Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниНазвані найкорисніші солодощі: можна їсти хоч щодня без шкоди здоров'ю

Названі найкорисніші солодощі: можна їсти хоч щодня без шкоди здоров’ю

Этот материал также доступен на русском языке
Для людей, які намагаються схуднути або дотримуються здорового харчування, важливо споживати корисну їжу, яка не додасть зайвих кілограмів. Тож часто виникає питання: невже, аби бути струнким і здоровим, назавжди доведеться відмовитися від солодощів?

Тренер Віктор Мандзяк на своїй Facebook-сторінці розвінчує популярний міф про те, що шоколад є найкориснішим десертом.

Раніше ми розповідали, які солодощі потрібно їсти пенсіонерам.

«Морозиво, шоколад, зефір, цукерки, мед – це солодощі. А солодощі солодкі, а солодкі – бо у них багато цукру. А якщо багато цукру – то багато калорій. А якщо багато калорій, то продукт калорійний і його потрібно дозувати, щоб талія не вигнулась назовні. Моя філософія щодо вибору солодощів незмінна: не вибирай найкорисніший чи найменш калорійний смак, вибери найсмачніший особисто для тебе. Адже солодощі – їжа для душі, не для тіла», – зауважує тренер.

На запитання про те, які солодощі корисні, Віктор Мандзяк впевнено відповідає: «Безумовно, сухофрукти».

Чому сухофрукти корисні

Нутриціолог пояснює, що сухофрукти не що інше, як позбавлені більшості води фрукти та ягоди.

«Якщо у середньостатистичному фрукті є 85% води, то у сухофрукті – лише 15%. Саме сушіння робить фрукт десертом, найкориснішим десертом, тому що все у ньому збільшується в кількості, концентрується. Десертом сушений фрукт стає тому, що в ньому кількість цукру збільшується у 6 разів, з 10 до 60% у середньому. А найздоровішим він стає, тому що і вітаміни, і мінерали, і клітковина із сушінням у ньому концентрується. Виняток – аскорбінка: витамін С чутливий до тепла», – пише Віктор Мандзяк.

Чи містять сухофрукти клітковину

За словами нутриціолога, у сухофруктах міститься 7-9 г клітковини на 100 г продукту. Сучасна дієтологія радить щодня вживати не менше 25 г клітковини. Але людина 21 століття практично не виконує цієї норми.

«Кожен спожитий грам клітковини знижує засвоюваність калорій. Тобто, якщо в 100 грамах чорносливу номінально 250 калорій, то з урахуванням 49 калорій, які не засвояться завдяки клітковині (7х7=49), із сушеної сливки організм отримає лише 200 калорій», – наводить розрахунки тренер.

І робить висновок: «Так, можливо, сухофрукти – не найсмачніший десерт, але найкорисніший – це точно!»

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні