Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 16 серпня — чому сьогодні не можна підмітати...

Свята та народні прикмети 16 серпня — чому сьогодні не можна підмітати в хаті

Этот материал также доступен на русском языке
16 серпня відзначають День чоловічої краси, Всесвітній день повітряних зміїв, Міжнародний день піно нуар. Віруючі відзначають день Нерукотворного образу Господа Нашого Ісуса Христа, а також вшановують пам'ять святого мученика Діоміда.

16 серпня – яке свято відзначають в Україні

16 серпня відзначається День чоловічої краси. Цей день у 2007 році в Америці започаткувала компанія American Crew, що спеціалізується на виробництві чоловічих косметичних товарів. Він був придуманий, щоб закликати чоловіків у всьому світі купувати та використовувати засоби догляду та активно стежити за своєю зовнішністю.

16 серпня також відзначається Всесвітній день повітряних зміїв. Це найстаріші з відомих повітряних літальних апаратів, які використовували люди з різною метою протягом багатьох століть. Ще їх називають летунами чи кайтами. Їх винайшли в Стародавньому Китаї, де застосовували як військові розвідники і для залякування ворога. До Європи повітряних зміїв привезли мандрівники. Зокрема, мандрівник Марко Поло, повернувшись із Китаю, залишив дуже точні записи, датовані 1295 роком, у яких описав конструкцію повітряних зміїв та метод їхнього запуску. Згодом Кайти в Європі з дитячої забави перетворилися на науковий інструмент. У 1749 році шотландський вчений-метеоролог Олександр Вілсон, досліджуючи коливання температури в атмосфері, підняв за допомогою повітряного змія термометри на висоту 900 метрів. У 1752 Бенджамін Франклін використовував повітряного змія, щоб продемонструвати електричну природу блискавки. У Книзі рекордів Гіннеса зареєстровано найбільшого повітряного змія завдовжки 25,475 метра і шириною 40 метрів. Крім того, за допомогою повітряних зміїв були створені планери, які мають здатність переносити людину, а також зроблено перший аероснімок.

Також 16 серпня відзначають Міжнародний день піно нуар (International Pinot Noir Day). Піно нуар – це червоний сорт винограду, один із так званих «великих винних сортів». Він є візитівкою вина Бургундії, де майже все червоне вино виготовляється з піно нуару.

Кожен 16 серпня у всьому світі відзначається день одного з найважливіших дистильованих спиртних напоїв – рому. Цей напій карибського походження експортувався по всьому світу і сьогодні його виробляють понад 60 країн. На сьогоднішній день ромом називають міцний алкогольний напій, який виготовлений певним чином із патоки або соку цукрової тростини. Вперше ром було отримано на Карибах XVII столітті. Якось раби, які працювали на плантаціях, помітили, що патока зброджується в алкоголь. Перегонка дозволила отримати більш концентрований алкогольний напій, а також видалити домішки. В результаті такої обробки було отримано перший ром.

Згідно з деякими історичними фактами, також вперше ром стали виробляти на Барбадосі – державі у Вест-Індії, розташованій у східній частині Карибського моря. І хоча напій був не дуже високої якості, проте користувався великою популярністю. Ром є одним із найбільш легендарних напоїв не лише морських піратів, а й усіх поціновувачів якісного алкоголю. З одного боку, він міцний, чоловічий, а з іншого – ароматний та жіночний.

Також 16 серпня відзначається ще Міжнародний день «Помахайте в камеру спостереження», День «Справжнє кохання назавжди».

16 серпня – яке церковне свято 2024

Віруючі відзначають день Нерукотворного образу Господа Нашого Ісуса Христа. Переказ свідчить, що за часів проповіді Спасителя у сирійському місті Едесе правил Авгар. Він був уражений по всьому тілу проказою. Слух про великі чудеса, що творяться Господом, поширився Сирії і дійшов до Авгаря. Не бачачи Спасителя, Авгар увірував у Нього як у Сина Божого і написав листа з проханням прийти та зцілити його. З цим листом він послав до Палестини свого живописця Ананію, доручивши йому написати зображення Божественного Вчителя.

Ананія прийшов до Єрусалиму і побачив Господа, оточеного народом. Спаситель Сам покликав його, назвав ім’ям і передав для Авгаря короткий лист, у якому, задовольнивши віру правителя, обіцяв надіслати Свого учня для зцілення від прокази і настанови до спасіння. Потім Господь попросив принести воду та убрус (полотно, рушник).
Він умив обличчя, обтер його убрусом, і на ньому відобразилося Його Божественне Обличчя. Убрус і листа Спасителя Ананія приніс до Едеси.

З благоговінням прийняв Авгар святиню та отримав зцілення. Через багато років Нерукотворний Образ було передано до Генуї, де зберігається в монастирі на честь апостола Варфоломія.

Що не можна робити 16 серпня

Не слід прибирати вдома, а особливо підмітати цього дня, бо можна виганяти з життя щастя.

Не варто відмовляти безпорадним та бездомним у допомозі.

Прикмети та традиції 16 серпня

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода сильна, то й до самого вечора. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде непогожою.

  • Яка погода в цей день, така сама буде і в жовтні;
  • сильний вітер – зима буде морозною, теплий – м’якою;
  • вітер південний і крутяться пилові вітри – зима буде сніговою;
  • хмари на одній лінії на горизонті – чекайте на сильний вітер;
  • кури або гуси почали скидати пір’я – прийдуть холоди.

Іменини 16 серпня

16 серпня день ангела відзначають Антон, Іоанн, Кузьма, Микола, Соломія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні