Субота, 5 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні змінилися правила надання допомоги для ВПО - як не втратити...

В Україні змінилися правила надання допомоги для ВПО – як не втратити гроші

Этот материал также доступен на русском языке
Держава продовжить підтримувати виплатами більш ніж 1,5 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Водночас продовжуватимуть більш цільові інструменти підтримки, аби допомагати тим, хто цього дійсно потребує.

Раніше ми писали, що одержувачам субсидії дали 30 днів, інакше допомогу на оплату комуналки буде припинено.

Основні зміни для ВПО були озвучені в Юридичному пораднику.

Найголовніше: внутрішньо переміщеним особам, яким виплати продовжили на основі березневих змін (за винятком вагітних жінок), допомога продовжується автоматично. Протягом місяця після цього органи соцзахисту перевірять, чи відповідають отримувачі допомоги критеріям. Якщо виявлять невідповідність, виплати припинять із наступного місяця.

Якщо виплати не продовжили автоматично, особа може подати заяву для призначення допомоги.

Пенсіонери, які отримують пенсію менше ніж 9444 грн, також мають право на продовження виплат. Раніше це стосувалося лише «непрацездатних», що призводило до обмеження прав, наприклад, дітей з пенсією по втраті годувальника.

Якщо людина не отримала виплату через технічну помилку, але мала на неї право, допомога буде надана за весь період, починаючи з 1 березня 2024 року. Також сім’ї, чиє житло знищене або пошкоджене через війну, мають право на продовження виплат.

Студенти до 23 років, які навчаються очно або за дуальною формою, також можуть отримати продовження виплат, якщо відповідають критеріям. Важлива зміна для військовослужбовців: їх грошове забезпечення не буде враховуватися в доході сім’ї, і не потрібно буде отримувати довідки про участь у бойових діях.

До середнього доходу сім’ї включаються доходи чоловіка та дружини, незалежно від їхнього місця проживання, за винятком тих, хто зник безвісти, в полоні, за кордоном або на окупованих територіях. Особи, старші 60 років, можуть отримати продовження виплат на основі заяви, і враховується лише дохід сім’ї.

Також тепер при подачі заяви на допомогу соцзахист повідомляє про кількість поданих документів та дату їхнього прийняття.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні