Новини

Коли в Україні розпочнеться опалювальний сезон 2024-2025 та які тарифи чекають на споживачів

Раніше ми писали, що введено нові правила передачі показань лічильників.

Вже відомо, що у столиці опалювальний сезон розпочнеться орієнтовно з 15 жовтня, однак ця дата може бути змінена залежно від погодних умов​. Крім того, на запуск систем впливають позапланові ремонти та готовність комунальних служб. А от в квартирах одеситів теплими батареї вже кілька років поспіль стають після 1 листопада.

Як наголошують чиновники, мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, запроваджений через воєнний стан, продовжує діяти і у цьому опалювальному сезоні.

Тому “Нафтогаз України” з 1 травня 2024 року продовжив фіксований тариф на газ до 30 квітня 2025 року на рівні 7,96 гривні за кубометр. А от у інших постачальників газу для населення ціни варіюються від 7,70 до 9,99 гривні за кубометр. У жовтні споживачі газу отримають три платіжки. Але це стосується лише мешканців багатоквартирних будинків. Річ у тому, що в Україну повернули технічне обслуговування багатоквартирних будинків, яке раніше було “на паузі”. За цю послугу українцям доведеться заплатити зі своєї кишені.

Для теплопостачальних компаній ціна газу залишатиметься на рівні 7 420 гривень за тисячу кубометрів для населення та 16 390 гривень для бюджетних установ.

З червня цього року тариф на електроенергію в Україні зріс, проте вже з 1 жовтня частині населення доведеться платити за новим тарифом. Більшість українців продовжить платити у жовтні по 4,32 гривні за кВт*год. Проте українці, які використовують електричне опалення (електричний котел із затвердженим проєктом), у жовтні платитимуть за електрику менше — лише 2,64 грн за 1 кВт*год. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 31 травня 2024 року № 632, такий тариф передбачено протягом опалювального сезону (з жовтня по 30 квітня). Однак він діє лише за перші 2 тисячі кВт*год електроенергії на місяць. Якщо споживач використовує більше, платити доведеться за загальним тарифом, тобто 4,32 гривні за кВт*год. Пільговий тариф діятиме протягом опалювального сезону, навіть якщо ви не користуєтеся опаленням.

З жовтня розпочнеться нарахування субсидій на опалювальний сезон, з урахуванням підвищення тарифів на комунальні послуги. Оновлений розмір субсидії також залежатиме від початку подачі опалення, про що повідомляє ПФУ.

Вас також можуть зацікавити новини:

Метки: газ комунальні тарифи опалювальний сезон тепло ціни

Новое на сайте

  • Новини

Ця страва подарує вам незабутні відчуття: смак курки переплітається з неймовірним секретним соусом

Осінь - не привід сумувати! Це прекрасна можливість приготувати безліч смачних страв з простих осінніх…

05/10/2024 12:22
  • Статті

Терапевт на Троєщині: де знайти та як записатися на консультацію?

Дуже часто через погіршення самопочуття ми намагаємося самостійно розібратися з тим, що саме болить та…

05/10/2024 11:59
  • Новини

Українців запрошують зареєструватися на нову грошову допомогу – як подати заявку

Благодійний фонд «Право на захист» має потужні позиції у сфері захисту прав ВПО, постраждалих від…

05/10/2024 11:31
  • Новини

Кабмін скоротив терміни явки за повісткою: через скільки днів потрібно з’явитися до ТЦК

Раніше Кабмін оприлюднив новий формат повісток. Серед іншого тоді було прийнято рішення додати до повісток,…

05/10/2024 09:40
  • Новини

Ворожим вогнем накрило 12 населених пунктів Запорізької області — воєнне зведення 5 жовтня

Російські війська атакували Україну керованими авіаційними ракетами та безпілотниками у ніч на 5 жовтня. Повітряні…

05/10/2024 08:24
  • Новини

Відкрито нову форму реєстрації на продукти харчування: як оформити допомогу

Благодійний фонд "Від Людини до Людини" допомагає українцям подолати труднощі. Щоб отримати допомогу, потрібно заповнити…

05/10/2024 07:36