Новини

Готуємо граблі та лопати: що необхідно зробити в саду у жовтні

Раніше ми писали про те, чому не можна спалювати опале листя.

Садові роботи у жовтні

  1. Очищення дерев. Насамперед, звільніть дерева та плодові кущі від плодів. Хороші зберіть і відправте на зберігання, а гнилі та пошкоджені плоди видаліть. Не всі знають, що залишені зіпсовані плоди можуть стати джерелом хвороб для рослин, тому їх потрібно забирати.
  2. Вологозарядний полив. Наприкінці місяця потрібно провести повноцінний передзимовий полив, особливо якщо вересень був спекотним. Оптимально використовувати поливальний шланг, розділивши полив на кілька етапів. Кожне дерево та кущ потребує свого об’єму води, який потрібно влити у ствол. Полив потрібно проводити незалежно від опадів, тому що його мета – наситити коріння вологою та промочити землю на глибину до двох метрів.
  3. Скорочення рутинного поливу. Якщо у жовтні деякі рослини потребують регулярного поливу, зменшіть кількість води. У цей період рослини менше випаровують вологу, тому важливо не допустити загнивання коріння.
  4. Мульчування ствольних кіл. Мульчувати можна компостом, торфом, соломою чи хвоєю. Шар мульчі повинен бути не менше 5 см, щоб зберегти вологу після поливу та захистити кореневу систему від морозів.
  5. Укриття декоративних чагарників. Підготуйте каркас із підручних матеріалів, який пізніше можна буде накрити агроволокном або іншим матеріалом, що утеплює.
    Захист стволів дерев від гризунів. Для цього використовуйте будь-який ізолюючий матеріал.
  6. Санітарне обрізання саду. Повне обрізання рослин восени не рекомендують, оскільки невідомо, якою буде зима. Однак у жовтні можна провести санітарну обрізку — видалити зламані та пошкоджені гілки, особливо у плодових чагарників, таких як малина, смородина та аґрус.
  7. Пересадка дерев та посадка саджанців. Якщо потрібно пересадити дерева, краще зробити це в жовтні, коли листя вже опало. Те саме стосується посадки саджанців із відкритою кореневою системою.
  8. Збір насіння. Жовтень – ідеальний час для збору насіння рослин у саду та городі. Деякі насіння можна відразу посадити в ґрунт, наприклад, насіння однорічних квітучих рослин, таких як календула.
  9. Догляд за квітами. Обріжте у троянд відцвілі суцвіття, підв’яжіть довгі пагони троянд плетистих, щоб вони не зламалися взимку під снігом. У багаторічних рослин видаліть відцвілі суцвіття та сухі частини, щоб продовжити їхнє цвітіння. Цибулини можна викопувати не раніше ніж за місяць після закінчення цвітіння.
  10. Підготовка нового місця для компосту. Після обрізки саду та догляду за квітами вам знадобиться нове місце для компосту, особливо якщо у вас великий сад із багаторічниками.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Порядок нарахування пенсій змінять: до українців звернулися із важливою заявою

Оголошено про внесення суттєвих змін до пенсійного законодавства. Що треба знати.

27/09/2024 17:46
  • Новини

Українцям видають по 10 800 гривень: встигніть отримати грошову допомогу

Відома міжнародна організація оголосила про старт реєстрації на нові виплати для українців.

27/09/2024 16:04
  • Статті

Сухий чи вологий корм – що краще для кішок?

Багато власників при виборі корму для кішок часто не знають, який з них вибрати: вологий…

27/09/2024 15:44
  • Новини

В Україну йде різке похолодання та дощі: коли зміниться погода

В Україні у повному розпалі осінь, але поки що погода нас балує теплими днями, але…

27/09/2024 15:14
  • Новини

Сенсаційний рецепт смачного хліба для тих, хто мріє схуднути

Хліб – основа нашого раціону. Його повинні їсти всі – і діти, і дорослі, і…

27/09/2024 13:51
  • Новини

Магнітні бурі у жовтні 2024 року: коли слід очікувати погіршення самопочуття

Опубліковано новий прогноз магнітних бур на жовтень. Зверніть увагу на дні, коли варто більше піклуватися…

27/09/2024 13:03