Молочний шоколад містить какао, цукор та молоко. На відміну від чорного, у ньому менше сухих частинок какао. Цей продукт містить корисні для здоров’я антиоксиданти.
Раніше ми розповідали, який шоколад можна їсти пенсіонерам.
Вперше молочний шоколад отримали шляхом змішування порошку какао-бобів та сухого молока у 1875 році у Швейцарії. Хоча напій – молочний шоколад – існував уже давно. 1930 року компанія “Нестле” випустила першу плитку молочного шоколаду. У порівнянні з гірким шоколадом він був ніжнішим за смаком і дешевшим. Тому швидко завоював популярність.
У стограмовій плитці молочного шоколаду – 530-550 ккал, 10 г білків, 35 г жирів та 50 г вуглеводів. До того ж, там є 3,5 г харчових волокон, ряд вітамінів та мінералів: натрій, калій, вітамін А, кальцій, вітамін В12, залізо та магній. Ще в молочному шоколаді є незначна кількість холестерину та кофеїну. Тому молочний шоколад є швидким енергетиком та суперфудом, що покращує мозкову діяльність, пам’ять та концентрацію уваги.
Але вживання молочного шоколаду призводить до різкого стрибка цукру в крові.
Гіркий шоколад – класичний варіант продукту. У формі твердої плитки він з’явився на початку 19 століття, коли у Швейцарії отримали з какао-бобів какао-масло. До цього моменту готували напій із какао-порошку.
До складу гіркого шоколаду входить какао-порошок, какао-масло та цукрова пудра. Залежно від пропорцій виробники одержують гіркий або темний шоколад.
За ДСТУ темним можна назвати шоколад, що містить щонайменше 55% какао-бобів, а гірким – щонайменше 72%. У гіркому шоколаді не допускається наявність барвників, ароматизаторів та додаткових компонентів: горіхів, сухофруктів, злаків та інших наповнювачів.
Гіркий шоколад також дуже калорійний: на 100 г продукту 540 ккал, 6 г білків, 35 г жирів та 48 г вуглеводів. На відміну від молочного шоколаду, що містить жири і тваринного, і рослинного походження, в гіркому є тільки мононенасичені рослинні жири з какао-олії.
Гіркий шоколад не так різко підвищує цукор у крові: його глікемічний індекс становить 25 одиниць, тоді як молочний шоколад має цей показник – 70 одиниць.
Серед позитивних властивостей гіркого шоколаду відзначають його антиоксидантну дію, сприятливий вплив на судини та серце, нормалізацію артеріального тиску, зниження холестерину, зміцнення імунітету та регуляцію роботи нирок.
Білий шоколад взагалі не містить какао-порошок. Він складається з какао-олії, цукру, сухого молока та ваніліну. При цьому його калорійність приблизно дорівнює темному та молочному шоколаду.
Перший білий шоколад виготовили на фабриці «Нестле» одночасно з молочним у 1930 році. Він призначався людям, які мають алергію на теобромін, що міститься в какао-порошку.
Більшість цукру чи іншого підсолоджувача в білому шоколаді – до 55% – робить його найменш корисним. При цьому какао-олії у продукті небагато, як і сухого молока.
Читайте також: Чи можна шоколад, на якому з’явився білий наліт – ось що повинен знати кожен
На місці події працюють екстрені служби, які надають всю необхідну допомогу постраждалим. Також тривають аварійно-рятувальні…
Розмір допомоги сягає 5000 гривень на кожного члена родини.
У цей день відзначають 27 щорічних свят, з деякими з них ми хотіли б вас…
Багато господинь не люблять довго возитися на кухні, тому віддають перевагу простим рецептам. Пропонуємо найлегший…
Теплиця – це відмінний спосіб вирощування рослин, який дозволяє продовжити вегетаційний період і захистити рослини…
Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому…