Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 14 серпня — чому цього дня треба одягнути...

Свята та народні прикмети 14 серпня — чому цього дня треба одягнути нову річ

Этот материал также доступен на русском языке
14 серпня в Україні відзначають Всесвітній день ящірки. Християни святкують передсвято Успіння Богородиці та перенесення мощей святого преподобного Феодосія Печерського. Іменини відзначають Семен, Федір, Олександр, Олексій, Матвій, Микола, Аркадій, Василь, Володимир, Єва, Євдокія.

14 серпня – яке свято відзначають в Україні

14 серпня святкують Всесвітній день ящірки. Ящірки є одним із найбільших за чисельністю груп наземних хребетних. На сьогодні відомо понад шість тисяч видів цих плазунів, які можуть жити в землі, на деревах, скелях, поряд із водоймами. В Україні мешкає 11 видів ящірок.

14 серпня – яке церковне свято 2024

14 серпня 2024 року християни святкують передсвято Успіння Богородиці — одне з важливих церковних свят, яке служить наукою, що смерть не є знищенням людського буття, а лише перехід від землі на небо, від тління та руйнування до вічного безсмертя.

Також 14 серпня святкують перенесення мощей святого преподобного Феодосія Печерського. Це один із засновників та ігумен Києво-Печерського монастиря, учень преподобного Антонія Печерського, автор повчань. Його ім’ям названо Далекі (Феодосієві) печери Києво-Печерської лаври та джерело Феодосія на території лаври.

Феодосій творив багато чудес, а після його смерті 1074 року його поховали в одній із печер.

У 1090 чи 1091 році ігумен та братія лаври вирішили, що тіло Феодосія необхідно перенести до закладеної ним перед смертю Успенської церкви, яка була освячена лише у 1089 році. За три дні до свята Успіння ченці почали розкопувати могилу, де виявили нетлінні мощі Феодосія. Урочисте перенесення мощів преподобного до церкви було здійснено на свято Успіння Богородиці при сході багатьох єпископів та ігуменів київських монастирів. Під час монгольської навали мощі Феодосія були покладені під спуд біля західних дверей храму, де й перебувають до теперішнього часу.

14 серпня – що не можна сьогодні робити

14 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • шуміти, лаятися, підвищувати голос — до хвороб і сімейних негараздів;
  • позичати гроші — віддасте з дому фінансовий добробут;
  • готувати страви з тіста — до фінансових негараздів;
  • вживати в їжу молоко, м’ясо та яйця — триває Успенський піст.

14 серпня – що заведено робити цього дня

Цього дня прийнято молитися преподобному Феодосію Печерському, просячи про душевне і тілесне здоров’я, допомогу в життєвих потребах, порятунок від бід і скорбот.

Наші пращури до 14 серпня закінчували всю основну літню роботу вдома і йшли допомагати по господарству старим, вдовам та сиротам.

Крім того, у народі день вважається сприятливим для сватання, а незаміжнім дівчатам радять 14 серпня вдягнути нову річ — щоб швидше засватали.

Згідно з місячним посівним календарем, 14 серпня 2024 року рекомендується зібрати врожай для тривалого зберігання в льоху — цей день добрий для посіву зелені, прянощів, листового салату. Можна перекопати ґрунт та підготувати ями для висадки дерев, зібрати пасльонові культури. Не рекомендується пересаджувати молоді рослини.

14 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • світанок яскраво-червоного кольору — до дощу та вітряної погоди;
  • погода без вітру — до сухої осені;
  • журавлі відлітають — до ранньої зими та морозів;
  • сильна гроза – до дощового вересня.

14 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Семен, Федір, Олександр, Олексій, Матвій, Микола, Аркадій, Василь, Володимир, Єва, Євдокія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні