Новини

Яка олія корисніша – рафінована або нерафінована: як вибрати якісний продукт

Як перевірити продукт та яку олію обрати для різних цілей, розповів Костянтин Грубич у Сніданку з 1+1.

Рафінована або нерафінована олія – ​​у чому різниця

Рафінована соняшникова олія – продукт, що пройшов глибоке очищення. З плюсів – він позбавився всіх забруднень. З мінусів – він також залишився без більшості корисних речовин.

Рафіновану олію легко відрізнити за світлим кольором, майже відсутнім ароматом і смаком. Тому воно відмінно підходить для смаження. Тим більше, що має високу температуру димлення – 230°C. Однак вітамінів та корисних елементів там майже немає.

Читайте також: В Україні заборонили пальмову олію в дитячому харчуванні та молочних продуктах: що зміниться?

Нерафінована олія багата за складом, темніша за кольори, має насичений смак і аромат. Вона корисна для заправки салатів. Але для смаження не підходить, адже має значно нижчу температуру димлення – 107°C. При цьому також гине більшість корисних речовин.

Як вибрати якісну олію: тест від Костянтина Грубича

Костянтин Грубич закликає читати етикетку. На ній має бути зазначено ДСТУ 4492:2005. Це свідчить про те, що олія відповідає стандартам якості.

Олія повинна бути прозорою і не містити сторонніх домішок. Щоб перевірити, чи немає у продукті води, експерт радить провести простий тест. Достатньо до невеликої кількості олії додати кухонної солі. Якщо сіль розчиниться, це означає, що є вода. У якісному маслі сіль осяде на дно посудини.

Як зберігати олію

За словами Костянтина Грубича, найкраще зберігається соняшникова олія у темній скляній тарі. На жаль, у продажу така зустрічається рідко, і ціна її буде значно вищою. Тому, якщо купуєте продукт у пластиковій тарі, не робіть великих запасів. Адже в ній згодом олія може зіпсуватися.

Читайте також: Експерти назвали олію, яку не можна використовувати для смаження – це дуже шкідливо для здоров’я

Для нетривалого зберігання вибирайте темні прохолодні приміщення, у які не потрапляють прямі сонячні промені. Максимальний термін зберігання три місяці.

Джерело: ТСН

Новое на сайте

  • Статті

Чим відрізняється артрит від артрозу і як лікувати біль у колінах

Захворювання артрит та артроз викликані змінами у суглобах, м'язових тканинах та зв'язках.

14/11/2024 18:31
  • Новини

Економимо на десерті та готуємо вдома самі частування до вишуканого чаю

Щоб провести теплий затишний вечір у родинному колі або друзів, зовсім не обов'язково купувати дорогі…

14/11/2024 17:49
  • Статті

Пенсіонер в окупації: чи може син в Україні отримувати виплати за батька

Українці, які зараз перебувають в окупації і не отримують нараховані ним виплати, переживають про долю…

14/11/2024 16:38
  • Статті

Яку компенсацію можна отримати під час звільнення з роботи: що треба знати

Якщо ви звільнилися з роботи, і вам не сплатили грошову компенсацію за невикористану відпустку, можете…

14/11/2024 15:41
  • Новини

Чим підживити озимий часник у листопаді: головки будуть великими, а врожай – рекордним

Не забудьте, що озимий часник потребує правильного підживлення! Розповідаємо, що треба зробити.

14/11/2024 15:18
  • Новини

Ви просто проковтнете язик: готуємо найсмачнішу скумбрію домашнього соління

Це дуже простий і швидкий рецепт, але скумбрія вийде фантастичною!

14/11/2024 14:52