«Грецький» продукт родом з Китаю
Дослідники кажуть, що на територію Київської Русі гречку привезли із Візантії.
Раніше ми розповідали, з якими хворобами допоможе впоратися гречка.
А назву крупа одержала від назви країни Греція, тобто гречка – це грецький продукт чи продукт із Греції. Але прабатьківщиною корисної крупи є Китай. Тут її знають кілька тисячоліть та готують досі. Але китайцям більше подобається гречана локшина «соба», ніж варена крупа, до якої ми звикли.
У Київській Русі гречка стала популярною завдяки своїй невибагливості. Ця сільськогосподарська культура не потребує особливо родючих ґрунтів і сама не виснажує землю. Крім того, крупа може зберігатися досить тривалий час.
Чому гречку не їдять європейці та американці
У Європі та Америці ця культура є технічною. Її масово вирощували для використання у якості корму для худоби. Тому вона не стала традиційною для харчування людини. Смакові традиції людей тих територій також відрізняються. Тому навіть якщо і знайдете гречку на прилавках американських чи європейських магазинів, попиту на неї не побачите.
В Індії гречану крупу вважають їжею бідняків і називають «чорним рисом». Тут її продають не обсмаженою.
Секрет популярності гречки серед українців
У важкі періоди повоєнних років, після голодоморів та в часи радянського дефіциту гречка ставали одним із доступних продуктів, який допомагав вижити. Вона добре насичувала, не потребувала особливої технології приготування, при цьому економила сімейний бюджет. Власне ці її характеристики на додачу до корисних властивостей роблять гречану крупу популярною і досі.
Читайте також: