Субота, 12 Жовтня, 2024
ГоловнаДачаЯку зелень можна посадити під зиму та як це зробити правильно

Яку зелень можна посадити під зиму та як це зробити правильно

Этот материал также доступен на русском языке
Сіємо шість варіантів зелені восени й отримуємо максимально ранній урожай.

Хочете отримати врожай зелені навесні на 10-15 днів раніше, ніж звичайно? Посійте ці культури під зиму — вони легко перенесуть морози і виявляться у вас на столі дуже рано!

Раніше ми розповідали, коли садити цибулю під зиму.

Коли висівати зелень восени

Висівати зелень восени краще тоді, коли встановиться слабка мінусова температура. Зазвичай це кінець жовтня чи листопад. Температура повітря має бути близько 0°С. Температура поверхні ґрунту — від +2°С до +4°С.

Як підготувати ґрунт до посіву

Перед посівом зелені очистіть ділянку від бур’янів і розпушіть грунт, вносячи торф і перепрілий компост у рівних пропорціях в борозни. Не забудьте, що при осінньому посіві потрібно брати на 30% насіння більше, ніж при весняному.

Яку зелень можна сіяти під зиму

Кріп. Насіння кропу сходить вже при +3 ° С, тому висівати його можна тільки при стійкому похолоданні. Вдень температура повітря має бути від 0 до +2°С, а вночі — від —2 до -3°С. Кріп потрібно сіяти на глибину 2,5-3 см, зберігаючи відстань між рядами в 20 см.

Салат. Це відмінний варіант зелені для посадки під зиму, оскільки легко витримує низьку температуру. Сійте салат, коли температура повітря встановиться від +2 до -2°С. Насіння потрібно сіяти на глибину 2 см, зберігаючи відстань між рядами 30-40 см. Висіяний восени салат можна буде збирати вже в перших числах травня.

Петрушка. Листову петрушку варто висівати за температури від +2°С до –9°С. Глибина посіву насіння – 1–1,5 см, а відстань між рядами – 20–25 см.

Шпинат. Якщо ви пропустили посів шпинату наприкінці вересня, краще зробити це у листопаді-грудні, при настанні стійких заморозків. Сійте насіння на глибину 3–4 см, зберігаючи відстань між ними 7–10 см.

Кінза. Ця зелень не боїться зворотних весняних заморозків і легко витримує похолодання від -8 до -10°С. Сіяти кінзу потрібно на глибину 1-1,5 см з відстанню між рядами 25-30 см.

Крес-салат. Насіння крес-салату висівається на глибину 1-1,5 см на відстані між рядами 10-15 см.

Що робити після посадки

Після посадки поливати ґрунт не потрібно, але можна накрити грядки агроволокном, опалим листям або мульчею, а коли навесні погода покращає — прибрати їх.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні