Новини

Який шоколад корисніший: темний, молочний чи білий і з чого його насправді виготовляють

Молочний шоколад – лідер продажів

Молочний шоколад містить какао, цукор та молоко. На відміну від чорного, у ньому менше сухих частинок какао. Цей продукт містить корисні для здоров’я антиоксиданти.

Раніше ми розповідали, який шоколад можна їсти пенсіонерам.

Вперше молочний шоколад отримали шляхом змішування порошку какао-бобів та сухого молока у 1875 році у Швейцарії. Хоча напій – молочний шоколад – існував уже давно. 1930 року компанія “Нестле” випустила першу плитку молочного шоколаду. У порівнянні з гірким шоколадом він був ніжнішим за смаком і дешевшим. Тому швидко завоював популярність.

У стограмовій плитці молочного шоколаду – 530-550 ккал, 10 г білків, 35 г жирів та 50 г вуглеводів. До того ж, там є 3,5 г харчових волокон, ряд вітамінів та мінералів: натрій, калій, вітамін А, кальцій, вітамін В12, залізо та магній. Ще в молочному шоколаді є незначна кількість холестерину та кофеїну. Тому молочний шоколад є швидким енергетиком та суперфудом, що покращує мозкову діяльність, пам’ять та концентрацію уваги.

Але вживання молочного шоколаду призводить до різкого стрибка цукру в крові.

Смаколик гурманів – гіркий шоколад

Гіркий шоколад – класичний варіант продукту. У формі твердої плитки він з’явився на початку 19 століття, коли у Швейцарії отримали з какао-бобів какао-масло. До цього моменту готували напій із какао-порошку.

До складу гіркого шоколаду входить какао-порошок, какао-масло та цукрова пудра. Залежно від пропорцій виробники одержують гіркий або темний шоколад.

За ДСТУ темним можна назвати шоколад, що містить щонайменше 55% какао-бобів, а гірким – щонайменше 72%. У гіркому шоколаді не допускається наявність барвників, ароматизаторів та додаткових компонентів: горіхів, сухофруктів, злаків та інших наповнювачів.

Гіркий шоколад також дуже калорійний: на 100 г продукту 540 ккал, 6 г білків, 35 г жирів та 48 г вуглеводів. На відміну від молочного шоколаду, що містить жири і тваринного, і рослинного походження, в гіркому є тільки мононенасичені рослинні жири з какао-олії.

Гіркий шоколад не так різко підвищує цукор у крові: його глікемічний індекс становить 25 одиниць, тоді як молочний шоколад має цей показник – 70 одиниць.

Серед позитивних властивостей гіркого шоколаду відзначають його антиоксидантну дію, сприятливий вплив на судини та серце, нормалізацію артеріального тиску, зниження холестерину, зміцнення імунітету та регуляцію роботи нирок.

Шоколад без какао-порошку – білий

Білий шоколад взагалі не містить какао-порошок. Він складається з какао-олії, цукру, сухого молока та ваніліну. При цьому його калорійність приблизно дорівнює темному та молочному шоколаду.

Перший білий шоколад виготовили на фабриці «Нестле» одночасно з молочним у 1930 році. Він призначався людям, які мають алергію на теобромін, що міститься в какао-порошку.

Більшість цукру чи іншого підсолоджувача в білому шоколаді – до 55% – робить його найменш корисним. При цьому какао-олії у продукті небагато, як і сухого молока.

Читайте також: Чи можна шоколад, на якому з’явився білий наліт – ось що повинен знати кожен

Новое на сайте

  • Новини

Кизил маринований замінить вам маслини: оригінально, смачно, швидко

Маринований кизил - це не тільки оригінальна закуска, але і чудове доповнення до м'ясних страв…

19/09/2024 18:34
  • Новини

Стосується пенсіонерів: як по відео зв’язатися з Пенсійним фондом

Якщо у вас немає можливості скористатися телефонним зв’язком, то зв'язатися з контакт-центром Пенсійного фону і…

19/09/2024 17:39
  • Новини

Такі перевірки чекають на всіх споживачів: українця оштрафували на 100 тисяч гривень за лічильник

Споживачів попередили про покарання за прилади обліку комунальних послуг. Наразі в Україні відбуваються перевірки –…

19/09/2024 17:02
  • Статті

Експерти прогнозують подорожчання найбільш затребуваної в Україні крупи

Нині у воєнний час ситуація в українській економіці дуже нестабільна. Продукти дорожчають, а деякі стають…

19/09/2024 16:27
  • Статті

Тривоги пенсіонерів: чи можуть зменшити розмір вже призначеної пенсії у зв’язку із зміною закону

Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися.

19/09/2024 15:53
  • Новини

Обов’язково закопайте на грядці сухі чорнобривці: корисний лайфхак від досвідчених городників

Сухі чорнобривці – вкрай потрібна та корисна річ для городників. Розповідаємо, що з ними треба…

19/09/2024 15:21