Субота, 27 Липня, 2024
ГоловнаНовиниЧи законно знижують розмір пенсії: які є хитрощі та нюанси під час...

Чи законно знижують розмір пенсії: які є хитрощі та нюанси під час нарахування (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
Березнева індексація давно минула, проте запитання щодо неї продовжують надходити до нашої редакції. Невдоволення висловлюють не лише ті пенсіонери, які мають малу пенсію, а й ті, у кого розмір пенсії вищий за середній. Люди просять пояснити логіку обмеження, яке застосовується при нарахуванні та індексації пенсії.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Чи законно обмежують розмір пенсії?
  • Чому деяким пенсіонерам знизили пенсію?
  • Як ПФУ нараховує індексацію пенсій?

Збільшення пенсії: хитрощі та нюанси під час нарахування

“Отримав повідомлення з обласного управління Пенсійного фонду, що після проведення індексації у 2024 році обмеження, які були встановлені з 1 березня 2023 року, збережено. Але нормативного підґрунтя цього рішення не наведено. У зв’язку з цим прошу відповісти, наскільки законною є позиція Пенсійного фонду, і на чому вона базується”, – написав у нашу редакцію пенсіонер Юрій із Дніпра.

Спробуємо розібратися на конкретному прикладі, адже пенсіонер додав до свого запитання протокол розрахунку пенсії. 

З 1 березня 2023 року пенсії було проіндексовано на 19,7% на підставі постанови №168 Кабінету міністрів від 24 лютого 2023 року. 

Внаслідок перерахунку основний розмір пенсій за віком у цьому прикладі збільшився на 2 271 грн з 11 528 грн до 13 799 грн. Але це на 771 грн більше, ніж було дозволено постановою Кабінету Міністрів. Адже зазначена постанова передбачає, що розмір підвищення у 2023 році не може перевищувати 1 500 гривень. Таким чином збільшення пенсії з березня 2023 року штучно обмежили та збільшили рівно на 1 500 гривень. Надлишкову суму зафіксували як від’ємну на рівні 771 грн.

Спочатку порахували загальний розмір пенсії з усіма надбавками, а потім відняли цю суму, щоб отримати новий розмір пенсії з урахуванням обмежень.

У 2024 році пенсію знову проіндексували на підставі Постанови № 185 Кабінету міністрів від 23.02.24. Розмір збільшення склав 7,96%. Нова постанова також передбачає обмеження на рівні 1 500 грн. Але в нашому прикладі основний розмір пенсії з 1 березня збільшився лише на 1 098 грн. 

Водночас торішню постанову про індексацію пенсії у 2023 році не скасовували, вона продовжує діяти. Зафіксована торік від’ємна сума в мінус 771 грн залишається в протоколі розрахунку. 

Тобто, пенсія з 1 березня 2024 року збільшилася, як і потрібно. Однак, комп’ютерна програма, яка обчислює пенсії, не дає забути про суму обмеження, застосованого стосовно індексації у 2023 році.

Певна логіка в такому алгоритмі є, принаймні з технічного погляду. Але виникає питання щодо справедливості обмеження як такого. Оскаржити такі дії Пенсійного фонду можна спробувати хіба що в судовому порядку. Бо за фактом вимоги постанови Кабміну про обмеження індексацій дещо суперечать вимогам закону.

Подібних скарг до нашої редакції надходить досить багато. Цей та інші приклади в новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” проаналізував експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як збільшити пенсію: чи є сенс переходити на інший вид виплат або подавати до суду (відео)

Як реально збільшити пенсію: експерт радить кілька дієвих способів (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні