П’ятниця, 3 Січня, 2025
ГоловнаНовиниЧому Новий рік потрібно зустрічати з шампанським і чим популярний цей напій

Чому Новий рік потрібно зустрічати з шампанським і чим популярний цей напій

Этот материал также доступен на русском языке
Чому Новий рік прийнято зустрічати із шампанським, що символізує цей напій і що ви обов'язково маєте знати.

Шампанське асоціювалося з вишуканістю та багатством ще за часів французьких монархів. Напій подавали виключно на урочистих подіях. Ігристе вино стало символом найбільших свят. Тож коли Новий рік почали святкувати пишно і з розмахом, шампанське гармонійно вписалося в картину і цього свята.

Бульбашки, які піднімаються в келиху, є символом надії та бажання на наступний рік. Ну а саме відкривання пляшки рівно о 00.00 додає певного кульмінаційного ефекту, роблячи шампанське обов’язковим атрибутом святкування.

Факт перший. Відомий факт, що шампанське як напій отримало свою назву від регіону Шампань у Франції. Виноробство тут було традиційним заняттям багато століть. Однак через особливості клімату, вино не виходило таким насичено червоним, як у сусідній Бургундії. Вина Шампані були рожевими, з нижчим рівнем цукру. Крім того, через нижчі температури в регіоні вони передчасно завершували бродіння, а потім могли його відновити вже пляшках, коли теплішало. Ці бульбашки у вині були для місцевих жителів справжньою проблемою та вважалися серйозним недоліком продукту.

Факт другий. Одна з найвідоміших марок ігристого вина П’єр Періньйон отримала свою назву від «батька» напою, французького чернця П’єра Періньйона. Він зумів бульбашки у напої перевести з недоліку в характерну перевагу. Також вигадав коркову пробку.

Факт третій. Матеріал із коркового дерева для виробництва пробок для вина знімають раз на 10 років. Саме стільки треба, щоб корковий шар дозрів і набув своїх властивостей. Щоб забити стиснуту пробку в пляшку з ігристим вином використовують тиск близько 2 тон.

Факт четвертий. В одній пляшці шампанського міститься до 49 млн бульбашок. Якісний напій може продовжувати грати в келиху близько 10 годин. Чим дрібніші бульбашки, тим дорожчий напій.

Факт п’ятий. Пляшки шампанського місткістю 30 літрів виготовляю компанія Armand de Brignac. Цей об’єм дорівнює 40 звичайним пляшкам. Вага однієї пляшки становить 45 кілограмів, тому потребує особливої сили та вміння наповнювати з неї келихи. Називається це ігристе вино «Мідас».

Факт шостий. Пляшка шампанського висотою, як зріст людини: таку виготовила у 1965 році компанія Piper-Heidsieck. Висота становила 1 м 82 см. Це було спецзамовлення до вечірки актора Рекса Харрісона на честь отримання ним «Оскара» за роль у фільмі «Моя прекрасна леді».

Факт сьомий. Традиційна фольга, якою обмотують корок пляшки з шампанський, раніше мала цілком практичне значення. У XVII-IXX століттях так захищали напій від гризунів. Адже пробку тоді закріплювали цупкими мотузками, які швидко перегризали миші. Фольга захищала кріплення.

 

Факт восьмий. Тиск у пляшці шампанського при кімнатній температурі становить 6,3 кг на квадратний сантиметр. Тому корок вилітає зі швидкістю до 40 км/год. Висота польоту може сягати 12 метрів. Якщо пляшку добре збовтати, або залишити на певний час на сонці чи біля джерела тепла, то можлива швидкість вильоту пробки досягне 100 км/год.

Факт дев’ятий. Як би вишукано не звучало «ванна з шампанського», але такого робити не можна. Шкіра здатна дуже швидко пропускати алкоголь. Тим більше, коли рідина тепла і піниться. Тому це може стати причиною важкої алкогольної інтоксикації.

Факт десятий. Спеціальну тару для шампанського місткістю 0,6 л (імператорська пінта) розробили компанія «Pol Roger» для британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля. Дворецький подавав йому вишуканий напій щодня об 11 годині.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні