочі треба…
Розвиток ігрової індустрії призвело до появи нових ігор і гаджетів, за допомогою яких гра перетворюється…
19 січня на сході можливі невеликі опади.
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Групи інвалідності залишаються, виплати людям з інвалідністю зберігаються, ветерани отримають суттєву підтримку. Ось під такими…
Зима приносить чимало незручностей водіям, і холодний салон авто — одна з найгірших. Проте кілька…