Термічна обробка забирає значну частину вітамінів, що містяться в овочах і фруктах. Тому існує ціла культура споживання сирих продуктів. Крім того, здорове харчування передбачає вживання певної кількості сирих овочів, фруктів і зелені. Але важливо знати, які продукти можна їсти в сирому вигляді, а які тільки після термічної обробки. Чи можна споживати гарбуз сирим, ми розповімо далі.
Читайте також: Чому гарбуз повинен бути в раціоні кожного?
Як сирий гарбуз впливає на організм
Фахівці стверджують, що гарбуз у сирому вигляді є справжньою вітамінною бомбою. Дуже важливим є те, що під час термічної обробки з неї зникає майже весь вітамін Т, який ще називають карнітином. У сирому вигляді він добре засвоюється організмом. Чому це важливо?
Дефіцит вітаміну Т може призвести до проблем кровотворення, а також порушення метаболізму. Він також важливий для здатності організму протистояти стресам та адаптуватися до несприятливих умов.
Для людей, які худнуть або контролюють масу свого тіла, важливо знати, що вітамін Т допомагає спалювати жири та виводити токсини. Через невисоку калорійність (22 ккал на 100 г продукту) гарбуз не додає сантиметрів в талії, проте насичує надовго завдяки великій кількості поживних речовин.
Сирий гарбуз корисний для людей, які мають серцево-судинні захворювання. Адже карнітин у його складі знижує рівень холестерину, профілактує інфаркти, інсульти, ішемії і взагалі позитивно впливає на роботу серцевого м’яза. Вітамін Т також важливий для ендокринної системи. Зокрема, він регулює роботу щитоподібної залози. А завдяки великій кількості клітковини, сирий гарбуз налагоджує травлення.
Фахівці відзначають позитивний вплив сирого гарбуза на чоловічу репродуктивну функцію. Отже, цей продукт рекомендують включати в раціон при лікуванні безпліддя чоловіків.
Читайте також: Медики розповіли, які хвороби лікує гарбуз
Кому не можна їсти сирий гарбуз
Популярні сьогодні сорти гарбуза з солодким смаком не рекомендовані хворим на діабет через ризик підвищення рівня цукру в крові. Також не варто активно споживати цей продукт людям, які страждають на запальні захворювання шлунково-кишкового тракту або мають камені в жовчному міхурі та нирках.
Сирий гарбуз також не рекомендують включати в раціон маленьких дітей і людей похилого віку. Він може бути важким для перетравлювання.