П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЦукровий діабет - неінфекційна епідемія: як розпізнати і контролювати стан свого здоров'я

Цукровий діабет – неінфекційна епідемія: як розпізнати і контролювати стан свого здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Рівень захворюваності на цукровий діабет фахівці давно називають неінфекційною епідемією. В нашій країні з цією недугою живе майже 2,3 мільйона людей. І ще щонайменше мільйон людей, на думку лікарів, не підозрюють про свій діагноз.

Як розпізнати перші симптоми цукрового діабету і які заходи допомагають контролювати недугу, розповів ендокринолог Вадим Бурчак.

Яким буває діабет?

Цукровий діабет – це захворювання, що виникає внаслідок порушення продукції інсуліну або зниження чутливості організму до цього гормону. Діабет буває 1-го і 2-го типу. Захворювання 1 типу (коли організм не здатний самостійно виробляти інсулін) здебільшого виявляють у пацієнтів віком до 30 років. Хвороба зазвичай характеризується втратою маси тіла, високим рівнем цукру в крові, появою ацетону в сечі. Перший тип діабету лікується лише з допомогою ін’єкцій інсуліну.

Діабет 2 типу (коли інсулін виробляється, але його кількості недостатньо або не сприймається організмом), частіше вражає людей після 40 років, які ведуть малорухливий спосіб життя і мають зайву вагу. При цьому цукровий діабет 2 типу становить 90% усіх випадків захворювання. Підступність цієї недуги в тому, що багато пацієнтів про неї не підозрюють.

 Чим небезпечна недуга?

Не виявлений і не контрольований діабет може призвести до таких ускладнень, як гіпертонія, інфаркт, інсульт, ниркова недостатність, погіршення або навіть втрата зору, проблеми з нижніми кінцівками (слабкість, оніміння і болі в ногах, виникнення виразок, у тяжких випадках – ампутація).

Чому розвивається діабет?

Точних причин виникнення діабету 2 типу досі не встановлено. Але основними чинниками ризику є генетична схильність, зрілий вік і зайві кілограми.

Також розвиток хвороби провокують часті вірусні інфекції, хронічні стреси.

Які симптоми мають насторожити?

На початкових стадіях цукровий діабет 2 типу часто проявляється слабко вираженими симптомами. Це може бути сухість у роті, підвищена спрага, часте сечовипускання, безпричинний набір або зниження ваги, порушення апетиту (постійний голод або, навпаки, відсутність бажання поїсти), погане загоєння ранок на шкірі. Діабетиків також часто турбує погіршення гостроти зору, зниження потенції, дратівливість, хронічна втома та слабкість.

Оскільки вищеописані прояви людина може списувати на стрес, перевтому та інші причини, для раннього виявлення цукрового діабету необхідно щорічно здавати кров на цукор навіть без скарг на самопочуття. Особливо це важливо робити людям, які входять до групи ризику за кількома критеріями.

Яке лікування призначать при діабеті?

Діагностика цукрового діабету зазвичай не становить складності. Достатньо виміряти рівень глюкози в крові, у сумнівних випадках це робиться кілька разів. Іноді лікар може призначити додаткові аналізи.

Лікування діабету 2 типу засноване на трьох основних принципах: прийом призначених ендокринологом медикаментів, суворе дотримання дієти і фізичні навантаження. Якщо пацієнт ігнорує хоча б одну із трьох складових, терапія навряд чи буде ефективною.

Правильно харчуйтеся і більше гуляйте

Збалансована дієта діабетика має включати продукти з цільного зерна, овочеві супи, овочі, несолодкі фрукти і ягоди, кисломолочну продукцію з низьким вмістом жиру, нежирне м’ясо і рибу.

Забороненими є цукерки, кондитерські вироби, здоби, гострі та смажені страви, копченості, алкоголь, виноград, банани, родзинки, солодкі напої.

В ідеалі їсти треба часто (5-6 разів на добу), але невеликими порціями:

  • до обіду – дозволено вуглеводи (макарони з твердих сортів пшениці, висівковий хліб, крупи (крім рису), фрукти, йогурт, сир);

  • після обіду – білки та клітковина (м’ясо птиці, риба, овочеві гарніри).

Загалом рекомендації щодо харчування для хворих на діабет 2 типу пацієнту повинен дати його лікар.

Що стосується фізичного навантаження, то навіть якщо ви ніколи не займалися спортом, почніть зі щоденної зарядки, більше гуляйте і ходіть пішки.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні