Новини

Який шоколад корисніший: темний, молочний чи білий і з чого його насправді виготовляють

Молочний шоколад – лідер продажів

Молочний шоколад містить какао, цукор та молоко. На відміну від чорного, у ньому менше сухих частинок какао. Цей продукт містить корисні для здоров’я антиоксиданти.

Раніше ми розповідали, який шоколад можна їсти пенсіонерам.

Вперше молочний шоколад отримали шляхом змішування порошку какао-бобів та сухого молока у 1875 році у Швейцарії. Хоча напій – молочний шоколад – існував уже давно. 1930 року компанія “Нестле” випустила першу плитку молочного шоколаду. У порівнянні з гірким шоколадом він був ніжнішим за смаком і дешевшим. Тому швидко завоював популярність.

У стограмовій плитці молочного шоколаду – 530-550 ккал, 10 г білків, 35 г жирів та 50 г вуглеводів. До того ж, там є 3,5 г харчових волокон, ряд вітамінів та мінералів: натрій, калій, вітамін А, кальцій, вітамін В12, залізо та магній. Ще в молочному шоколаді є незначна кількість холестерину та кофеїну. Тому молочний шоколад є швидким енергетиком та суперфудом, що покращує мозкову діяльність, пам’ять та концентрацію уваги.

Але вживання молочного шоколаду призводить до різкого стрибка цукру в крові.

Смаколик гурманів – гіркий шоколад

Гіркий шоколад – класичний варіант продукту. У формі твердої плитки він з’явився на початку 19 століття, коли у Швейцарії отримали з какао-бобів какао-масло. До цього моменту готували напій із какао-порошку.

До складу гіркого шоколаду входить какао-порошок, какао-масло та цукрова пудра. Залежно від пропорцій виробники одержують гіркий або темний шоколад.

За ДСТУ темним можна назвати шоколад, що містить щонайменше 55% какао-бобів, а гірким – щонайменше 72%. У гіркому шоколаді не допускається наявність барвників, ароматизаторів та додаткових компонентів: горіхів, сухофруктів, злаків та інших наповнювачів.

Гіркий шоколад також дуже калорійний: на 100 г продукту 540 ккал, 6 г білків, 35 г жирів та 48 г вуглеводів. На відміну від молочного шоколаду, що містить жири і тваринного, і рослинного походження, в гіркому є тільки мононенасичені рослинні жири з какао-олії.

Гіркий шоколад не так різко підвищує цукор у крові: його глікемічний індекс становить 25 одиниць, тоді як молочний шоколад має цей показник – 70 одиниць.

Серед позитивних властивостей гіркого шоколаду відзначають його антиоксидантну дію, сприятливий вплив на судини та серце, нормалізацію артеріального тиску, зниження холестерину, зміцнення імунітету та регуляцію роботи нирок.

Шоколад без какао-порошку – білий

Білий шоколад взагалі не містить какао-порошок. Він складається з какао-олії, цукру, сухого молока та ваніліну. При цьому його калорійність приблизно дорівнює темному та молочному шоколаду.

Перший білий шоколад виготовили на фабриці «Нестле» одночасно з молочним у 1930 році. Він призначався людям, які мають алергію на теобромін, що міститься в какао-порошку.

Більшість цукру чи іншого підсолоджувача в білому шоколаді – до 55% – робить його найменш корисним. При цьому какао-олії у продукті небагато, як і сухого молока.

Читайте також: Чи можна шоколад, на якому з’явився білий наліт – ось що повинен знати кожен

Новое на сайте

  • Новини

У наслідок ворожої атаки на Суми є загиблі і поранені – воєнне зведення 22 листопада

На місці події працюють екстрені служби, які надають всю необхідну допомогу постраждалим. Також тривають аварійно-рятувальні…

22/11/2024 08:25
  • Новини

Оголошено про нову грошову допомогу: встигніть подати заяву

Розмір допомоги сягає 5000 гривень на кожного члена родини.

22/11/2024 07:36
  • Новини

Свята та народні прикмети 22 листопада – чому сьогодні треба позбавитися від старих і непотрібних речей

У цей день відзначають 27 щорічних свят, з деякими з них ми хотіли б вас…

22/11/2024 06:27
  • Новини

Неймовірно пісочне, листкове та ніжне «П’яне печиво»: рецепт із трьох інгредієнтів

Багато господинь не люблять довго возитися на кухні, тому віддають перевагу простим рецептам. Пропонуємо найлегший…

22/11/2024 05:33
  • Статті

Як зробити теплицю своїми руками

Теплиця – це відмінний спосіб вирощування рослин, який дозволяє продовжити вегетаційний період і захистити рослини…

21/11/2024 23:55
  • Новини

Не проходьте повз: ця річкова риба просто на вагу золота – справжнє джерело вітамінів

Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому…

21/11/2024 23:25