Новини

Які продукти повинні бути в раціоні пенсіонерів: науковці здивували порадами

Калорійність відповідно до енерговитрат

У зв’язку зі зниженням інтенсивності обміну речовин з роками людина потребує раціону з меншою енергетичною цінністю. Про це повідомляє доцентка кафедри гігієни та екології Буковинського медичного університету Наталія Фундюр.

Раніше ми розповідали, яку рибу треба їсти пенсіонерам.

«У віці 60-74 року добова калорійність раціонів для чоловіків – близько 2000 ккал, для жінок – 1800 ккал, у віці старше 75 років – 1800 ккал та 1600 ккал відповідно. Надмірна калорійність харчування сприятиме розвитку та прогресуванню вікової патології: ожиріння, атеросклероз, гіпертонічна хвороба, діабет», – розповідає вчена.

Збалансована їжа: білки, жири та вуглеводи

Людям старшого віку важливо не тільки дотримуватися збалансованого раціону з білками, тваринними і рослинними жирами, простими та складними вуглеводами, вітамінами та мінералами, але й забезпечити антисклеротичну спрямованість харчування.

На думку Наталії Фундюр, енергетична цінність білків повинна складати 12% від добової калорійності, жирів – 25%, вуглеводів – 63%.

«Для профілактики атеросклерозу вміст олії у раціонах похилих людей зростає до 25-30 г, у порівнянні з 10-15 г у зрілому віці. У раціон слід включати жирні кислоти омега-3 (1-2 г на добу), що містяться у жирі морської риби», – наголошує експертка.

Вона додає, що старші люди потребують підвищеної кількості вітамінів у зв’язку із погіршеним всмоктуванням їх у шлунково-кишковому тракті. Їхній організм також стає дуже чутливий до дефіциту води.

«400 мл рідини утворюється в організмі внаслідок обмінних процесів, 700 мл присутні у продуктах харчування, а вільної рідини повинно бути не менше 1,5 літри. Це – вода, соки, молоко, суп, чай, кава. Воду краще вживати свіжу джерельну», – наголошує Наталія Фундюр.

Режим харчування

Науковиця рекомендує три основні прийоми їжі: сніданок, обід і вечеря. А також один або два додаткові: другий сніданок, полуденок. Проміжок між прийомами їжі – 4 години.

«Харчування за вказаною схемою дозволить уникнути відчуття голоду та переїдання. Розподілити добову калорійність раціону при 4-кратному харчуванні рекомендується так: на перший сніданок – 25-30 %, на другий сніданок або полуденок – 10-15 %, на обід – 40%, на вечерю – 20%», – радить вона.

Краще варити, запікати або готувати страви на пару.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Обов’язково встигніть посіяти цю овочеву культуру під зиму: урожай зберете рекордний

Осінній посів - не тільки знижує кількість культур для весняного посіву, тим самим заощаджує час…

17/10/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 18 жовтня

18 жовтня – заморозки практично по всій країні. У п'ятницю очікується невеликий дощ на Дніпропетровщині,…

17/10/2024 22:26
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 18 жовтня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

17/10/2024 21:27
  • Статті

Коли у горлі збирається слиз: наскільки це небезпечно і коли треба йти до лікаря

Якщо вам останнім часом постійно хочеться відкашлятися або заважає відчуття клубка у горлі, уважно стежте…

17/10/2024 20:46
  • Домашня енциклопедія

Димитрівська поминальна субота: коли встановлена і чому у цей день поминають загиблих воїнів

Свята Православна Церква як турботлива Мати щодня молиться, як за живих, так і за померлих.…

17/10/2024 19:27
  • Статті

Компрес вилікує не тільки ангіну: нетрадиційні процедури допоможуть при радикуліті та остеохондрозі

У нашому уявленні компрес найчастіше пов'язаний з процедурами, що зігрівають, і пахне спиртом. Але видів…

17/10/2024 18:31