Четвер, 21 Листопада, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедики назвали продукти, які збільшують ризик розвитку інсульту – перегляньте своє меню

Медики назвали продукти, які збільшують ризик розвитку інсульту – перегляньте своє меню

Этот материал также доступен на русском языке
Щороку в Україні відбувається понад 111 тисяч випадків інсульту. Близько 50 тисяч людей помирають упродовж першого року після хвороби. Загалом інсульт є однією з найчастіших причин смерті у світі, а також є лідером причин інвалідності.

Лікарі запевняють, що харчування є ефективним способом профілактики інсульту. Що ж слід їсти, а від чого варто відмовитися, щоб знизити ризик важкого захворювання? Центр громадського здоров’я МОЗ України дає рекомендації.

Читайте також: Відновлення після інсульту: якими способами можна допомогти собі під час тремтіння губ

Продукти, які бережуть від інсульту

Овочі та фрукти. Близько 500 грам на день – така норма овочів і фруктів для підтримки здоров’я. Добре, якщо вони будуть різноманітними та свіжими. Адже вітаміни та мінерали, які містяться в цих продуктах, вкрай важливі для організму.

Більше клітковини. Щоб тримати в нормі рівень холестерину в крові, потрібно їсти багато клітковини. Її можна отримувати в достатній кількості, якщо вживати цільнозернові продукти. Тому обирайте цільнозерновий хліб і макарони, коричневий рис, гречку, просо, вівсянку тощо.

Корисний білок. Жирне м’ясо стрімко підвищує рівень холестерину. Тому варто обирати нежирні види. Віддавайте перевагу білому м’ясу птиці перед червоними сортами яловичини, свинини та баранини.

Також лікарі радять включати в раціон боби та сочевицю, які багаті білком. Це особливо актуально для вегетаріанського та веганського меню.

Риба. Дві порції риби на тиждень допоможуть вберегтися від утворення тромбів і знизити артеріальний тиск. Вся справа в омега-3 жирних кислотах. Найбільше цих корисних речовин у скумбрії, сардині, оселедці та лососі.

Їжа, що провокує інсульт

Жири. Ковбасні вироби, солодощі, а також сир з високим відсотком жирності містять багато насичених жирів. Їх слід обмежити в раціоні до мінімуму.

Цукор. Значні порції доданого цукру в їжі та напоях іноді є непомітними. При цьому більшість газованих напоїв і промислових соків, десерти, страви фаст-фуду наповнюють організм зайвими і шкідливими цукрами. Це призводить до збільшення ваги тіла.

Сіль. Норма солі на день для дорослої людини складає 5 грамів – це одна чайна ложка без верху. Значне регулярне перевищення її призводить до підвищення артеріального тиску. Навіть не додаючи сіль самостійно ми отримуємо її з оброблених продуктів. Особливо багато натрі містять чіпси, солоні горіхи, снеки з м’яса та риби.

Читайте також: Це речовина може спричинити інсульт: кардіологи назвали сир, який не шкодить здоров’ю

Для запровадження в родині звички вживати менше солі для початку можна скористатися постим лайфхаком: прибрати зі столу сільничку. Це вбереже від спокуси досолити готову страву.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні