П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 15 серпня — чому цього дня прощаються всі...

Свята та народні прикмети 15 серпня — чому цього дня прощаються всі гріхи за рік

Этот материал также доступен на русском языке
15 серпня в Україні відзначають День археолога. Християни святкують Успіння Пресвятої Богородиці. Іменини відзначають Семен, Федір, Олександр, Олексій, Матвій, Микола, Аркадій, Василь, Володимир, Єва, Євдокія.

15 серпня – яке свято відзначають в Україні

15 серпня святкують День археолога. Це професійне свято фахівців, які займаються розкопками та вивченням давніх артефактів.

За однією з версій, традиція святкування цього дня на території СРСР (як неофіційного) досягає Трипільської експедиції 1940—1950-х років, яку очолювала видатна археологка Тетяна Сергіївна Пассек (день народження — 15 серпня).

За легендою, вперше День археолога в СРСР святкували 1947 року археологи Волго-Донської археологічної експедиції під керівництвом Бориса Міхліна. З цього часу це свято відзначали всі археологічні експедиції, які перебували на дослідженнях у полі. Цього дня новачків у багатьох експедиціях посвячують в археологи. 2008 року свято в Україні за указом президента стало офіційним.

15 серпня – яке церковне свято 2024

15 серпня 2024 року християни святкують Успіння Пресвятої Богородиці. Свято належить до двонадесятих — дванадцяти найважливіших після Великодня свят у православ’ї.

Канонічні тексти не повідомляють про час та обставини смерті та поховання Богородиці.

Згідно з Новим Заповітом, розп’ятий Христос усиновив Богородиці найближчого учня — апостола Іоанна, який з цього моменту взяв її на своє піклування. Вона була з усіма апостолами в молитві і в день П’ятидесятниці, як і вони, отримала дар Святого Духа. Коли цар Ірод зазнав гоніння християн, Богородиця пішла разом з Іоанном до Ефесу і жила там у домі його батьків. Тут вона постійно молилася про те, щоб Господь якнайшвидше взяв її до себе. Під час однієї з таких молитов, яку Богородиця звершувала на місці вознесіння Христа, їй з’явився архангел Гавриїл і сповістив, що через три дні скінчиться її земне життя і Господь візьме її до себе.

Згідно з церковним переказом, цього дня апостоли, які проповідували в різних країнах, чудово зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися і здійснити поховання Діви Марії.

15 серпня – що не можна сьогодні робити

15 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • сваритися та конфліктувати;
  • розводити багаття — привернете гора;
  • одягати старе чи незручне взуття — привернете труднощі та проблеми до вашого життя;
  • ходити босоніж по росі — вважається, що у цей день це пролиті Богородицею сльози і можна захворіти.

15 серпня – що заведено робити цього дня

Відповідно до повір’їв на Успіння відпускаються всі гріхи протягом року, якщо щиро помолитися і покаятися.

За традицією у храмах на це свято освячують зерно нового врожаю, а також свіжий хліб, випечений із борошна свіжого помелу.

Крім того, існує звичай щедро обдаровувати жебраків.

Також із цього дня починається пора весіль.

Згідно з місячним посівним календарем, 15 серпня 2024 року рекомендується зібрати врожай для тривалого зберігання у льоху — цей день добрий для посіву зелені, прянощів, листового салату. Можна перекопати ґрунт та підготувати ями для висадки дерев, зібрати пасльонові культури. Не рекомендується пересаджувати молоді рослини.

15 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • з’явилася веселка — до теплої осені;
  • багато павутиння — до сніжної зими;
  • дощ — до дощового вересня;
  • туман — до великого врожаю грибів;
  • іній — до скорих холодів.

15 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Василь, Володимир, Олександр, Олексій, Аркадій, Матвій, Микола, Семен, Федір, Євдокія, Єва.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні