Новини

Таємниці базиліку: види, використання та як зберегти його аромат

Раніше ми розповідали, як запастися квасолею: які є способи зберігання на зиму.

Базилік, родом із Індії, де його здавна вважають священною і лікувальною рослиною, став популярним і в Європі, де його називають “царською травою”.

Чим корисний базилік?

Свіже листя базиліку багате на вітаміни А, К, С, залізо, кальцій, фолієву кислоту та марганець. Також він містить антиоксиданти і флавоноїди, які допомагають зменшити вплив шкідливих речовин на організм, а також сприяє зміцненню імунітету та допомагає при застудах. Окрім листя, корисним є й насіння базиліку, багате на корисні жири, білки й клітковину. Його часто використовують у раціоні тих, хто прагне контролювати апетит.

Види базиліку та їх кулінарне застосування

  • Зелений базилік. Широко доступний, цей вид має ніжне листя з анісовим ароматом, яскравий смак і колір. Він чудово пасує до піци, салатів з огірками, помідорами, оливками, та пасти. Найвідоміше використання – соус песто, де базилік є ключовим інгредієнтом.
  • Фіолетовий базилік. Цей вид має більш виразний смак, темний колір та міцніше листя. Він добре доповнює м’ясні страви, такі як шашлик, а у висушеному вигляді – фарш. Лимонади та чаї з фіолетового базиліку приємно освіжають у сезон.
  • Лимонний (тайський) базилік. Із солодкуватим, лимонно-перцевим присмаком цей вид найкраще поєднується з морепродуктами, рисом, стравами тайської, індійської чи в’єтнамської кухні.

Як зберігати базилік?

Базилік можна тримати у воді подалі від прямих сонячних променів або зберігати в холодильнику, загорнувши стебла у вологу серветку. На зиму базилік можна висушити або заморозити. Для сушки використовуйте духовку чи сушарку, зберігаючи траву у герметичній банці. Базилік також можна зберегти, заморозивши у вигляді соусу песто, який потім легко використовувати для пасти, супів, хліба.

Базилік – це завжди аромат і смак, що надихають на кулінарні експерименти!

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Як зробити теплицю своїми руками

Теплиця – це відмінний спосіб вирощування рослин, який дозволяє продовжити вегетаційний період і захистити рослини…

21/11/2024 23:55
  • Новини

Не проходьте повз: ця річкова риба просто на вагу золота – справжнє джерело вітамінів

Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому…

21/11/2024 23:25
  • Новини

Чи можна обприскувати орхідеї – кожен другий не знає точної відповіді

Орхідеї - улюблені рослини багатьох, але не всі квітникарі знають, чи можна обприскувати орхідеї, чи…

21/11/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 22 листопада

22 листопада на території України очікується сніг, вітер, місцями дощі. На сході та півдні без…

21/11/2024 22:15
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 22 листопада 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

21/11/2024 21:33
  • Новини

Страви Різдвяного посту: галушки по-мисливськи – обсмажена цибуля і трохи часнику роблять їх неповторними

В останній місяць осені розпочинається Різдвяний піст. За новоюліанським календарем він триває з 15 листопада…

21/11/2024 20:38