Середа, 18 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі яйця потрібно вибирати – з білою шкаралупою чи коричневою: фермер розвінчав...

Які яйця потрібно вибирати – з білою шкаралупою чи коричневою: фермер розвінчав головний міф

Этот материал также доступен на русском языке
Ще десяток-другий років тому, коли в магазині продавалися переважно білі яйця, а жінки на ринку торгували коричневими, колір останніх став символом корисного продукту. Але чи це так насправді?

Сьогодні у торговельній мережі є широкий вибір яєць. Їхня шкаралупа може мати різні кольори: від білого, трохи кремового до темно-коричневого. Іноді господарі у своїх садибах розводять курей, які несуть яйця із синюватим чи червонуватим відтінком. Від чого залежить колір шкаралупи та як вона впливає на якість яєць?

Раніше ми розповідали, для чого досвідчені господині проколюють шкаралупу яєць.

Порода курей визначає колір

Порода курей є визначальним чинником у формуванні кольору яєць.

Наприклад, кури популярної породи Леггорн білий, несуть білі яйця. Фермери часто обирають цю італійську породу, адже вона показує високу продуктивність до 360 яєць на першому році життя.

А яйця популярних ліній породи Домінант можуть мати різне забарвлення: від кремового до інтенсивно-коричневого.

«Багато з нас звикли думати, що найсмачніші і найкорисніші яйця темного кольору – коричневі або бурі. Хочемо зазначити, що колір яйця залежить тільки від породи та кольору курочки, а корисні властивості яєць формуються через її раціон», – запевняє Валерій Сілич, який займається доставкою продуктів киянам від фермерів.

Які яйця смачніші: білі або коричневі

За словами Валерія Сілича, якщо несучки ростуть здоровими та харчуються кращим зерном і натуральними кормами, тому яйця від них наповнені кальцієм, залізом, йодом, фосфором, магнієм, безліччю вітамінів і іншими мінералами. І це не залежить від кольору шкарлупи.

Читайте такожНіколи не купуйте такі яйця: тест, який можна провести відразу ж у магазині

Водночас, фахівці зазначають, що різниця смаку промислових і фермерських яєць суттєва. Кури, які мають доступ до ширшого раціону, контактують з ґрунтом, отримують у якості харчів зелень, несуть смачніші яйця.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні