Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 14 вересня — чому цього дня треба здійснити...

Свята та народні прикмети 14 вересня — чому цього дня треба здійснити новосілля

Этот материал также доступен на русском языке
14 вересня відзначається Всесвітній день надання першої медичної допомоги, День українського кіно, День фізкультури та спорту, День танкових військ. Християни 14 вересня святкують Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього.

14 вересня – яке свято відзначають в Україні

14 вересня – Всесвітній день надання першої медичної допомоги. З 2000 року щорічно другої суботи вересня проводиться Міжнародний день надання першої медичної допомоги. Ініціаторами проведення Дня виступають представники національних організацій Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Основна мета відзначення цієї дати – привернення уваги людей до необхідності оволодіння навичками надання першої медичної допомоги (ПМП). ПМП полягає у проведенні простих медичних заходів, які дозволять врятувати життя потерпілого, попередити розвиток можливих ускладнень та полегшити його страждання.

Щороку другої суботи вересня в Україні відзначають професійне свято всіх працівників кінематографії – День українського кіно. Сьогодні не просто свято для професіоналів кіноіндустрії України, а й важлива подія для всіх, хто цінує та підтримує розвиток національного кінематографу. День українського кіно надає можливість озирнутися на історію українського кіно, відзначити його здобутки та обговорити майбутнє. Навіть у найскладніші часи українські кінематографісти не припиняли творити, створюючи твори, які отримували зізнання на міжнародних фестивалях. Наприклад, такі фільми як «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова чи «Земля» Олександра Довженка увійшли до історії світового кіно та є візитною карткою України на міжнародній арені.

Ще одне чудове національне свято відзначають в Україні в другу суботу вересня – це День фізичної культури та спорту, який присвячений пропаганді здорового способу життя, підтримці спортивного руху та розвитку фізичної культури в Україні. Сьогоднішнє свято є чудовою нагодою нагадати про важливість спорту в житті кожної людини та підкреслити досягнення українських спортсменів на світовій арені.

Історія Дня фізичної культури та спорту. День було започатковано Указом Президента України № 340/94 від 29 червня 1994 року. Його головною метою є залучення населення до активних занять спортом та фізичною культурою. Свято виникло як частина державної програми розвитку спорту та популяризації здорового способу життя серед населення. Під час занять фізкультурою та спортом організм споживає набагато більше кисню, ніж у спокійному стані. Це сприятливо впливає на роботу всіх органів. При регулярних тренуваннях зростає обсяг легень, покращується газообмін, що призводить до тонусу серцево-судинної системи, знижується артеріальний тиск, зменшується ризик виникнення інсультів та інфарктів. Одним із ключових завдань Дня фізичної культури та спорту є пропаганда здорового способу життя. У сучасному світі, де люди все більше часу проводять у сидячому положенні, фізична активність стає як ніколи важливою. Спорт допомагає підтримувати фізичне здоров’я, зміцнювати імунітет, розвивати силу та витривалість, а також сприяє емоційному благополуччю.

14 вересня – яке церковне свято 2024

14 вересня за новим церковним календарем відзначають день Воздвиження хреста Господнього. Є одним із дванадцяти великих церковних свят, має один день передсвяткування та 7 днів святкування. Дата присвячена знаходженню хреста, на якому розіп’яли Ісуса.

Прикмети 14 вересня

Якщо день буде ясним та теплим, то такими ж будуть осінь та зима.

Якщо йтиме дощ, осінь буде дощовою.

Перша зустріч осені (Бабине літо) проходила під ігри та хороводи, а називався обряд “Осеніни”.

Що можна і не можна робити 14 вересня

Заборонялося в цей день їсти вугрі, оскільки цю рибу називали змієм, якого чаклуни використовували проти людей. 14 вересня сирена нібито виходила з води, змивала з себе болячки та хвороби та могла “передати” їх безтурботним рибалкам.

Цього дня вважалося гарною прикметою здійснити новосілля – вірили, що тоді у новому житлі завжди буде достаток та мир у сім’ї. Причому чим ситніше та яскравіше вдасться відсвяткувати переїзд у новий будинок, тим більше добра в ньому і залишиться від багатолюдного бенкету.

Сьогодні, 14 вересня, День ангела святкують Іван, Микола, Семен, Марфа.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні