Раніше ми писали, як розпізнати діабет та правильно йому протистояти за допомогою харчування та лікування
Такі зміни підвищують ризик розвитку серйозних захворювань, як-от рак, діабет, хвороби легенів, деменція та хвороба Альцгеймера, повідомляє Euronews.
Італійські дослідники проаналізували дані понад 22 000 учасників дослідження Moli-sani. Вони з’ясували, що надмірне споживання ультраоброблених продуктів пов’язане з пришвидшенням біологічного старіння, незалежно від їхньої поживної цінності.
“Наші дані підтверджують, що ультраоброблені продукти не лише погіршують раціон, але й можуть прискорювати старіння організму. Це свідчить про те, що шкода від таких продуктів виходить за межі їхньої низької поживної цінності”, — пояснила авторка дослідження Симона Еспозіто.
Ультраоброблені продукти містять добавки, як-от консерванти, барвники й підсилювачі смаку, які рідко використовуються в домашній кулінарії. До них належать морозиво, промисловий хліб, йогурти з фруктовими наповнювачами, сухі сніданки та замінники м’яса. Згідно з даними Британського фонду серця, часте споживання таких продуктів може призводити до серцево-судинних захворювань, інсультів і навіть передчасної смерті.
Маріалаура Боначчіо, епідеміологиня з питань харчування, наголошує: “Через інтенсивну промислову обробку ці продукти втрачають важливі поживні речовини й клітковину, що негативно впливає на обмін речовин і мікробіоту кишківника”.
Вам буде корисно: